Ikiteisminio tyrimo duomenimis, keturi Turkijos piliečiai, veikdami organizuotoje grupėje, praėjusių metų liepos–spalio mėnesiais nelegaliai per valstybės sieną iš Baltarusijos į Lietuvą pervesdavo neteisėtus migrantus. Įtariama, kad jie veikė iš savanaudiškų paskatų, už kiekvieną pervestą žmogų jiems buvo žadamas piniginis atlygis – nuo 250 iki 700 eurų.

Per tyrimą taip pat surinkta duomenų, kad turkai į Lietuvą iš Baltarusijos pervedė 107 žmones, prisistačiusius Irano, Afganistano, Sirijos, Turkijos bei Egipto piliečiais.

Pasieniečiai ir prokurorai išnagrinėjo ir įvertino didelį kiekį duomenų, siekdami nustatyti asmenis, neteisėtai vedančius žmones per valstybės sieną. Po ilgo ir kruopštaus analitinio darbo identifikuota grupė asmenų, kurie ne vieną kartą buvo neteisėtai perėję valstybės sieną, tačiau, vadovaujantis galiojančia tvarka, buvo gražinti į Baltarusijos teritoriją.

Tiriant šią versiją, buvo surinkta pakankamai duomenų, patvirtinančių, kad būtent šie asmenys, įtariama, veikdami organizuotoje grupėje, buvo migrantų vedliai.

Jie, tyrimo duomenimis, į savo mobiliojo ryšio telefonus gaudavo SMS žinutes su nurodytomis koordinatėmis, kuriomis vadovaudamiesi nurodytu laiku ir vesdavo neteisėtus migrantus iš Baltarusijos į Lietuvą.

Jie turėdavo ir įrankius, reikalingus pašalinti fizinius barjerus, kirpti koncertiną“, – sakė Vilniaus apygardos prokuratūros vyriausiojo prokuroro pavaduotojas Liutauras Rudzevičius.

Praėjusių metų rugsėjo mėnesio naktį lydėdami grupę neteisėtų migrantų, vedliai Švenčionių rajone, įtariama, metalinėmis žnyplėmis sugadino pasienyje įrengtą fizinį barjerą – koncertiną.

Kelis kartus vedliams pavyko atvesti neteisėtų migrantų grupę iki jiems nurodytos vietos Lietuvoje, kur jų laukdavo automobiliai, tačiau dažniausiai neteisėtai į Lietuvą bandančius patekti asmenis sulaikydavo Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) pareigūnai ir grąžindavo juos atgal į Baltarusiją.

Keturis Turkijos piliečius, kurių amžius svyruoja nuo 26 iki 42 metų, Lietuvos teritorijoje sulaikė pasieniečiai, prokurorams ir VSAT pareigūnams surinkus pakankamai duomenų, kad šie asmenys už atlygį gali neteisėtai gabenti žmones per valstybės sieną.

Jiems skirta griežčiausia kardomoji priemonė – suėmimas. Už padarytą nusikalstamą veiką užsieniečiams gresia laisvės atėmimas iki aštuonerių metų.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją