Pažeidėjas su tokiu nutarimu nesutiko ir apskundė jį Šilalės rajono apylinkės teismui, šis skundą atmetė. Apylinkės teismo nutartis buvo apskųsta apygardos teismui.

Klaipėdos apygardos teismas praneša, kad pažeidėjas prašė sumažinti teisės medžioti atėmimo terminą iki vienerių metų.

Mežiotojas tikino, kad teisės medžioti atėmimas trejiems metams sukels jam nepatogumų: vyras esą praras ilgai kurtą ryšį su kitais medžiotojais ir medžioklės įgūdžius. Be to jam medžioklė yra emocijų paleidimo veikla, būtina geresnei savijautai.

Apygardos teismas atmetė pažeidėjo apeliacinį skundą ir nurodė, kad nurodyti nepatogumai, kuriuos jis patirs dėl trejiems metams atimtos teisės medžioti, nėra išskirtinės aplinkybės, dėl kurių būtų galima skirti švelnesnę, nei įstatyme numatyta, nuobaudą.

Medžiotojas pažeidė Medžioklės taisyklių nuostatas, pagal kurias draudžiama gyvūnams gaudyti naudoti klijus, kablius ir kitus įrankius, priemones arba būdus, kurie Taisyklėse neįvardyti kaip leistini.

Šiuo atveju pažeidėjo asmeniniai poreikiai negali būti iškeliami aukščiau padaryto nusižengimo pavojingumo. Vyras medžiojo draudžiamu, itin brutaliu būdu. Užmušdamas net keturis bebrus, - tarp jų vaikingą patelę - pagaliu, taip padarydamas daugybinius galvos kaulų lūžius ir smegenų pažeidimus, kurie sukėlė gyvūnams skausmą, kančią ir negarantavo staigios jų žūties, vienareikšmiškai elgėsi su gyvūnais žiauriai.

Teismo vertinimu, pažeidėjo elgesio pavojingumo nepaneigia aplinkybė, esą jis užmušė bebrus pagaliu dėl to, kad pagautus graibštu bebrus apipuolė šunys. Vyras teigė, kad nenorėdamas sužaloti šunų, negalėjo panaudoti šaunamojo ginklo.

Nuo 2021 m. liepos 1 d. už tokio pobūdžio nusižengimus, t. y. kai su gyvūnais medžioklėje elgiamasi itin žiauriai, įstatymų leidėjas sugriežtino atsakomybę. Nustatyta, kad minimalus teisės medžioti atėmimo terminas yra treji metai (iki tol galiojusioje įstatymo redakcijoje minimalus teisės medžioti atėmimo terminas buvo vieni metai).

Šiuo atveju pažeidėjui buvo paskirta minimalios trukmės poveikio priemonė, kuri nėra akivaizdžiai per griežta ir neproporcinga, ir neprieštarauja teisingumo principui.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją