Prokuratūra praneša, kad Panevėžio apygardos teismas ilgai nuo teisėsaugos besislapsčiusį 54 metų vyrą pripažino kaltu dėl to, kad jis, veikdamas organizuotoje grupėje, neteisėtai disponavo labai dideliu kiekiu narkotinių medžiagų, turėdamas tikslą jas platinti. Taip pat naudojosi suklastotu dokumentu ir neteisėtai laikė psichotropines medžiagas.

Ikiteisminiam tyrimui vadovavo Vilniaus apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokurorai, tyrimą atliko Lietuvos kriminalinės policijos biuro Sunkaus ir organizuoto nusikalstamumo tyrimo valdybos pareigūnai.

Teismas nustatė, kad 2010 metais panevėžietis su dar dviem organizuotos grupės nariais sutarė burlaiviu neteisėtai iš Pietų Amerikos į Ispanijos Karalystę atgabenti labai didelį kiekį kokaino.
Tų pačių metų birželio mėn. du organizuotos grupės nariai jachta iš Karibų jūroje esančios Sent Lusijos salos atplaukė į sutartą vietą atviruose vandenyse. Ten motorine valtimi priplaukęs kaltinamasis, į burlaivį atgabeno ir perkrovė 385 kg miltelių, kuriuose buvo ne mažiau kaip 306 kg kokaino.

Narkotikai buvo paslėpti jachtos gėlo vandens cisternoje. Šiuo laivu plaukusius ir neteisėtai kokainą gabenusius bendrininkus tarptautiniuose vandenyse sulaikė Prancūzijos muitinės pakrančių apsaugos pareigūnai.

Sulaikyti organizuotos grupės nariai už šį nusikaltimą buvo nuteisti 2012 m. Prancūzijos Respublikos teismo, o panevėžietis organizatorius pasislėpė.

2014 m. Ispanijos civilinės gvardijos pareigūnai vienoje šios šalies provincijoje patikrino pramoniniame sandėlyje stovėjusį mikroautobusą. Tarp dėžių su vaisiais bei daržovėmis pareigūnai aptiko labai didelį kiekį narkotinės medžiagos – beveik 760 kg kanapių dervos.

Paaiškėjo, kad šios narkotinės medžiagos įgijimą bei gabenimą iš Ispanijos į Rusijos Federaciją organizavo tas pats panevėžietis su bendrininkais. Jis organizavo ir koordinavo organizuotos grupės narių veiksmus, skyrė pinigų kanapių dervai neteisėtai įgyti ir gabenti, rūpinosi grupės narių gyvenimu Ispanijoje. Šeši organizuotos grupės nariai 2015 m. už šį nusikaltimą buvo nuteisti Ispanijos Karalystėje.

Ilgai nuo teisėsaugos slapstęsis įtariamasis sulaikytas 2021 m. sausio mėnesį vienoje Lietuvos sanatorijoje. Atlikdami kratą jo kambaryje, pareigūnai rado du švirkštus su psichotropine medžiaga.

Panevėžyje pareigūnai rado suklastotą Bolivaro piliečio asmens tapatybės kortelę bei kitus dokumentus, kurie buvo išduoti remiantis šios tapatybės kortelės duomenimis.

Teismas konstatavo, jog panevėžietis, veikdamas organizuotoje grupėje, padarė tyčinius nusikaltimus, susijusius su disponavimu narkotinėmis medžiagomis, kuriuos baudžiamasis įstatymas priskiria labai sunkių nusikaltimų kategorijai.

Teismo nuomone, 13 metų laisvės atėmimo bausmės paskyrimas neprieštarauja teisingumo principui.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)