Balandžio 11-osios naktį, apie antrą valandą, pasaloje budėję įstaigos pareigūnai prie pagrindinės tvoros pastebėjo įtartiną asmenį. Vos spėjęs per ją švystelėti kažkokį nedidelį daiktą metikas buvo sulaikytas.

Lipnia juosta apvyniotas paketas buvo rastas įstaigos teritorijoje. Jame aptiktas mobiliojo ryšio telefonas ,,Nokia 3310“ su akumuliatoriumi, keturi polietileno maišeliai su žalios spalvos augalinės kilmės medžiaga bei dar vienas – su baltos spalvos milteliais. Įtariama, jog tai – narkotinė medžiaga džiovintos kanapės ir jų dalys (jų buvo apie 8 gramus) bei psichotropinė medžiaga amfetaminas (maždaug keturi gramai).

Su įkalčiais sulaikytas Vilniaus rajono gyventojas 18 metų Linas N. teigė vykdęs savo vyresniojo brolio Eduardo „užsakymą“. Aštuonis kartus teistas 26 metų Eduardas N. šiuo metu atlieka pusseptintų metų laisvės atėmimo bausmę Vilniaus 2-uosiuose pataisos namuose. Telefoną bei kitus daiktus jam perdavęs nepažįstamas asmuo. Sulaikytasis prisipažino kvaišalų savo broliui permetęs keletą kartų anksčiau.

Aštuonis kartus teistas 26 metų Eduardas N. už grotų šįsyk pateko dėl plėšimo. Teismo jam skirta pusseptintų metų laisvės atėmimo bausmė baigsis 2009-ųjų rugpjūtį.

Linas N., mobilusis telefonas bei kvaišalai perduoti sostinės 3-iajam policijos komisariatui, pradėtas ikiteisminis tyrimas.

Daugiau kaip prieš tris mėnesius nuteistiesiems praradus galimybę gauti pašto bei perduodamus siuntinius, gerokai suintensyvėjo kitas draudžiamų daiktų „transportavimo“ būdas – permetimai per įstaigas juosiančią tvorą. Taip teigia Alytuje, Marijampolėje, Pravieniškėse, Vilniuje veikiančių pataisos įstaigų pareigūnai.

Pasak Vilniaus 2-ųjų pataisos namų direktoriaus Alvydo Maknicko, šiais metais pareigūnai aptiko 14 per tvorą permestų mobiliųjų telefonų bei 2 SIM korteles. Dėl tokiu pat būdu patekusių narkotinių ir psichotropinių medžiagų šiemet pradėti penki ikiteisminiai tyrimai, o pernai per tą laiką – vos vienas.

Siekiant tam užkirsti kelią, už įstaigos teritorijos, galimose permetimų vietose, buvo įkurti judrieji postai. Juose Apsaugos ir priežiūros bei Vidaus tyrimų tarnybos pareigūnai dirbo nuo septintos ryto iki vidurnakčio. Tačiau tuomet draudžiamų daiktų mėtytojai suaktyvėjo naktimis. Pareigūnams teko prisitaikyti: nuo 23 valandos ėmė veikti papildomas mobilusis postas. Pirmoji jo sėkmė – aštuoniolikmečio sulaikymas.

Vilniaus 2-uosiuose pataisos namuose šiuo metu bausmę atlieka daugiau kaip 600 ne pirmą kartą už nusikaltimus laisvės atėmimu baustų vyrų.