Šią bausmę Vilniaus apygardos teismo posėdyje ketvirtadienį pasiūlė Generalinės prokuratūros prokuroras Justas Laucius.

Didelį atgarsį sukėlęs nusikaltimas buvo įvykdytas beveik prieš 11 metų - 1995 metų gegužės 27 dieną. Tądien pačiame sostinės centre, Vilniaus gatvėje, prie tuometinės parduotuvės "Rigonda", Vyriausybės rūmų pašonėje sprogo po R.Grainio automobiliu "Mercedes-Benz" pritvirtintas sprogmuo.

R.Grainys po kelių dienų ligoninėje mirė nuo sunkių kūno sužalojimų.

Manoma, kad verslininką buvo ryžtasi nužudyti siekiant išvengti grąžinti jam didelę skolą. Pareigūnų žiniomis, A.Albrechtas R.Grainiui galėjo būti skolingas apie 230-280 tūkst. JAV dolerių.

1994 metais R.Grainys į bendrovės "Era" sąskaitą Varšuvoje padėjo 1 mln. JAV dolerių. Po to jis išvyko į Meksiką, tikėdamasis emigruoti į JAV. Tačiau to nepavykus padaryti, grįžo į Lietuvą.

Paaiškėjo, kad į sąskaitą padėta pinigų sumą be jo žinios buvo panaudota verslo sandoriams - didelės sviesto partijos iš Naujosios Zelandijos įsigijimui. Šis sviestas buvo realizuotas Azerbaidžane. R.Grainys pareikalavo grąžinti iš sąskaitos paimtus pinigus.

Bylos duomenimis, A.Albrechtas pageidavo, kad R.Grainys būtų nušautas. Nusikaltimo vykdytojui per tarpininkus buvo perduoti pinigai.

R.Grainį susprogdino vilnietis Valerijus Januškevičius. Už šį ir kitus nužudymus 2001-siais V.Januškevičius buvo nuteistas kalėti iki gyvos galvos. Toje pat byloje kartu su V.Januškevičiumi buvo nuteistas visas būrys vyrų, kurie buvo pripažinti kaltais taip pat dėl sunkių nusikaltimų.

Teisme jis prisipažino kaltu dėl sprogdinimo ir smulkiai paaiškino, kaip pagal vadovėlį sukonstravo sprogmenį.

V.Januškevičius yra sakęs, kad už R.Grainio nužudymą gavo 10 tūkst. JAV dolerių (40 tūkst. litų pagal tuometinį kursą).

Prieš A.Albrechtą parodymus davė ir kitas V.Januškevičiaus gaujos narys - Genadijus Bazurinas. Kalėti kartu su V.Januškevičiumi nuteistas vyriškis kaltina A.Albrechtą žmogžudystės užsakymu.

G.Bazurinas pareigūnams yra pranešęs, kad už parodymų pakeitimą A.Albrechto atžvilgiu jam buvo siūloma sumokėti 200 tūkst. litų. Liudytojui nesutinkant, suma buvo padidinta net iki 400 tūkst. litų.

Prokuroras J.Laucius pripažino, kad R.Grainio nužudymo tyrimas vyko ne itin sėkmingai. Iš pradžių buvo tiriamos visai kitos nužudymo versijos ir sulaikyti kiti asmenys. Vėliau paaiškėjo, kad jie su verslininko mirtimi nieko bendra neturi.

2002-siais paskelbus A.Albrechto paiešką, policininkai ją vykdė netinkamai. Nors įtariamasis nesislapstė, nuolat gyveno Lietuvoje, jis sulaikytas nebuvo.

A.Albrechto advokatas Ričardas Girdziušas teigė, kad jo ginamasis turi būti išteisintas.

Advokato teigimu, jo ginamajam žudyti R.Grainio visai nereikėjo.

"Grainys padėjo pinigus į Vytauto Markevičiaus bendrovės "Era" sąskaitą. Dalis pinigų buvo panaudota sviesto pirkimui. Grainys galėjo reikšti pretenzijas, bet tik ne Albrechtui", - kalbėjo advokatas.

Jis sakė, kad net sutikus su prokuratūros kaltinimu, A.Albrechtui turėtų būti taikomas senaties terminas - per 10 metų po įvykio A.Albrechtas nepažeidė įstatymų ir jam negali būti skirta ilga laisvės atėmimo bausmė.

Kitame posėdyje balandžio 25 dieną teismas išklausys A.Albrechto paskutinio žodžio. Po to teisėjai rašys nuosprendį.

Žinomas automobilių lenktynininkas, varžybų "Aplink Lietuvą" pagrindinio prizo - Prezidento taurės laimėtojas A.Albrechtas buvo sulaikytas pernai gegužę - praėjus lygiai dešimčiai metų po R.Grainio žūties.

Vienu geriausių lenktynininkų šalyje vadinamas kaunietis yra iškovojęs daug pergalių varžybose. 2001 metais jis laimėjo ralio maratoną "Aplink Lietuvą" ir iškovojo Prezidento taurę. Tada jam šią taurę įteikė premjeras Algirdas Brazauskas.

Vėliau A.Albrechtas iškovojo daug prizinių vietų kitose svarbiose varžybose Lietuvoje ir užsienyje.

Operatyviniais policijos duomenimis, jaunystėje A.Albrechtas buvo priskiriamas vienai Kauno nusikalstamai grupuotei.

Sportininkas teismo nuosprendžio laukia suimtas Lukiškių tardymo izoliatoriuje kalėjime Vilniuje.