Šiaulių apygardos teismas pranešė, kad 2 Baltarusijos piliečiai gegužę siekė nugabenti į Kauną 5500 vienetų kontrabandinių cigarečių "Minsk Capital MS", jų vertė – daugiau kaip 20 tūkstančių eurų.

Kontrabanda buvo sukrauta ties geležinkelio bėgiais Gimbogalos gyvenvietėje, Radviliškio rajone. Nusikalstamos veikos 36 ir 21 metų kaimyninės šalies piliečiai nebaigė, nes įvykio vietoje buvo sulaikyti Valstybės sienos apsaugos tarnybos pareigūnų. Per ikiteisminį tyrimą ir teisme abu vyrai savo kaltę pripažino ir papasakojo apie įvykio aplinkybes.

Kaltinamasis P. B. pasakojo, kad turi galiojančią darbo vizą dirbti Lenkijos Respublikoje. Ten dirba statybų sektoriuje. Jo žodžiais, su A. H. yra pažįstami, kartu dirba. P. B. teigė, kad vieną dieną jų darbo vietoje jam ir A. H. vyriškis vardu Karim, pasiūlė papildomai užsidirbti gabenant kontrabandines cigaretes.

Kaltinamojo teigimu, už cigarečių gabenimą nepažįstamasis pasiūlė po 350 eurų kiekvienam. Abu vyrai sutiko. P. B. teigė, kad gegužės 13 d. jį ir A. H. Karimas su savo "ŠKODA" išvežė iš Lenkijos į Kauną, kur juos gegužės 14-osios rytą ir paliko. Kaltinamojo P. B. teigimu, Karimas jiems buvo viską nupasakojęs, kur atvyks traukinys, iš kur ir kur važiuoja, kur turės nuvežti cigaretes. Traukinio vagono tikslias koordinates, P. B. teigimu, Karimas buvo jam atsiuntęs.

Nors, kaip teigė kaltinamasis Karimas pasiūlė išsinuomoti kokį nors automobilį kontrabandai gabenti, P. B. nusprendė to nedaryti ir automobilio paprašė savo pažįstamos vienos kaunietės.

Abu kaltinamieji pasiskolintu automobiliu nuvyko į Vilnių ir ten laukė tolimesnių Karimo nurodymų. Maždaug po poros dienų Karimas vyrams pranešė, kad iš Vilniaus traukinys su cigaretėmis jau važiuoja Radviliškio link ir ten tikrai sustos. P. B. pasakojo, kad jis su A. H. tą traukinį nuo Vilniaus lydėjo iki tos vietos, kur jis turėjo sustoti – vyrams buvo žinoma, kad kontrabandinės cigaretės yra paskutiniame vagone.

Anot kaltinamojo, ant užplombuoto vagono užlipo abu. Paketus su cigaretes iš vagono iškrovė ant žemės, o po to juos mėtė į krūmus toliau nuo bėgių. Neilgai trukus jie buvo sulaikyti pasieniečių.

Kaltinamasis P. B. teisme teigė suprantantis, kad padarė nusikalstamą veiką, labai gailisi, išgyvena. Esant galimybei, prašė skirti kuo švelnesnę bausmę, yra vedęs, augina tris mažamečius vaikus, šeimą išlaiko jis, niekada nėra turėjęs reikalų su teisėsauga. Savo kaltę teisme pripažino ir A. H., galėjosi, kad padarė nusikaltimą.

Bylą išnagrinėjęs teismas kaltinamųjų atsakomybę lengvinančia aplinkybe teismas pripažino tai, kad jie savo kaltę pripažino, gailisi. Atsakomybę sunkinančia aplinkybe – nusikaltimą padarė bendrininkų grupe.

Teismas pabrėžė, kad kaltinamieji padarė tyčinį sunkų nusikaltimą, už kurį baudžiama bauda arba laisvės atėmimu iki 8 metų. Atsižvelgiant į tai, kad kaltinamieji Lietuvos Respublikoje neteisti, yra jauno amžiaus, tačiau padarė sunkų nusikaltimą, jiems skirtinas laisvės atėmimas, tačiau artimas bausmės minimumui.

Už padarytą nusikaltimą teismas P. B. ir A. H. paskyrė laisvės atėmimą 4 mėnesiams kiekvienam. Teismo nuosprendžiu, valstybės naudai iš P. B. turės būti išieškoti 275 eurai, iš A. H. – 215 eurų už suteiktą valstybės garantuojamą teisinę pagalbą.

Šis nuosprendis gali būti skundžiamas Lietuvos apeliaciniam teismui.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją