Kaip tada rašė ir rodė visa žiniasklaida, sulaikytieji buvo suguldyti su antrankiais ant grindinio, o jų automobilyje rasta per septynis kilogramus ekstazio tablečių, ką tik įvežtų į Lietuvą iš Vokietijos grįžtančiu vilkiku.

Vilkiko vairuotojui - 46-erių metų Trakų rajono gyventojui Jonui Gumbiui šį “lauknešėlį”, kurį jis įvežė į Lietuvą pusiau atvirai pasidėjęs kabinoje, perdavė tuo metu Vokietijoje pas mamą gyvenęs kitas klaipėdietis - už turtinius nusikaltimus jau tris kartus teistas 28-erių Linas Saukaitis. Pastarasis taktiniais sumetimais sulaikytas gerokai vėliau - kai grįžo į Lietuvą. Ekstazio siuntinį įvežęs vilkiko vairuotojas - kitą dieną po sėkmingos VSD operacijos pakaunėje.

Deja, nepavyko įrodyti, kad T.Kazlauskui su T.Melniku perimant šį siuntinį prie IX forto, vilkiko vairuotojui buvo sumokėtas žadėtas apie 800 eurų atlygis už riziką. Perėmusieji krepšį su ekstaziu sulaikyti jau kitoje to paties greitkelio Vilnius-Klaipėda degalinėje.

Šioje nemažą rezonansą turėjusioje byloje į teisiamųjų suolą buvo pasodintas dar vienas asmuo - 32-ejų metų klaipėdietis Tomas Auglys, padėjęs bendrams rasti vilkiko vairuotoją, pargabensiantį į Lietuvą ekstazio siuntą. Buvo sulaikytas ir šeštas asmuo - Olandijos pilietis, nupirkęs šią psichotropinę medžiagą savo tėvynėje ir perdavęs ją L.Saukaičiui, atvežusiam siuntą iki sutartos susitikimo vietos Vokietijoje su minėto vilkiko vairuotoju. Tačiau Olandijos piliečio atžvilgiu byla nutraukta, kadangi jis padėjo Lietuvos teisėsaugininkams ištraukti į dienos šviesą visus šios nusikalstamos grupuotės narius.

Teisiant minėtą penketą sunkinančia aplinkybe pripažinta tai, kad ji veikė kaip organizuota grupė.

Muitinės kriminalinės tarnybos Marijampolės skyrius, vadovaujamas Kauno apygardos prokuratūros sunkių nusikaltimų ikiteisminio tyrimo organizavimo skyriaus prokurorų, tyrė šią bylą daugiau kaip metus. Šią savaitę Kauno apygardos teismo paskelbtas nuosprendis taip pat buvo po beveik metus trukusio jos nagrinėjimo.

Teisėjų kolegijos, kurią sudarė Gytis Večerskas (pirmininkas), Egidijus Jonas Grigaravičius bei Danguolė Šiugždinytė, nuosprendis buvo gana griežtas. Trims teisiamiesiems - T.Augliui, J.Gumbiui bei L.Saukaičiui skirta 10-ies metų laisvės atėmimo bausmė. T.Kazlauskui ir T.Melnikui (pastarasis - buvęs Kelių policijos pareigūnas, jau teistas už nusikaltimą valstybės tarnybai) - po 12 metų nelaisvės.