Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas įspėja, kad gaisras pirtyje gali kilti dėl gausybės priežasčių. Pavyzdžiui, jei turite įprotį ant pirties krosnelės palikti džiūti rankšluosčius. Arba kai šalia krosnelės ar virš jos yra pažeista, karščio paveikta mediena, bet neskubama jos pakeisti.

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento duomenimis, per porą šių metų mėnesių ugniagesiai gelbėtojai gesino 18 pirčių. Praėjusią naktį ugnis šeimininkavo ir Anykščių rajone, Svėdasų seniūnijoje, Daujočių kaime esančioje medinėje pirtyje. Per gaisrą nudegė stogas, teko išardyti jos sienas. Vien praėjusiais metais ugniagesiams teko gesinti 131 pirtį.

Statistikos duomenimis, pernai ir šiemet pirčių gaisrų metu žmonių žūčių pavyko išvengti. Praėjusiais metais pirtyse, kilus gaisrui, gyventojai nenukentėjo, o šiemet traumas jau patyrė 2 žmonės. Sausio 7 d. Vilniuje, Linų gatvėje, pirties savininkas, gesindamas gaisrą pirtyje, patyrė traumą, kitas žmogus – apdegė.

Šiais metais dažniausiai gaisrai pirtyse įsiplieskė dėl krosnių, židinių bei dūmtraukių gedimų, jų įrengimo ir eksploatavimo reikalavimų pažeidimų, taip pat elektros įrenginių, prietaisų, elektros instaliacijos gedimų.

Pasak Panevėžio priešgaisrinės gelbėjimo valdybos Valstybinės priešgaisrinės priežiūros skyriaus vyresnysis specialisto Renaldo Nacicko, viena iš gaisrų priežasčių pirtyse yra ir degios medžiagos, kurios būna paliekamos šalia krosnies ar dūmtraukio.

Jo teigimu, pastatant pirties krosnelę, įrengiant degias konstrukcijas, neretai ne tik nesilaikoma saugaus atstumo, bet dažnai šalia sudedamos malkos, paliekamos šiukšlės, plastikiniai kibirai, į kuriuos supilami neatvėsę pelenai.

„Būna, kad iš dūmtraukių laiku neišvalomi suodžiai, o jiems užsidegus, įkaista arba suskyla kaminas ir ugnis persimeta ant perdangos ar stogo“, – galimas gaisro priežastis vardija pareigūnas.

Vienas jo patarimų pirčių savininkams – virš pirties krosnelės būtina pritvirtinti šilumą atspindintį skardos lakštą, tarp jo ir lubų paliekant oro tarpą. Taip pat rekomenduojama gyventojams neperkaitinti pirties krosnelės, nes gali užsidegti pirties konstrukciniai elementai.

R. Nacickas taip pat pataria niekada nepalikti pravirų pakuros durelių, pro kurias iškritusios kibirkštys gali uždegti šalia esančias degias medžiagas. Be to, prieš pakurą būtina pritvirtinti nedegios medžiagos padėklą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją