Tyrimą pradėjo Marijampolės kriminalistai po to, kai ligoninėje atsidūrė keli nepilnamečiai, apsinuodiję elektroninių cigarečių skysčiu su nelegaliomis priemaišomis. Vaikų amžius – nuo 12 iki 18 metų.

„Dažnu atveju nepilnamečiai buvo pristatomi be sąmonės“, – kalbėjo Marijampolės Organizuoto nusikalstamumo tyrimo skyriaus vadovas Edgaras Charisovas.

Po tyrimo sulaikyti 9 jaunuoliai, gyvenantys Marijampolės ir Kauno apskrityse, jų amžius nuo 19 iki 23 metų. Kai kurie jų jau anksčiau teisti dėl įvairių nusikaltimų, taip pat ir susijusių su narkotikais. Vienas iš įtariamųjų dar moksleivis, visi kiti – bedarbiai, dalis užregistruoti Užimtumo tarnyboje.

Kriminalistas šių jaunuolių veiksmus apibūdino kaip itin pavojingus, nes jie ne tik platino, bet ir ruošė svaigiuosius skysčius.

„Cigarečių skystį su psichotropinėmis medžiagomis maišė patys skysčio platintojai savo nuožiūra, neturėdami jokių chemijos žinių, patys parinkdami psichotropinių medžiagų koncentraciją, o tai – ypač pavojinga“, – kalbėjo E. Charisovas.

Skystį platindavo ir paaugliai, tai vyko tiek jaunimo susibūrimo vietose, tiek mokyklose.

„Kaip nurodo įtariamieji, pojūčiai būdavo tokie: asmenys daug juokdavosi, jausdavosi apsvaigę, būdavo linksmos, geros būsenos“, – kalbėjo prokurorė Nomeda Urbonavičienė.

Pareigūnai minėjo, kad jaunimas puikiai žinojo, jog perka skysčius su nelegalių narkotikų priemaišomis. Vieno skysčio buteliuko kaina – 20 eurų.

„Tyrimo metu paimtas labai didelis kiekis šio skysčio, atlikus jo cheminę ekspertizę, nustatyta, kad sumaišytos 4 skirtingų rūšių itin retos ir pavojingos psichotropinės medžiagos. Tai rodo šio skysčio didelį pavojingumą jo vartotojams“, – paaiškino kriminalistas ir pridūrė, kad iš paimto kiekio būtų galima pagaminti daugiau nei 5 tūkst. dozių.

Pagrindiniai platintojai vengdavo fizinio kontakto, laikėsi konspiracijos, bendraudavo šifruoto ryšio programėlėmis, o atsiskaitymai dažniausiai vykdavo kriptovaliutomis.

Susirašinėjant buvo naudojami įvairūs kodai, pavyzdžiui – 50, 100 ir 1000. Pirmieji du reikšdavo, kad norima įsigyti paprasto skysčio, o 1000 jau reiškė narkotikus.

Dalis įtariamųjų kaltais prisipažįsta, parodymus duoda, su teisėsaugos institucijomis bendradarbiauja.

Vykdant kratas, narkotinių medžiagų rasta ir mokyklose, užsiminė E. Charisovas.

Bylų daugėja

Kalbėdamas apie bendrą situaciją Kauno apygardos vyriausiasis prokuroras Darius Valkavičius minėjo, jog šiemet jau vyksta 13 tyrimų dėl to, kad narkotinės medžiagos buvo platinamos nepilnamečiams, tiek tyrimų iš viso buvo per visus praėjusius metus.

„Tokių bylų skaičius didėja. Vienas dalykas – pareigūnai dirba ta linkme, kitas momentas – panašių bylų daugėja, nes nepilnamečiai turi poreikį vartoti tokias medžiagas“, – kalbėjo Kauno prokurorų vadas.

„Vien tik policija ir prokuratūra neturi galimybės įveikti šio blogio. Tarp nepilnamečių vyrauja tam tikra subkultūra. Ikiteisminis tyrimas yra apie tai, kad viena nepilnametė pavartojo štai tokių medžiagų, apsinuodijo ir pateko į gydymo įstaigą. Pareigūnams renkant tyrimo medžiagą jie turėjo tikrinti tris versijas: pirma, kad vartojo tabletes, antra, kad narkotinių medžiagų į organizmą pateko su bandele, ir trečia, kad nepažįstamas asmuo davė parūkyti elektroninę cigaretę.

D. Valkavičius apibendrindamas šią kalbą pasidalino savo įžvalga, kad tarp nepilnamečių dabar pradėjo formuotis subkultūra, kurios esminiai bruožai – meluoti ir vartoti svaigiąsias medžiagas.

„Tikrai nenoriu, kad kita spaudos konferencija būtų apie nepilnamečio mirtį, kai jis pavartojo narkotinių medžiagų, gavo jų per elektroninę cigaretę ar kokiu kitu būdu“, – sakė D. Valkavičius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją