Valstybės sienos apsaugos tarnyba praneša, kad šeštadienio vakarą du užsieniečiai su dar 12-a nelegalių migrantų neteisėtai kirto sieną su Baltarusija Varėnos rajone.

VSAT Varėnos pasienio rinktinės Kabelių pasienio užkardos pareigūnai pažeidėjus matė per sienos stebėjimo sistemą. Iškart į šią vietą buvo pasiųstos aplink patruliavusios VSAT sargybos.

Vos perėję sieną, migrantai pasklido į visas puses – tokios taktikos laikomasi siekiant apsunkinti sulaikymą. Pasieniečiai greitai išgaudė kelias grupeles migrantų, iš viso 11 vyrų. 8 iš jų turėjo Afganistano ir Sirijos piliečių dokumentus, trys buvo be dokumentų.

Vėliau buvo sulaikytas dar vienas atsiskyręs migrantas, Sirijos pilietis su dokumentais.

Kol vyko šie sulaikymai, pasinaudoję tamsa, du migrantai spėjo per pelkę paeiti į Lietuvos gilumą maždaug kilometrą. Ten jie ir įstrigo. Šioje vietoje akivarus, į kuriuos abu užsieniečiai keliskart įsmuko, keičia sausumos salelės. Vieną tokią jie pasiekė ir eiti gilyn į Lietuvą jau nebesiryžo.

Pasieniečiams teko itin sudėtingas uždavinys – pavojingomis sąlygomis tamsoje sekti šių dviejų migrantų pėdsakais stengiantis juos išgelbėti. Tik sekmadienį paryčiais šią vietovę žinantys VSAT pareigūnai pelkėje aptiko du Egipto piliečiais prisistačiusius vyrus be dokumentų. Jų drabužiai buvo drėgni.

Buvo akivaizdu, kad patys per pelkę pavargę migrantai išeiti į sausą mišką negalės. Pasieniečiai iškvietė ugniagesius ir greitąją pagalbą. Gelbėtojai atsigabeno neštuvus ir kartu su pasieniečiais į sausumą nešė abu užsieniečius.

Sunki ir pavojinga kelionė per pelkę užtruko beveik valandą, kol pagaliau pavyko egiptiečius išnešti į sausą vietą ir skubiai nugabenti į Kabelių užkardą. Greitosios pagalbos medikai atliko jų apžiūrą. Konstatuota, kad pavojaus nei sveikatai, nei juo labiau gyvybei nėra, medicinos pagalbos migrantams nereikia.

Pasieniečiai teigia, kad abiem vyrams sudarė sąlygas pailsėti, šie užkardoje pavalgė, sušilo ir greitai atsigavo.
Pareigūnai jiems davė naujas žiemines striukes, šiltus džemperius, apatinius ir kitus drabužius.

Drabužius egiptiečiai paėmė, bet naujų žieminių batų atsisakė. Jie užkardoje išsidžiovino savo turėtus ir jais vėliau apsiavė.

Pasieniečių tarnybinėse patalpose abu migrantai išbuvo iki sekmadienio vakaro. Tuomet Kabelių pasieniečiai darsyk įvertino šių asmenų sveikatą bei savijautą – dėl to nei nusiskundimų, nei problemų nebuvo. Tai patvirtino ir patys užsieniečiai.

VSAT pareigūnai jiems dar įteikė ir humanitarinius paketus su maistu, vandeniu bei kitais gamtoje reikalingais daiktais. Vadovaujantis galiojančiais teisės aktais, sekmadienį vakare šie užsieniečiai buvo neįleisti į Lietuvą ir grąžinti į Baltarusiją.

Kartu su jais neįleistas ir dokumentus turėję Sirijos pilietis, kuris buvo atsiskyręs nuo minėtos 14 neteisėtai į Lietuvą įžengusios migrantų grupės. Jis buvo sulaikytas sausoje apylinkių vietovėje ir nepatyrė, kokie pavojai slypi lietuviškoje pelkėje. Vyrui irgi buvo pasiūlyta šilta žieminė apranga, tačiau jos jis atsisakė.

Anksčiau į Lietuvą taip pat buvo neįleisti ir kiti 11 šios grupės narių, kuriems pasieniečiai irgi davė humanitarinius paketus.

Nuo 2021 m. rugpjūčio 3 d., kuomet VSAT pareigūnams suteikta teisė apgręžti neleistinose vietose iš Baltarusijos bandančius sieną kirsti neteisėtus migrantus, jų pasieniečiai yra neįleidę 19 482. Šiemet neteisėtai į Lietuvą iš Baltarusijos VSAT pareigūnai neleido patekti 167 tokiems perėjūnams.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją