Nors trečiadienį Klaipėdos apygardos teisme kaltinamasis Mantas davė parodymus ir kaltės neneigia, jis jau puikiai žinojo, kad nukentėjusi nebesiekia realios laisvės bausmės taikymo.

„Yra pasikeitusi nukentėjusiosios pozicija. Teikiant apeliacinį ir kasacinį skundą Aukščiausiajam Teismui buvo reikalaujama kaltininkui skirti realų laisvės atėmimą, tai šiuo metu pozicija yra sušvelnėjusi. Pasisakyta, kad neprieštarauja bausmei, kuri nesusijusi su realiu laisvės atėmimu. Yra sudaryta rašytinė sutartis, kur nukentėjusi ir kaltinamasis pasirašė. Bylos nagrinėjimas yra uždaras, todėl mano komentaras gali būti tik abstraktaus pobūdžio,“ – sako kaltinamojo advokatas Osvaldas Martinkus.

Advokatas sako, kad teismas buvo informuotas apie susitarimą gerokai anksčiau ir nors mergina atsisako siekio pasodinti jauną vyrą, teismas sprendimą priims savo nuožiūra. Prokuroras baigiamąjį žodį tars tik kitų metų sausį, jis apeliaciniame ir kasaciniame skunduose siekė realios laisvės atėmimo bausmės.

O. Martinkus teigia, kad susitarimas yra tarp dviejų žmonių, kuriems atstovauja jų advokatai. Ar teismas į tai atsižvelgs – tai bus tik teismo sprendimas. Sutartyje nurodyti ir kaltinamojo finansinio turtinio įsipareigojimai, tačiau kokia nukentėjusios pusės ir jos tėčio reikalaujama suma ir ar ji padidėjo, advokatas nebuvo linkęs apie tai kalbėti. Tuo pačiu jis teigė, kad tai darantis iš pagarbos nukentėjusios pusės konfidencialumui.

„Tai buvo pačios merginos pozicija, sprendimą lėmė ir kaltinamojo pozicija – jis visiškai pripažino kaltę, sutiko su žalos atlyginimu, nors daugiausia įtakos tokiam sprendimui turėjo ilgas ir varginantis procesas“, – sako nukentėjusiosios advokatas Mindaugas Vasiliauskas.

Delfi.lt, primena, kad nusikaltimas įvykdytas 2019 metų gegužės 26-ąją, paryčiais, apie 4.30 val. Pirminiais tyrimo duomenimis, Tauragės rajone, kaimo turizmo sodyboje, neblaivus nepilnametis (gim. 2001 m.), naudodamas fizinį smurtą, pasikėsino išžaginti nepilnametę (gim. 2002 m.). Bylos duomenimis, dar pats būdamas paauglys nusikaltimą metu buvo neblaivus – paryčiais jam nustatytas 1,12 prom. girtumas.

Du kartus atidėjus teismo posėdžius paaiškėjo, kad šiais metais bylos nagrinėjimas dar nesibaigs. Nors jaunas vyras jau buvo nuteistas lygtine bausme, bylai pasiekus Lietuvos Aukščiausiąjį Teismą, kilo abejonių, ar viskas padaryta nuosekliai, tad byla vėl grįžo į Klaipėdos apygardos teismą.

Tauragės apylinkės teismo paskirtą lygtinę trejų metų ir keturių mėnesių bausmę apskundė nukentėjusiosios pusės advokatai ir prokuratūra.

Į Klaipėdos apygardos teismą grįžusioje byloje jau apklausta gausybė liudytojų. Kone visi vieningai tvirtino, kad jaunuolis, iškart po nusikaltimo, paliko sumuštą ir kone merdėjančią merginą lauke, o pats grįžo į namą ir nuėjo miegoti. Į lauką išbėgusios paauglės draugės ir draugai išvydo kraupų vaizdą. Paaugliai pakvietė sodybos šeimininkę, iškvietė policiją ir medikus, o kelios mergaitės, iki atvyko medikai, darė viską, kad tik mergina neprarastų sąmonės.

Byloje apklausti ne tik liudytojai, buvo pasitelkti ir ekspertai, kurie nurodė, jog vaikinas suvokia savo veiksmus, nors jis visą laiką teigė neprisimenantis aplinkybių ir kurį laiką tik iš dalies prisiėmė kaltę. Pasikeitus jo advokatui, vaikinas nebeneigė nė vienos jam pareikštų kaltinimų dalies.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (22)