Valiuta, daugiausia kupiūromis po 20 svarų, buvo paslėpta 2002-ųjų liepą į Lietuvą iš Lenkijos vykusio automobilio "Volkswagen Sharan" salone įrengtoje slėptuvėje.

Automobilio vairuotojas pasirinko žaliąjį kanalą, skirtą tiems, kurie negabena daiktų daugiau nei leidžiama įvežti arba išvežti. Poste dirbę muitininkai automobiliui leido išvažiuoti.

Detalaus tikrinimo metu pareigūnai keletą valandų naršė automobilį. Nuėmę priekinę sėdynę, salone kriminalistai aptiko slėptuvę, o joje - svarus sterlingų.

Tada tai buvo laikomas didžiausias nedeklaruotos valiutos kiekis, sulaikytas Lietuvoje.

Dėl pinigų kontrabandos įtarimai buvo pareikšti Gintarui Simanynui ir Valdui Sutranavičiui.

G.Simanynas buvo kaltinamas pinigų kontrabandos organizavimu - tai yra tuo, kad veikdamas organizuotoje grupėje su V.Sutranavičiumi 2002 m. liepos 1-3 dienomis parengė 139 tūkst. 120 Jungtinės Karalystės svarų sterlingų kontrabandos per Lietuvos sieną, išvengiant muitinės kontrolės, įvežimą bei vadovavo ir koordinavo organizuotos grupės nario, nusikaltimo vykdytojo V.Sutranavičiaus veiklą, rengiantis ir vykdant šią nusikalstamą veiką.

Nuosprendį šioje byloje paskelbęs Vilniaus apygardos teismas pripažino vyriškius kaltais, konfikskavo kontrabanda gabentus pinigus. Nuteistųjų veiksmai buvo įvertinti kaip nepavojingi pasikeitus aplinkybėms. Tokį savo sprendimą teismas motyvavo tuo, kad Lietuvai tapus Europos Sąjungos nare, šalis buvo atleista nuo muitų sistemos.

Tačiau bylą peržiūrėjęs Apeliacinis teismas nusprendė grąžinti nuteistiesiems konfiskuotus pinigus ir automobilį.

Dabar bylą pagal Generalinės prokuratūros skundą ir kito bylos nuteistojo Viliaus Karaliaus skundą išnagrinėjęs Aukščiausiasis Teismas priėmė naują nuosprendį - pinigus ir transporto priemonę konfiskavo, G.Simanyną ir G.Sutranavičių išteisino, kaip nepadariusius veikos, turinčios nusikaltimo ar baudžiamojo nusižengimo požymių.

Šioje rezonansinėje baudžiamojoje byloje buvo teisiamas ir kontrabandos karaliumi tituluotas buvęs policininkas Vilius Karalius.

Jo skundą Aukščiausiasis Teismas atmetė.

2005-ųjų vasario 21 dieną nuteistasis už stambaus masto cigarečių ir valiutos kontrabandos gabenimo organizavimą buvo paleistas Vilniaus apygardos teismo salėje.

Nuosprendžiu teismas pripažino kaltu dėl šio nusikaltimo ir skyrė 2 metų laisvės atėmimo bausmę. Kadangi V.Karalius tiek laiko išbuvo suimtas laukdamas nuosprendžio, teismas nusprendė, kad V.Karalius jau atliko bausmę, todėl paleido iškart po nuosprendžio paskelbimo.

2002-ųjų liepos 5 dieną Pasvalio rajone Muitinės kriminalinės tarnybos (MKT) pareigūnai sulaikė ir tuo metu rekordine laikytą 4,7 mln. litų vertės kontrabandinių cigarečių siuntą.

Broliams dvyniams Mindaugui ir Virginijui Raliams, kurie tada vairavo kontrabandines cigaretes vežusius vilkikus su priekabomis, apygardos teismas skyrė pinigines baudas -

po 200 minimalių gyvenimo lygių (MGL) baudą - tai yra po 25 tūkst. litų.

Kartu su kontrabandininkais į teisiamųjų suolą buvo patekęs ir vilnietis advokatas Juzefas Kozubovskis. Teisėsaugos pareigūnai įtarinėjo, kad jis kaip teisininkas galėjo padėti kontrabandininkams savo patarimais. Tačiau advokatas išteisintas ir toliau verčiasi advokato praktika.