Vasario 1 dienos įvykis Vilniuje privertė sunerimti ne vieną gyventoją – miesto centre iš mokyklos į namus ėjusi mergaitė buvo, įtariama, užpulta ir išžaginta.

Sostinės policijos duomenimis, dėl nepilnamečių išžaginimų 2022 m. buvo pradėti 6 ikiteisminiai tyrimai, šiais – jau 3. Dėl paties nusikaltimo pobūdžio ir nukentėjusiųjų amžiaus pareigūnai informacijos įvykius neteikia.

„Apžvelgiant seksualinio smurto prieš vaikus pasiskirstymą pagal amžiaus grupes, ryškėja tendencija, jog tiek visoje šalyje, tiek Vilniaus apskrityje, pažeidžiamiausias amžiaus tarpsnis yra paauglystė ir laikotarpis, kai iki pilnametystės lieka vos keli metai: Vilniaus apskrityje 2022 m. užfiksuota 18 galimo seksualinio smurto prieš vaikus atvejų 10–14 m. amžiaus grupėje ir 27 atvejai, kai galimai seksualiai nukentėjo 15–17 m. sulaukę jaunuoliai. Šiemet situacija išlieka analogiška: 10–14 m. amžiaus grupėje užfiksuoti 2 atvejai, o 15–17 m. amžiaus tarpsnyje – 4 atvejai“, – Delfi sakė Vaiko teisių apsaugos tarnybos Viešųjų ryšių ir komunikacijos skyriaus patarėja Ieva Daukšienė.

Vaiko teisių apsaugos tarnybos duomenimis, kasmet gaunama vis daugiau pranešimų apie galimus vaiko teisių pažeidimus, kartu daugėja ir pranešimų dėl galimai smurtą, taip pat ir seksualinį, patyrusių vaikų: 2020 m. buvo užfiksuoti 185 atvejai, 2021 m. – 239 atvejai, 2022 m. – 300 atvejų. Teigiama, kad šiemet tokių atvejų šalyje užfiksuota 40.

Tarnybos duomenimis, stebint situaciją dėl galimo seksualinio smurto prieš vaikus Vilniaus apskrityje, 2022 metais užfiksuoti 55 atvejai, o šiemet – 7 atvejai.

Anot, I.Daukšienės, seksualiniai nusikaltimai dažniausiai yra vykdomi prieš mergaites, pasitaiko atvejų, kad nukenčia ir berniukai: 2022 m. seksualinį smurtą, įtariama, patyrė 47 mergaitės ir 8 berniukai.

Šiais metais specialistai gavo pranešimus tik apie nukentėjusias mergaites.

„Analizuojant seksualinio smurto pasiskirstymą Vilniaus apskrityje pagal vietoves, matyti, jog remiantis pastarųjų metų statistiniais duomenimis, daugiausiai galimo smurto prieš vaikus atvejų užfiksuojama Vilniaus mieste“, – pasakojo Daukšienė – pavieniai atvejai Vilniaus rajono, Šalčininkų rajono, Ukmergės rajono ir Trakų rajono savivaldybėse“.

Seksualinių nusikaltimų daugiausia Vilniuje

Bendrai prieš nepilnamečius vaikus ir suaugusius žmones daugiausiai seksuliai smurtauta Vilniaus apskrityje.

Informatikos ir ryšių departamento duomenys rodo, kad Vilniaus apskrityje 2022 metais buvo užregistruota 14 ikiteisminių tyrimų dėl išžaginimų (LR BK 149 str.). (Vilniaus miete užfiksuota 10, Šalčininkų r. 1, Trakų r. 1, Ukmergės r. 1 ir Vilniaus rajone – 1).

Kur kas didesni skaičiai yra ikiteisminių tyrimų, pradėtų dėl seksualinio prievartavimo (LR BK 150 str.) – Vilniaus apskr. užregistruoti net 26 tokie ikiteisminiai tyrimai. (Vilniaus mieste užfiksuota 14, Vilniaus rajone 8, Trakų r. 2, Šalčininkų r. 1 ir Ukmergės r. 1).

Skatina atkreipti dėmesį

Vaiko teisių gynėjai nori atkreipti dėmesį į seksualinio smurto temos svarbą šeimoje. Teigiama, kad tėvai turi nuo mažens ugdyti vaiko sąmoningumą ir supratimą apie save bei savo kūną. Svarbu, jog vaikas suprastų, kad jo kūnas priklauso tik jam ir be jo paties sutikimo, niekam nevalia jo liesti.

Vaiko teisių apsaugos tarnyba kilus klausimams skatina žmones pasikonsultuoti su spacialistais skambinant nemokamu tel. 8 800 10 800, taip pat galima rašyti žinutę interneto svetainėje vaikoteises.lrv.lt esančiame pokalbių laukelyje.

Pasak tarnybos, seksualinis smurtas – viena iš smurto formų, kuri vis dar sunkiai atpažįstama ir įrodoma, nes dažnai nukentėjusieji slepia savo išgyvenimus, jaučia gėdą, pyktį, baimę dėl patirtų įvykių, nedrįsta apie tai kalbėti ir kreiptis pagalbos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)