Kauno Priešgaisrinė gebėjimo valdyba informuoja, kad antradienį, apie 10 val. ugniagesiai gavo pranešimą apie gaisrą Garliavoje, Ąžuolų g.

Pranešėjas teigė, kad rūsyje dega kietojo kuro katilas. Dūmai užtvindė namus.

Atvykę gelbėtojai gyvenamojo namo patalpose nustatė nežymų uždūminimą. Imta ieškoti, iš kur tie dūmai sklinda.

Paaiškėjo, kad UAB „Kauno vandenys“ techniniais dūmais atliko bandymus – tikrinta, kurie gyventojai yra prisijungę prie lietaus nuotekų tinklo.

Papildyta:

„Kauno vandenų“ atstovė Vaida Bytautė teigia, kad dūmus generuojantis įrenginys puikiai pasitarnauja ieškant savavališkų prisijungimų. Tai tokie atvejai, kai gyventojas savavališkai savo paviršinių (lietaus) nuotekų tinklą yra prisijungęs prie bendrovės eksploatuojamos buitinių nuotekų tvarkymo infrastruktūros.

Tinklo išsidėstymo patikrinimas su dūmų generatoriumi labai paprastas. Pasirinktos gatvės atkarpoje dūmai ventiliatoriumi pučiami į nuotekų tinklą, šie sklaidosi vamzdyne ir kyla pro atviras angas (šulinių liukus, paviršinių nuotekų groteles, namų lietvamzdžius). Dūmai pučiami trumpą laiką, iki kol pasimato garavimas per angas.

Tokiu būdu iš kylančių dūmų angose galima lengvai patikslinti, kaip išsidėstęs tinklas ir nustatyti, kur yra savavališki prijungimai.

Jeigu dūmai pasirodo per lietaus surinkimo groteles, drenažinius šulinius ar namo lietvamzdžius, reiškia, kad gyventojas neteisėtai pasijungė paviršinių (lietaus) nuotekų tinklus prie buitinių nuotekų tinklo.

Reikėtų susirūpinti, jei šiuos nekenksmingus dūmus gyventojai pastebėtų namų viduje. Tai rodo, kad vidaus santechninė įranga yra netvarkinga, praleidžianti sveikatai pavojingas, degias ir sprogias iš buitinių nuotekų išsiskiriančias dujas. Skystis, iš kurių pasigamina šie dūmai, atitinka Europos Sąjungos reikalavimus ir jie nėra pavojingi žmonių sveikatai. Tokie dūmai naudojami ir koncertų metu uždarose patalpose.

Jeigu gyventojas neteisėtai prisijungęs paviršines (lietaus) nuotekas į buitinių nuotekų tinklus, pirmiausia gauna įspėjimą. Jeigu per įspėjime nurodytą laiką nepašalina pažeidimo ir nepraneša UAB ,,Kauno vandenys”, atliekamas pakartotinis patikrinimas ir jei dar kartą užfiksuojamas pažeidimas, tuomet apie tai informuojamas Kauno rajono savivaldybės Viešosios tvarkos skyrius, kuris ir sprendžia, kokią nuobaudą skirti pažeidimą padariusiam asmeniui.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją