Atvykus į gimnaziją medikams ir policijos pareigūnams, mokinė nedelsiant buvo pristatyta į Respublikinę Panevėžio ligoninę.

Neoficialiomis žiniomis, paauglei praplovus skrandį ir patikrinus kraują, buvo rasta narkotinių medžiagų.

Įvykis registruotas

Panevėžio apskrities Vyriausiojo policijos komisariato komunikacijos poskyrio vyresnioji specialistė Rasa Meištė patvirtino, kad toks įvykis registruotas.

Policijos atstovė aiškino, kad vienuolikmetė mergaitė įsivaizdavo rūkanti paprastą cigaretę ir net nenutuokusi, jog ji gali būti su tam tikromis priemaišomis.

„Apie tokį įvykį buvome informuoti. Keturiolikmetis vaikinas pasiūlė vienuolikmetei mergaitei parūkyti. Ji įsivaizdavo, jog rūko tik paprastą cigaretę, be jokių priemaišų. Kaip pati sakė, esą įtraukė tik vieną dūmą ir pasidarė negera.

Moksleivė nedelsiant buvo pristatyta į Panevėžio ligoninę, kaip įtariama, su pilvo skausmais. Tačiau, patikrinus kraujo tyrimus ir praplovus skrandį, buvo rasta narkotinių medžiagų. Kadangi nei berniukui, nei mergaitei nėra pakankamai metų, administracinė byla nutraukta ir perduota analizuoti ir svarstyti rajono Panevėžio rajono savivaldybės Vaiko gerovės komisijai“, – pasakojo R. Meištė.

Gimnazijos vadovai apie šį incidento sužinojo daug vėliau

Gimnazijos socialinės pedagogės Ligitos Lamauskienės teigimu, apie šį įvykį gimnazijos vadovai sužinojo tik po laiko, bet informacijos, kad mergaitės kraujyje rasta narkotinių medžiagų, negavo.

„Sužinojome tik faktą, jog mergaitė atsidūrė ligoninėje. Šalia buvę vaikai nieko apie tai nekalbėjo ir mūsų neinformavo. Visa informacija perduota atsakingoms institucijoms, kurios ir aiškinasi šį įvykį. Informacijos apie kraujyje rastas narkotines medžiagas – negavome“, – tikino L. Lamauskienė.

Pasak gimnazijos direktoriaus pavaduotojos ugdymui Aušros Krikščiūnienės, Vaiko gerovės komisija apie šį neeilinį įvykį jau informuota.

„Gimnazijoje yra Vaiko gerovės komisija, kuri sprendžia visus reikalus susijusius su mokinių elgesiu. Žinome tik tiek, kad situacija sprendžiama – renkama informacija, kas paskatino tokį įvykį“, – kalbėjo ji.

Planuoja vykdyti daugiau prevencinių programų

Anot socialinės pedagogės L. Lamauskienės, pagrindinis tokių problemų sprendimas – prevencinių programų vykdymas.

„Vienas iš pagrindinių ir svarbiausių problemos sprendimų – prevencinių programų vykdymas. Jau ne pirmus metus dirbame su vaikais, bendraujame būtent šių dienų aktualijomis. Užsiėmimus veda Psichologinė tarnyba ir Sveikatos biuras. Patys suprantame, jog ne visada pasiteisina šių užsiėmimų rezultatai“, – kalbėjo pedagogė.

Prevencinės programos vykdomos siekiant diagnozuoti ligą ankstyvoje stadijoje, kurioje ji yra lengvai pagydoma. Norint išsitirti pagal sveikatos prevencines programas, reikėtų kreiptis į savo šeimos gydytoją, kuris išsamiai supažindins su programomis ir paskirs reikiamus tyrimus.