Panevėžio apygardos teismas praneša, kad kaltinamajam už tai, kad jis dėl chuliganiškų paskatų viešoje vietoje nesunkiai sužalojo žmogų, skirta 1 metų 2 mėnesių laisvės atėmimo bausmė, bet jos vykdymas atidėtas 2 metams.

Nuo smurtinių veiksmų nukentėjusiam žmogui kaltininkas turės sumokėti 15 tūkst. eurų neturtinės žalos, o ne 5 tūkst., kaip pernai birželį buvo priteisęs pirmos instancijos teismas.

Aukštesnis teismas konstatavo, kad pirmosios instancijos teismas nepakankamai atsižvelgė į kaltininko tyčiniais smurtiniais veiksmais atsiradusias pasekmes ir tų pasekmių įtaką nukentėjusiojo gyvenimui.

Jam buvo atliktos jau dvi sužalotos kojos operacijos ir bus atliekama dar viena, jis buvo ilgą laiką gydomas. Nukentėjusysis prarado 45 procentus bendro darbingumo. Byloje dalyvavęs ekspertas nurodė, kad nukentėjusiojo gydymo procesas nėra baigtas, ir jo netektas darbingumo lygis dar turės būti vertinamas iš naujo. Labai tikėtina, kad šiuo metu jam nustatytas nesunkus sveikatos sutrikdymas gali būti perkvalifikuotas į sunkų sveikatos sutrikdymą.

Apygardos teismo nuomone, rodikliai, atspindintys šių dienų Lietuvos valstybės finansinę padėtį, patvirtina, jog nukentėjusiajam buvusi priteista 5 tūkst. Eur suma negali būti laikoma teisinga satisfakcija dėl patirtų ir vis dar patiriamų neigiamų išgyvenimų.

Todėl teisėjų kolegija nusprendė, kad nagrinėtu atveju yra nustatytas pagrindas didinti nukentėjusiajam neturtinės žalos atlyginimą iki 15 tūkst. Eur.

Nuteistasis įpareigotas dirbti arba užsiregistruoti Užimtumo tarnyboje, arba mokytis, jam privalu būti namuose nuo 22.00 val. iki 6.00 val. Teismo sprendimu, smurtautojas įpareigotas dalyvauti elgesio pataisos programoje, jam uždrausta vartoti psichiką veikiančias medžiagas.

Nuteistasis turės atlyginti 1459,53 Eur išlaidas Panevėžio teritorinei ligonių kasai už nukentėjusiojo gydymą, taip pat 795 Eur turtinę žalą nukentėjusiajam.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją