Baudžiamuoju įsakymu teismas kaltinamajam skyrė 60 parų arešto. Priimant šį įsakymą, vyras praktiškai jau buvo atlikęs bausmę, nes neturėjo galimybės įnešti užstatą ir iki teismo sėdėjo suimtas tardymo izoliatoriuje.

Jis taip pat turės sumokėti 2,6 tūkst. eurų – automobilio, kuriais gabenti migrantai, vertę atitinkančią sumą, taip pat konfiskuotas jo telefonas „iPhone“.

Teismo atstovė Jurgita Urbanavičiūtė BNS sakė, kad teismo baudžiamasis įsakymas yra įsiteisėjęs.

Baltarusijos pilietybę turintis Lenkijoje gyvenantis Jenhenijus T. sulaikytas rugpjūčio viduryje.

Vyras per ikiteisminį tyrimą prisipažino kaltu dėl jam pateikto kaltinimo.

Byloje nustatyta, kad rugpjūčio 17-osios naktį, išperkamosios nuomos pagrindu valdomu ir Lenkijoje registruotu automobiliu vyras iš Lenkijos atvyko į sutartą vietą Lietuvoje. Į automobilį įsisodinęs penkis užsieniečius, juos ketino neteisėtai išgabenti iš Lietuvos.

Savo tikslo Jenhenijui T. įgyvendinti nepavyko: pavyko nuvažiuoti tik 30 metrų – jis buvo sustabdytas Varėnos rajone, Merkinės seniūnijoje, Šunupio kaimo ribose, kelyje Vilnius-Druskininkai-Gardinas. Čia dirbo ir Valstybės sienos apsaugos tarnybos pareigūnams tarnybiniu automobiliu talkino aplinką nurodytoje konkrečioje vietoje stebėjęs Lietuvos krašto apsaugos savanorių ekipažas.

Rugpjūčio 29 dieną šie penki nelegalūs migrantai, neturintys asmens tapatybę patvirtinančių dokumentų, prisipažino ketinę keliauti į Vokietiją. Irako piliečiai apklausti kaip liudytojai ir grąžinti į Baltarusijos teritoriją, t. y. į valstybę iš kurios neteisėtai pateko į Lietuvą.

Manė vežantis pabėgėlius iš Ukrainos

Kaltinamasis Jenhenijus T. pareigūnams pasakojo, kad jis per socialinį tinklą „Telegram“ susipažino su asmeniu pasivadinusiu „Boss“. Bendraujant jo paklausė, ar gali padėti pabėgėliams iš Ukrainos, nes jiems labai reikalinga pagalba. Jis padėti sutiko.

Šis asmuo pasakė, kad pabėgėlius iš Ukrainos reikės paimti iš Balstogės Lenkijoje. Tačiau vykdamas pakeliui į Balstogę baltarusis gavo žinutę, jog pabėgėlių reikės važiuoti toliau, jam buvo atsiųstos koordinatės.

Pažiūrėjęs į žemėlapį Jenhenijus T. suprato, kad nurodyta vieta yra Lietuvoje, pradėjo klausti, kodėl jie yra Lietuvoje, sakė, jog jis tokio sutikimo nebuvo davęs, nes nebuvo pasiruošęs išvykti iš Lenkijos ribų, su savimi neturėjo paso.

Tada per socialinį tinklą „Telegram“ jam paskambino slapyvardžiu „Boss“ pasivadinęs asmuo. Vyras rusų kalba paaiškino, kad yra keletas žmonių, kurie bėgdami nuo karo pateko į Lietuvą, tačiau jie ten likti nenori, prašo pagalbos, pasakė, kad juos reikia atvežti iki Lenkijos.

Kadangi Jenhenijus T. jau buvo nuvažiavęs daug kilometrų, nusprendė vykti į Lietuvą. Anot jo, apie jokį atlygį už pabėgėlių parvežimą į Lenkiją kalbos nebuvo, jis net kurą pylėsi už savo pinigus.

Atvykus į vietą į jo automobilį įlipo tamsaus gymio moteris ir keturi vyrai. Vairuotojas tvirtino tik tada supratęs, kad čia gali būti neteisėti migrantai.

Pasak Jenhenijaus T., kadangi jie jau buvo jo automobilyje, jis neturėjo kur dėtis, be to, buvo šokiruotas, kad jį apgavo.

Kaltinamasis aiškino, jog, jei būtų žinojęs nuo pat pradžių, kad jam siūlo vežti neteisėtus migrantus, ir juolab už dyką, tikrai nebūtų sutikęs to daryti.

Prieš metus kilusį neteisėtų migrantų iš Baltarusijos antplūdį Lietuva vadina Minsko režimo hibridine ataka.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją