44 metų vyras Radviliškio r., Puipių kaimo laukuose, kasė bulves. Darbą sutrikdė daiktas, įstrigęs kasamosios transporteryje.

Vyras iš ten ištraukė ne akmenį, kaip tikėjosi, o granatą. Kadangi žemdirbiui žemės ūkio darbai svarbesni, negu elementarus saugumas, jis nutarė jų nestabdyti.

Darbus baigęs, vyras sprogmenį parsigabeno namo ir tik tada pranešė Skubiosios pagalbos tarnyboms.

Pareigūnai tuoj pat pradėjo veikti pagal planą „Skydas“: evakuoti keturių butų namo gyventojai, iškviesti Lietuvos policijos antiteroristinių operacijų rinktinės „Aras“ išminuotojai.

Sprogmenų paieškos ir neutralizavimo skyriaus pareigūnai, apžiūrėję radinį, konstatavo, kad tai yra granatos korpusas be žiedo, su transportavimo kamščiu. Granata išvežta ekspertizei.

Policija ragina žmones, radus bet kokį sprogmenį – jo neliesti. Apie įtartiną radinį skubiai pranešti bendruoju pagalbos telefonu 112. Tik taip elgdamasis žmogus užtikrins saugumą aplinkiniams bei sau.

Tolesni veiksmai – policijos pareigūnų atsakomybė. Tik jie gali įvertinti situaciją, užtikrinti saugumą ir nuspręsti, kaip su sprogmeniu elgtis, kad nekiltų pavojus aplinkiniams.

Imdamas sprogmenį į rankas, žmogus rizikuoja nuo tos akimirkos, kai jį paima iki tos, kai kažkur padeda.

Jokiu būdu nereikėtų sprogmens atsikratyti, numetant į kaimyno daržą ar paliekant kur nors pamiškėje, po krūmu. Nešioti ir mėtyti daiktą, įtarus, jog tai – sprogmuo, yra labai neatsakinga ir nusikalstama. Jei nesprogo tavo rankose, gali sprogti nuo kito žmogaus, net nepastebėjusio to besimėtančio sprogmens, netyčinio prisilietimo.

Šiaulių apskrities policija primena skaudų įvykį Kelmės rajone. Ten 2014 m. rastas bei likimo valiai paliktas sprogmuo nusinešė vyro gyvybę ir traumavo jo dukrą.

Sprogo nuo antrojo pasaulinio karo likęs sprogmuo. Jį, radę laukuose, vietos gyventojai nutempė į pamiškę ir paliko prie beržo. Kitas kaimo gyventojas atėjo iš beržo įsileisti sulos. Vyras užkliudė sprogmenį ir buvo mirtinai sužalotas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją