Klaipėdos apygardos teismas paskelbė, kad bausmė didinama iki penkerių metų, tačiau bausmės vykdymas atidedamas trejiems metams.

Pirmos instancijos teismas vaikinui bausmės vykdymą taip pat buvo atidėjęs, tiesa, pati bausmė buvo kone pusantrų metų trumpesnė, tačiau netrukus skundus pateikė ir merginos advokatas, ir prokuratūra, – jie vienbalsiai prašė Mantui I. skirti realią laisvės atėmimo bausmę.

Po daugiau nei trejų metų bylos nagrinėjimo teisme, artėjant prokuroro bausmės prašymui, mergina staiga per advokatą pareiškė, kad nebesiekia savo skriaudėjui laisvės atėmimo bausmės. Prokuroras Aurelijus Stanislovaitis dėl tokio merginos sprendimo nuomonės nepakeitė ir teigia, kad kaltinamajam prašė penkerių metų laivės atėmimo bausmės. Tokio paties dydžio bausmės buvo prašoma nuo pat pradžių, tačiau pirmosios instancijos teismui paskubėjus ir pagreitinto proceso tvarka išnagrinėjus bylą buvo pritaikyta galimybė dar sumažinti bausmę.

Bausmės vykdymas, po Klaipėdos apygardos paskelbto sprendimo, įsigalioja iškart. Visgi A. Stanislovaitis sako, kad apie ateitį kalbėti kiek ankstoka, mat teismo motyvų jis dar neperskaitė.

„Nuosprendis yra 30-tie lapų, kiek spėjau pamatyti, tai reiks studijuoti. Teisė patekti kasacinį skundą išlieka“, – sakė A. Stanislovaitis.

Teismų karuselė jau buvo užsisukusi iki Lietuvos Aukščiausiojo Teismo, kur buvo nuspręsta grąžinti bylą nagrinėti iš naujo. Nurodyta, kad pirmosios instancijos teismo sprendimas buvo skubotas.

Penktadienį Klaipėdos apygardos teismas pabrėžė, kad būtent trumpesnis bausmės laikas yra panaikinamas ir skiriama didesnė bausmė.

Klaipėdos apygardos teismo Baudžiamųjų bylų skyriaus pirmininkė Daiva Jazbutienė sako, kad su teismo sprendimu susipažino.

„Teismas labai detaliai išnagrinėjo visas aplinkybes. Pagrindinis klausimas buvo rasti pusiausvyrą tarp nukentėjusiajai padarytos žalos ir galimybės jaunam žmogui pasitaisyti“, – kodėl skirtas bausmės atidėjimas paaiškino D. Jazbutienė.

Anot Baudžiamųjų bylų skyriaus pirmininkės, bylos eigoje kito kaltinamojo elgesys: jei pradžioje jis bandė išsisukinėti nuo dalies atsakomybės, tai apeliacinio skundų nagrinėjimo metu jis atsiėmė skundą ir pilnai pripažino kaltę. Be to, jis su nukentėjusiąją sudarė rašytinį susitarimą žalai atlyginti. Anot D. Jazbutienės, tokie žingsniai rodo, kad kaltinamasis priima kaltę ir dalis žalos jau atlyginta.

„Be abejo, jis bijo ir atsakomybės, bet įsidarbinęs jis didelę dalį pajamų skiria žalos atlyginimui. Tai rodo žmogaus siekį pasitaisyt. Nebėra galimybės laiko atsukti atgal. Teismas turėjo labai didelį iššūkį įvertinti, ar didesnė vertybė yra leisti žmogui pasitaisyti ir, kiek įmanoma, žalą atlyginti, ar geriau žmogų izoliuoti. Trys metai jam dar duotas laikas pasitaisyti, jei per tuos metus jis padarys nusižengimą, dar gali būti pasiųstas atlikti visą penkerių metų bausmę. Tikrai neteisinu to, ką jis padarė“, – sakė Baudžiamųjų bylų skyriaus pirmininkė.

Daugybės liudytojų apklausos, ekspertų išvadų analizė, skundai ir ilgas teismo procesas, anot prokuroro, – tokie argumentai buvo pateikti per nukentėjusiosios advokatą Mindaugą Vasiliauską. Nors anksčiau advokatas tikino, kad nusikaltimo metu mergina buvo sužalota ir fiziškai, ir morališkai, bei teigė, kad po tokio nusikaltimo jaunas vyras privalo atsidurti už grotų.

Tyrimo duomenimis, sportininko karjeros siekęs Mantas I. merginai žandikaulį sulaužė vienu smūgiu. Nusikaltimo metu buvo neblaivus – jam nustatytas 1,12 prom. girtumas.

Dukrą auginantis vienišas tėtis neslėpė buvęs sukrėstas, kai sužinojo apie žiaurų smurtą bei tai, kad įtariamasis – Jurbarko politikų sūnus ir tituluotas sportininkas. Po įvykio jaunuolis buvo išmestas iš sporto klubo.

Merginos tėtis baiminosi, kad Jurbarke žinoma šeima sieks išsukti sūnų nuo atsakomybės.

2019 m. Mantas I. dar nebuvo sulaukęs pilnametystės, tad buvo teisiamas kaip nepilnametis. Tauragės apylinkės teisme jam paskirta 3 metų ir keturių mėnesių lygtinė laisvės atėmimo bausmė, ją atidedant trejiems metams.

Bendra merginos ir jos tėčio patirta neturtinė žala įvertinta 12 tūkstančių eurų. Dar nebaigus nagrinėti bylos kaltinamojo šeima atlygino ir gydymo išlaidas, jos siekė apie 4 tūkst. eurų. Realios laisvės atėmimo bausmės siekę merginos advokatai ir prokuratūra tokį Tauragės apylinkės teismo sprendimą apskundė.

Bylos nagrinėjimui apeliacine tvarka artėjant į pabaigą, merginos advokatas patikino, kad nukentėjusioji ir kaltinamasis pasirašė susitarimą, pagal kurį ji nebesieks jam laisvės atėmimo bausmės.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (43)