STT Klaipėdos skyriaus viršininkui Leonui Keniausiui ir laikinajam Tardymo poskyrio viršininkui Vaidui Drungilui trečiadienį pareikšti papeikimai, penktadienį pranešė STT atstovė spaudai.

Tarnybinio patikrinimo metu paaiškėjo, kad L.Keniausis netinkamai vykdė savo pareigas, nepaisė STT darbuotojų etikos kodekso reikalavimų, todėl jam skirtas griežtas papeikimas.

V.Drungilo veiksmai taip pat pripažinti netinkamais ir pažeidusiais etikos kodekso reikalavimus, todėl jis nubaustas papeikimu.

Tarnybinis patikrinimas buvo atliktas dėl neigiamą atgarsį visuomenėje sukėlusių STT Klaipėdos skyriaus tardytojų veiksmų, sulaikant ir apklausiant Klaipėdos vyriausiojo policijos komisariato tardytoją Elytę Lukšienę.

Po sulaikymo E.Lukšienei nebuvo leista pasimatyti su mažamečiu sūnumi, jai buvo melagingai pranešta, jog jos vaikas yra ligoninėje.

Kovo pabaigoje STT vadovas nubaudė dar du pareigūnus.

Buvo nustatyta, kad Klaipėdos skyriaus Tardymo poskyrio vyresnysis tardytojas Mauras Urbonavičius netinkamai vykdė savo pareigas, pažeidė STT darbuotojų etikos kodekso reikalavimus bei STT darbo reglamentą. Todėl STT direktoriaus įsakymu M.Urbonavičius perkeltas į žemesnes pareigas.

Už netinkamą pareiginės instrukcijos vykdymą - netinkamą bendrą vadovavimą Klaipėdos skyriaus Tardymo poskyrio tardytojams, netinkamą STT darbuotojų etikos kodekso reikalavimų vykdymą -Klaipėdos skyriaus viršininko pavaduotojui Artūrui Sriebaliui buvo skirtas papeikimas.

Policijos tardytoja E.Lukšienė buvo sulaikyta vasario 28 dieną, STT Klaipėdos skyriuje iškėlus baudžiamąją bylą dėl piktnaudžiavimo tarnyba bei tarnybinio suklastojimo, tiriant nesunaikintų kontrabandinių cigarečių bylą.

STT agentai tąkart sulaikė du automobilius, kuriuose buvo rasta nemažai nesunaikintų cigarečių. Keli pareigūnai, tarp jų ir E.Lukšienė, buvo įtarti pasisavinę šias cigaretes.

Sulaikytosios advokatas Osvaldas Martinkus bei E.Lukšienė Klaipėdos apygardos prokuratūrai apskundė STT Klaipėdos skyriaus tardytojus, kurie, jų nuomone, savo veiksmais pažeidė sulaikytosios teisę į gynybą, ir prašė, nustačius pareigūnų veiksmuose piktnaudžiavimo tarnyba požymių, priimti atitinkamą procesinį sprendimą.

Patikrinimo metu buvo nustatyta, kad tardytoja E.Lukšienė buvo sulaikyta formaliai laikantis Baudžiamojo proceso kodekse numatytos tvarkos, tačiau jos sulaikymo aplinkybės bei apklausos metodai neatitiko padarytos veikos sunkumo, todėl nebuvo būtinybės tardyti moterį naktį, nehumaniškai pasielgta, ilgai laikant ją atskirtą nuo mažamečio vaiko, tinkamai neinformavus apie sūnaus buvimo vietą.

Mažametis E.Lukšienės sūnus iki vidurnakčio buvo laikomas policijos komisariate, vėliau perduotas Vaikų teisių apsaugos tarnybai. E.Lukšienei buvo pranešta, kad jos apklausos metu sūnumi rūpinasi Vaikų ligoninės medikai.