Vilniaus apskrities ikiteisminio tyrimo įstaigų profesinės sąjungos (toliau - VAITĮPS) pirmininkas Vitalijus Jagminas teigia, jog geras fizinis pasirengimas – savaime suprantamas reikalavimas pareigūnams, tačiau praėjusiais metais susiklostė tokios aplinkybės, kurios lėmė, kad kai kurie pareigūnai nelaikė fizinių normatyvų. Jų laikymas buvo sustabdytas po staigių pareigūnų mirčių, susirūpinus policininkų sveikata ir normatyvų laikymo problematika.

Profsąjungų atstovai primena, kad fizinių normatyvų laikymas pareigūnams buvo kuriam laikui sustabdytas praėjusių metų rugsėjį.

„Praėjusių metų lapkričio pabaigoje, atnaujinus normatyvų laikymą, pasigedome Vilniaus apskrities policijos vadovybės raginimo suskubti kuo greičiau laikyti įskaitas, nes tai – svarbiausias kriterijus vertinant pareigūno metų darbą. Taip pat trūko aiškios informacijos, kada ir kaip tas įskaitas bus galima laikyti.

Tai, kad keičiasi reikalavimai eiliniams vertinimams, o normatyvų išlaikymas bus lemiantis ar policininkams kils atlyginimai, reikėjo Vilniaus policijos vadovybei iškomunikuoti dar 2022 metų pradžioje, o ne tada, kai jau vyksta vertinimai“, - situaciją komentavo VAITĮPS pirmininkas.

Apie naujus kriterijus, pasak Profesinės sąjungos pirmininko, nebuvo užsiminta ir neseniai, š.m. vasario 21 d., vykusiame Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Valdymo komiteto posėdyje. Ten buvo diskutuojama apie komisariato finansinę padėti bei pareigūnų vertinimų procesą.

Pasak profesinės sąjungos pirmininko, eilinių vertinimų metu pareigūnas, neišlaikęs fizinių normatyvų, net jeigu pasiekė puikių rezultatų ir dirbo labai gerai, bus įvertintas tik „gerai“ ir praras galimybę gauti maždaug 100-200 eurų didesnį atlyginimą.

„Ir tokie sprendimai priimami tuo metu, kai Vilniaus policijai katastrofiškai trūksta pareigūnų. Nuolat girdime diskusijas apie tai, kaip pritraukti jaunimą dirbti policijoje, kaip motyvuoti pareigūnus, kad jie nebėgtų iš sistemos, tai štai, puikiausias pavyzdys kaip „motyvuojama“, - sakė V.Jagminas.

Anot profesinės sąjungos pirmininko, dauguma pareigūnų dirba pamaininį darbą. Dideli krūviai, viršvalandinis darbas, atostogos, ligos, krizių valdymas pakiša koją, norint prisitaikyti prie normatyvų laikymo datų.

„Juk laikyti minėtas įskaitas gali tik pasirengęs, nuolat sportavęs, gerai pailsėjęs, sveikas pareigūnas, kitaip - gali atsidurti ligoninėje arba dar blogiau tiesiog numirti.

Įprastai normatyvų laikymas prasideda pavasarį, o pakartotinai tai galima padaryti rudenį. Koją pakišo normatyvų laikymo sustabdymas, o vėliau, mano manymu, vadovybės komunikacijos spragos. Pareigūnai būtų vertęsi per galvą, kad tik išsilaikytų įskaitas, jei būtų žinoję, jog dėl to neteks geresnio įvertinimo“, - situaciją komentavo VAITĮPS pirmininkas.

Anot profesinės sąjungos pirmininko, šiemet eilinių vertinimų metu reikėtų fizinio normatyvų, šaudymo ir savigynos įskaitų neišlaikiusių pareigūnų nenuvertinti ir sudaryti galimybę jas išlaikyti kaip galima greičiau. Pareigūnus reikėtų vertinti pagal jų atliktą darbą, o ne pagal fizinį pasirengimą. Kitaip pareigūnams kyla minčių, jog tokiais sprendimais tiesiog norima sutaupyti lėšų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)