Ketvirtadienio rytą VSAT Varėnos pasienio rinktinės Kalvarijos pasienio užkardos pareigūnai Salaperaugio kaimo apylinkėse, Kalvarijos sav., kelyje Kaunas–Marijampolė–Suvalkai, patikrinti sustabdė automobilį „Toyota Prius“.

Lietuvoje registruota transporto priemonė buvo pažymėta bendrovės „Bolt“ ženklu.

Automobilį vairavo 56-erių lietuvis, jis vežė keturis užsieniečius: 43-ejų Sirijos pilietį ir tris Irako piliečius: 21-erių, 36-erių ir 38-erių. Jie pasieniečiams pateikė laikino apgyvendinimo VSAT Užsieniečių registracijos centre Pabradėje korteles.

Neteisėti migrantai pastaruoju metu ten gyveno. Užsieniečių, laukiančių sprendimo dėl prieglobsčio suteikimo Lietuvoje, judėjimo teisė nėra apribota, jie legaliai gali iš centro išeiti ir parą ten negrįžti. Tačiau palikti Lietuvos teritoriją – draudžiama.

Vairuotojas paaiškino, kad užsieniečius už 400 eurų atlygį sutiko nuvežti iki Varšuvos. 100 eurų jau buvo gavęs, o likusius jam žadėjo sumokėti atvykus į vietą Lenkijoje.

Varėnos pasienio rinktinėje dėl neteisėto žmonių gabenimo per valstybės sieną pradėtas ikiteisminis tyrimas. Už šią nusikalstamą veiklą numatyta bauda arba areštas, arba laisvės atėmimas iki 6 metų.

Užsieniečiai sulaikyti ir bus perduoti Užsieniečių registracijos centro pareigūnams. Vairuotojas po apklausos paleistas, automobilis laikinai saugomas Kalvarijos pasienio užkardoje.

Galimybe užsidirbti išgabenant iš Lietuvos neteisėtus migrantus susigundo ir VSAT pareigūnams įkliūva jau ne pirmas pavežėjimo paslaugas teikiantis vairuotojas. Pasieniečiai pataria sutikus vežti į migrantus panašius asmenis, reikalauti iš jų piliečio paso, kitokio asmens tapatybės dokumento. Priešingu atveju tokie vairuotojai rizikuoja turėti nemalonumų su teisėsaugos pareigūnais, prarasti konfiskuojamą automobilį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją