Šiuo metu Lietuvoje yra per 165 tūkst. privačių miško savininkų. Jiems jau sugrąžinta daugiau nei 500 000 ha miškų, kuriuose per 2001 metus paruošta apie 1,8 milijono kubinių metrų medienos, arba 33 proc. viso šalyje iškertamo kiekio. Numatoma, kad užbaigus žemės reformą miško savininkų skaičius viršys 200 tūkst. ir jie valdys iki 47 proc. visų šalies miškų, kurie šiandien sudaro 1 978 840 hektarų.

Pastaruoju metu ypač didelį privačių miško savininkų susirūpinimą ir plačiosios visuomenės nepasitenkinimą kelia atskirų vertelgų, sąmoningai, nusikalstamais būdais niokojančių bei plėšiančių miškus, veikla.

Valstybinius miškus saugo Valstybinė miškų tarnyba, o privačiuose miškuose analogiškos miško priežiūros ūkinės struktūros tik kuriasi, per visą pastarąjį dešimtmetį nesulaukdamos iš valstybės jokios realios paramos.

LMSA Valdybos teigimu, asociacija siekia, kad sąžiningai ir teisingai ūkininkaujantys miško savininkai galėtų užtikrintai jaustis visateisiais šeimininkais, būtų garantuoti, jog jiems grąžinta nuosavybė rytoj nebus nacionalizuojama ar konfiskuojama ir kad šiandien investuodami į savo mišką rytoj jie galės palikti geresnės kokybės mišką paveldėtojams.

Pasak LMSA valdybos pirmininko pavaduotojo Algio Gaižučio, tiktai tikras miško savininkas, būdamas užtikrintas ateitimi ir turintis savininko savigarbos jausmą, gali gerai prižiūrėti savo miškus.

"Nusikaltimų prevencija reikalauja gerokai daugiau pastangų ir sumanumo negu gąsdinimas", - teigia miško savininkas iš Marijampolės raj. V.Jusas, siūlydamas valstybei skirti paramą kuriant privačias girininkijas miškų apsaugai bei priežiūrai, daugiau dėmesio savininkų mokymui ir konsultavimui.