Policija informavo, kad ikiteisminį tyrimą, kuriame jam pareikšti įtarimai dėl vagystės ir neteisėto disponavimo elektroninėmis mokėjimo priemonėmis bei jų duomenimis ir neteisėto elektroninių duomenų perėmimo bei jų panaudojimo, Šiaulių apskrities policijos Nusikaltimų nuosavybei tyrimo valdybos pareigūnai kartu su jį kuravusia prokurore jau baigė ir perdavė nagrinėti teismui.

Pagrobė BMW

2020 metų spalio pabaigoje Mažeikiuose buvo pagrobtas nesaugomoje automobilių aikštelėje stovėti paliktas 2014 metais pagamintas vienai įmonei priklausantis automobilis „BMW X5“.

Policijos pareigūnai operatyviai pradėjo pavogtojo automobilio paiešką. Telšiuose dirbęs policijos ekipažas, gavęs informaciją apie Mažeikiuose pavogtą automobilį, netrukus su juo prasilenkė kelyje Telšiai–Mažeikiai. Apsisukę pareigūnai BMW nusivijo, bet didžiuliu greičiu lėkęs automobilis nuo pareigūnų atsiplėšė ir dingo iš akiračio. Tačiau pavogtąjį automobilį vis dėlto pavyko surasti.

35 000 eurų vertės automobilyje buvo sumontuota palydovinė apsaugos sistema ir į jo paieškas įsijungę apsaugos firmos darbuotojai pavogtąją transporto priemonę surado GPS signalo pagalba. Tvarkingai užrakintas automobilis buvo paliktas Telšių rajone, Gudelių kaimo pamiškėje, šalia kelio, vedančio link Varnių miestelio. Įtariama, kad BMW buvo pavogtas, pasinaudojant atsarginiu užvedimo rakteliu, kuris buvo saugomas seife, dingusiame iš įmonės prieš kurį laiką kilusio gaisro metu.

Apžiūrėdami surastąjį automobilį, Kriminalistinių tyrimų valdybos specialistai labai atsakingai surinko įvairius pėdsakus, galinčius padėti surasti vagyste įtariamą asmenį, ir vienas iš automobilyje aptiktų piršto antspaudų demaskavo vagystės autorių - anksčiau už tokią pat nusikalstamą veiką jau teistą Mažeikiuose gyvenantį 34 metų vyrą.

Odorologiniai tyrimai irgi patvirtino, kad jis sėdėjo minėtoje transporto priemonėje. Pareigūnus nustebino sulaikytojo gyvenamojoje vietoje ir jo automobilyje atliktų kratų metu rastas svetimiems asmenims priklausančių banko kortelių skaičius. Tyrėjai nustatė, kad vyras, naudodamasis sunkia žmonių finansine padėtimi, įkalbėjo aštuonis asocialius, neįgalius, neturinčius darbo asmenis savo vardu atidaryti sąskaitas įvairiuose bankuose.

Kiekvienas šių asmenų sąskaitas atsidarė keliuose bankuose ir bankų korteles, elektroninio prisijungimo duomenis, slaptažodžių generatorius atidavė mažeikiškiui.

Išgrynino apie 200 tūkst. eurų

Pavyko išsiaiškinti, kad pinigai į minėtų asmenų sąskaitas Lietuvoje plaukė iš Ispanijoje esančių bankų sąskaitų ir Rumunijoje iš dviejų jų buvo išgryninta apie 200 tūkst. eurų.

Viena Ispanijoje esanti banko sąskaita siejama su sukčiavimais įtariamu asmeniu. Manoma, kad mažeikiškio valdomos svetimų žmonių sąskaitos buvo naudojamos sukčių pinigams plauti. Todėl jam pareikšti kaltinimai ne tik dėl automobilio vagystės, bet ir dėl to, kad neteisėtai įgijo ir laikė svetimas elektroninę mokėjimo priemones ir elektroninių mokėjimo priemonių naudotojo tapatybės patvirtinimo duomenis, pakankamus finansinėms operacijoms inicijuoti, kad pateikdamas save už kitą asmenį, neteisėtai inicijavo ir atliko finansines operacijas, naudodamas svetimus elektroninės mokėjimo priemonės naudotojo tapatybės patvirtinimo duomenis.

Pabėgo iš Lietuvos

2021 m. kovo pradžioje vyras buvo suimtas. Po keleto mėnesių ši kardomoji priemonė buvo pakeista į intensyvią priežiūrą, vėliau – į asmens dokumentų paėmimą ir rašytinį pasižadėjimą neišvykti.

Ir tada mažeikiškis spruko iš Lietuvos, tikėdamasis, kad, pabėgęs į užsienį, išvengs atpildo už savo negerus darbus. Tačiau nusikalsti linkęs žmogus, savo įpročių neatsisako ir svečioje šalyje.

Didžiojoje Britanijoje jis įvykdė automobilio vagystę, dėl kurios 2022 metų rugpjūtį buvo sulaikytas ir nuteistas kalėti.

Sulaikius vyrą užsienyje, paaiškėjo, kad jo ieško dar Lietuvos teisėsauga.

Atlikęs bausmę už vagystę Didžiojoje Britanijoje, šų metų sausio pradžioje jis buvo pargabentas į Lietuvą ir dabar už grotų laukia teismo dėl gimtinėje padarytų nusikalstamų veikų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją