Šeštadienio vakarą feisbuke paskelbtas vaizdo įrašas, kuriame prieš eismą greitkelyje A1 lekiantis „Mercedes-Benz GL550“ milžinišku greičiu kaktomuša susiduria su „BMW 540“.

Po susidūrimo „Mercedes“ trenkėsi į atitvarus ir užsidegė, jo vairuotojas, gimęs 1980 m., iškrito iš automobilio ir žuvo. Neišgyveno ir BMW vairuotojas, gimęs 1961 m. Apgadinta ir šalia važiavusi „Škoda Octavia“, tačiau šis ekipažas rimčiau nenukentėjo, žmonės gydosi ambulatoriškai.

Kol kas keliama daugybė versijų, kodėl „Mercedes“ vairuotojas važiavo prieš eismą. Viešumoje pasirodė pasakojimų, kad žmonės dar prieš avariją matė šį automobilį keistai manevruojantį. Pavyzdžiui, paskelbtas vaizdo įrašas, kur netoli avarijos vietos, greitkelio lėtėjimo juostoje, ties nusukimu į dešinę, sustojęs „Mercedes“ rodo posūkį į kairę.

Pasak avarijos tyrimą kontroliuojančio prokuroro Osvaldo Stadaliaus, tai – tikrai tas pat automobilis, kuris po to lėkė prieš eismą.

„Žiniasklaidoje skelbiama, kad automobilis prieš tai bandė apsisukti, kažkur ties Jonavos gatve, kur yra vieta nuvažiuoti, stovėjo. Galiu daryti prielaidą, kad tai tas pats automobilis pagal valstybinius numerius. Jis sustojęs stovėjo įjungęs kairįjį posūkį, o kitas, filmuodamas vaizdo registratoriumi, atvažiuoja iš paskos, pastovi ir apvažiuoja jį“, – kalbėjo prokuroras.

Tikėtina, kad būtent čia jis apsisuko ir pradėjo lėkti prieš eismą.

Pasak O. Stadaliaus, esminis klausimas, į kurį dabar turės atsakyti tyrėjai, – kas nulėmė nesuprantamus vairuotojo veiksmus.

„Ar jį sutrikdė navigacija, ar tai neblaivumas, ar dar kokios priežastys“, – svarstė pašnekovas.

Dabar svarbiausi darbai: užduotys mirties priežasčiai nustatyti, blaivumo nustatymas, surinkti visą įmanomą medžiagą apie įvykį, vaizdo įrašų analizė.

O. Stadalius minėjo, kad „Mercedes“ vairuotojo tapatybė jau aiški, bet jis dar nėra susipažinęs su jo dosjė.

Iš policijos atstovės spaudai Dovilės Ežerinskienės Delfi sužinojo, kad vairuotojas žinomas pareigūnams dėl KET pažeidimų, jam jau atimta teisė vairuoti, tiesa, ji nedetalizavo, už ką.

Likus kelioms minutėms iki susidūrimo, 22 val. 32 min., policija gavo pranešimą apie greitkelyje apsisukantį vairuotoją.

Verslininkas iš Šiaulių

Diena.lt skelbia, kad avariją sukėlęs vairuotojas – verslininkas iš Šiaulių T. R. Anksčiau jis jau buvo pasižymėjęs, nes vengdamas mokėti PVM nuslėpė beveik 15 tūkst. eurų mokesčių, už tai buvo teisiamas. O vairuotojo pažymėjimo yra netekęs, nes vairavo girtas.

Vėliau prokuratūra dar informavo, kad teisė vairuoti už girtumą jam atimta 3 metams, neblaivus prie vairo jis įkliuvo 2020 m. kovo 10 d.

Draudžiamu vairuoti laikotarpiu asmuo buvo baustas dėl KET pažeidimų – dėl nustatyto greičio viršijimo bei parkavimo draudžiamose vietose.

Pareigūnas prakalbo apie atsakomybę

Po šio įvykio apie piliečių atsakomybę parašęs Kauno apskrities policijos Reagavimo valdybos viršininkas Mindaugas Kairys sulaukė tūkstančių reakcijų.

„Esą kažkas matė automobilį, važiuojantį prieš eismą prieš savaitę, kažkas jį matė likus dešimčiai minučių iki tragedijos. Dar kažkuris prisiminė „Audi RS“ gaudynes, pagalvojo, kad tai – tarnybų automobilis. Matė, bet galvojo, kad sugedo, o jei sugedo, tai apsisuks. Dar vienas komentatorius prisipažįsta signalizavęs garso signalu ir panašiai. Bet niekam nepranešė. Kodėl? Sutriko, nevertino rimtai? Tikrai? Skamba keistai“, – svarsto M. Kairys.

„Esame išsilavinę žmonės, gebame kritiškai mąstyti ir turime gana gerą nuovoką. Bet reikia dar vienos tragedijos, kad susimąstytumėme, ar padarėme viską, jog tokie tragiški eismo įvykiai nepasikartotų?“ – retoriškai klausia pareigūnas.

Pareigūnas dalijasi abejonėmis ir dėl feisbuko grupių, kuriose pranešama apie policijos reidus.

„Visi veiksmai, tokie kaip pranešinėjimas apie policiją, reidus, trikojus, tikrinimus ar tiesiog abejingumas yra bendrininkavimas, veikimas tyčia, kuris leidžia kartotis tokioms ir panašioms nelaimėms bei tragedijoms. Dar blogiau. Kai nepranešame apie apsvaigusį žmogų, kai matome jį sėdant į automobilį vairuoti ar važiuojame su juo, mes palydime arba vykstame kartu į nelaimę“, – įsitikinęs M. Kairys.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (25)