„Po magistralinio dujotiekio avarijos, kelio Pasvalys–Šiauliai atkarpa ties Valakėliais atidaryta. Ribojamas greitis, būkite dėmesingi!“, – praneša P. Balčiūnas.

Delfi primena, kad sprogimas įvyko penktadienį, sausio 13 d., apie 16 val. 57 min.


Panevėžio apskr. policijai pranešė, kad Pasvalio rajone sprogo dujotiekio vamzdis. Policijos pareigūnai informavo, kad liepsnos pliūptelėjo kone iki 50 metrų aukščio.

Po įvykio nuspręsta evakuoti aplinkinius gyventojus. Artimiausia gyvenama vieta šalia sprogimo vietos yra Valakėlių kaimas.

Skaičiuojama, kad apie 200 žmonių teko laikinai palikti namus. Dalis jų išvyko savo transportu, savivaldybės pasirūpino autobusais.

Liudininkai pasidalijo, kad visai netoli įvykio vietos yra servisas, o oro temperatūra įkaito prie jo net iki 20 laipsnių. Ugniagesių duomenimis, pastato metalinės sienos įkaito iki vandens virimo temperatūros, nors statinys buvo už maždaug 800 metrų nuo gaisro vietos.

Gaisro vietoje darbams buvo panaudotas ir dronas, juo atlikta žvalgyba. Operatyviai buvo suburta komanda iš policijos pareigūnų, ESO darbuotojų, „Amber Grid“ atstovų ir ugniagesių.

Kelias valandas trukęs gaisras išlydė plastikinius kabelių apsaugos vamzdžius. Laimei, įvykio metu žmonės nenukentėjo. Per porą valandų gaisras buvo suvaldytas, tačiau iš įvykio vietos tarnybos neskubėjo trauktis. Darbai čia buvo baigti tik artėjant 22-ai valandai. „Amber Grid“ atstovai pranešė, kad dujos po maždaug 4 valandų nustojo degti.

Dujų perdavimo sistemos operatoriaus „Amber Grid“ generalinis direktorius Nemunas Biknius teigė, dujotiekis, kuriame kilo gaisras, naudojamas dujų tiekimui šiaurinėje Lietuvos dalyje bei dujų transportavimui į Latviją. Dujų tiekimas buvo apribotas, tačiau jau tą patį vakarą tiekimas į Latviją buvo atnaujintas.

Nuostoliai dar skaičiuojami

Po nelaimės kasdien vyksta darbų planavimo susitikimai.

„Žalą ir išdegusį dujų kiekį dar vertinime. Šeštadienį įvykio vietoje dirbo aplinkosaugininkai, kurie paėmė grunto mėginius, atliko išdegusio ploto matavimus“, – Delfi informavo Laura Šebekienė, „Amber Grid“ komunikacijos vadovė.

Anot L. Šebekienės, nebuvo pamirštas ir sklypo savininkas, šeštadienį vyko pokalbis ir su juo.

„Šeštadienį susisiekėme su žemės savininku, kurio sklype įvyko avarija. Suskaičiuosime žalą ir atlyginsime nuostolius“, – pranešė apie atliekamus veiksmus įmonės atstovė.

Papildyta 13.58 val.: „Amber Grid“ išplatino pranešimą, kad jau atnaujino pažeistą dujotiekį Pasvalio rajone. Bus tikrinami greta esantys dujotiekio ruožai.

Informuojama, kad dujų perdavimo sistemos operatoriaus „Amber Grid“ specialistai pakeitė Pasvalio rajone incidento metu pažeisto dujotiekio atkarpą. Iki sekmadienio paryčių trukusių darbų metu buvo išpjautas pažeistas dešimties metrų ilgio vamzdynas, įstatyta nauja jo dalis, o montavimo siūlės peršviestos rentgenu. Šiuo metu toliau tikrinami kiti šio dujotiekio ruožai, esantys arti incidento vietos. Atlikus visus patikrinimo darbus, bus atnaujintas dujų tiekimas atstatytu dujotiekiu.

Šiuo metu incidento vietoje vyksta pasiruošimas greta esančių dujotiekio ruožų patikrinimo darbams. Intensyvūs darbai bus vykdomi šiandien vakare apie 20-21 val., todėl prašome vietos gyventojų supratimo dėl galimo didesnio triukšmo darbų metu.

Penktadienį vakare įvykusio incidento priežastys paaiškės teisėsaugos institucijų, Valstybinės energetikos reguliavimo tarybos (VERT) bei „Amber Grid“ ekspertų komisijos tyrimų metu. Preliminariu bendrovės vertinimu, incidentas įvyko dėl techninio pobūdžio priežasčių.

„Nuoširdžiai dėkoju visiems specialiųjų tarnybų pareigūnams, kurie itin operatyviai ir profesionaliai ėmėsi veiksmų apsaugant vietos gyventojus, o vėliau ir likviduojant incidento padarinius – ugniagesiams, policijos pareigūnams, vietos savivaldos vadovams. Visoms tyrimą atliekančiomis institucijomis teikiame visą mums žinomą informaciją apie įvykį. Su žemės savininku, kurio sklype įvyko incidentas, bendraujame dėl nuostolių atlyginimo. Taip pat dėkojame ir apie įvykį pranešusiam gyventojui“, – sakė „Amber Grid“ vadovas N. Biknius.

Pasak jo, tokio pobūdžio incidentai dujų perdavimo sistemose yra reti. „Nuolat atliekame dujotiekių patikrą ir vidinę jų diagnostiką patikimais tikslius parametrus fiksuojančiais įrenginiais. Vadovaujamės tarptautinėmis taisyklėmis ir praktikomis, laikomės Lietuvoje galiojančių taisyklių bei reikalavimų. Tačiau visame pasaulyje dujotiekiai yra potencialiai pavojingi įrenginiai, todėl būnant jų aplinkoje privalu elgtis atsargiai. Ištyrus incidento priežastis įvertinsime ir galimybę tobulinti dujotiekių priežiūrą, kad tokie įvykiai nepasikartotų“, – teigia N. Biknius.

Primenama, kad dujotiekyje, kuriuo tiekiamos dujos į Šiaurės Lietuvą ir Latviją, penktadienį įvykęs incidentas buvo lokalizuotas per 4 valandas. Įvykio metu žmonės nenukentėjo. Dujų tiekimas pažeistu dujotiekiu buvo nedelsiant nutrauktas, ugnis degė kol išdegė vamzdyno atkarpoje buvusios dujos. Pažeisto dujotiekio atstatymą specialistai pradėjo po to, kai įvykio vietą apžiūrėjo ir leidimą pradėti darbus davė tyrimą atliekančios teisėsaugos institucijos.

Incidento vietoje dujų perdavimo sistemą sudaro du lygiagrečiai į Latvijos pusę einantys dujotiekiai. Incidentas įvyko viename iš jų, kitas dujotiekis nebuvo pažeistas. Pasvalio rajono ir kitiems Šiaurės Lietuvos vartotojams dujų tiekimas buvo užtikrinamas lygiagrečiai įrengtu dujotiekiu. Tą patį vakarą buvo atnaujintas ir dujų tiekimas į Latviją.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)