Prokuratūra praneša, kad šeimoje smurtas prieš vaikus buvo naudojamas nuo 2015 metų. Pora kartu augino du jų bendrus vaikus ir du – iš ankstesnės moters santuokos.

Nustatyta, kad vyras sistemingai fiziškai ir psichologiškai gniuždė sutuoktinės mažametį vaiką iš ankstesnės santuokos. Tyrimo metu buvo gautos ekspertų išvados, kurios parodė, jog dėl tokio žiauraus elgesio buvo padaryta žala mažamečio psichinei sveikatai. Teismas taip pat konstatavo, kad vyras smurtavo ir prieš kitus šeimoje augančius vaikus.

Plungės apylinkės teismas pripažino vyrą kaltu dėl fizinio skausmo sukėlimo ar nežymaus sveikatos sutrikdymo. Jis taip pat nuteistas ir dėl piktnaudžiavimo tėvų teisėmis ar pareigomis bei nesunkaus sveikatos sutrikdymo.

Teismas, skirdamas bausmę, subendrino ją su ankstesnio teismo paskirta ir neatlikta laisvės atėmimo bausme. Vyrui paskirta galutinė 3 metų laisvės atėmimo bausmė, bet jos vykdymas atidėtas 2 metams.

Bausmės vykdymo atidėjimo laikotarpiu nuteistasis įpareigotas 2 metus tęsti darbą, 6 mėnesius nevartoti psichiką veikiančių medžiagų, 3 mėnesius dalyvauti smurtinį elgesį keičiančiose programose. Teismo sprendimu jis taip pat privalės sumokėti ir 1800 eurų piniginę baudą.

Teismas nusprendė moterį, kaltintą vaikų nepriežiūra, nuo baudžiamosios atsakomybės atleisti ir baudžiamąją bylą jos atžvilgiu nutraukti jai susitaikius su nukentėjusiaisiais.

Ikiteisminiam tyrimui vadovavusi ir valstybinį kaltinimą teisme palaikiusi Klaipėdos apylinkės prokurorė Liudmila Paulienė šį teismo sprendimą ketina skųsti aukštesnės instancijos teismui.

Prokurorės nuomone, teismas nepagrįstai taikė laisvės atėmimo bausmės atidėjimą. Nuteistasis nevykdo kitu nuosprendžiu jam paskirtos laisvės atėmimo bausmės atidėjimo sąlygų. Bus prašoma nuteistajam skirti realią laisvės atėmimo bausmę.

Prokurorės teigimu, „ikiteisminis tyrimas buvo pradėtas gavus pranešimą apie galimą smurto atvejį vieno, tik pilnametystės sulaukusio vaiko atžvilgiu, tačiau ikiteisminio tyrimo eigoje buvo nustatyti ir kiti sistemingi smurto artimoje aplinkoje atvejai.

Jie susiję su vaikų atžvilgiu naudojamo psichologinio, fizinio smurto, neadekvačių bausmių taikymu, motinos vaikų nepriežiūra. Moteris toleravo sutuoktinio smurtą prieš vaikus, nepranešdama apie tai atitinkamoms tarnyboms ir nesiimdama jokių veiksmų užtikrinti saugią nesmurtinę gyvenamąją aplinką vaikams.

Atliekant ikiteisminį tyrimą buvo atliktos psichologinės-psichiatrinės ekspertizės vaikams ir įvertinus ekspertizės akte gautus duomenis paaiškėjo, kad vienas iš mažamečių vaikų papasakojo apie patėvio anksčiau naudotą smurtą jo atžvilgiu.

Dėl to buvo priimtas sprendimas atnaujinti dar 2018 metais nutrauktą ikiteisminį tyrimą dėl fizinio smurto panaudojimo. Šio tyrimo metu paaiškėjo vyro prieš kelis metus padarytas seksualinio pobūdžio nusikaltimas sutuoktinės dukters atžvilgiu."
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją