„Su giliu liūdesiu ir apgailestavimu pranešu, kad ne visada Bažnyčios nariai išlaikė ištikimybę Viešpaties kvietimui į šventumą ir skaudžiai įžeidė ne tik tuos asmenis, kuriems padarė neatitaisomą skriaudą, bet ir visą tikinčiųjų bendruomenę.

2019 metais Telšių vyskupijoje buvo atliktas išankstinis tyrimas dėl kunigo Jono Kuso nederamo elgesio su nepilnamečiais praėjusio amžiaus paskutiniame dešimtmetyje.

Pasitvirtinus įtarimams Tikėjimo Mokymo kongregacija 2019 m. lapkričio 25 d. panaikino senaties terminą ir nurodė pradėti neteisminį baudžiamąjį procesą“, - praneša Telšių vyskupas Algirdas Jurevičius.

Kunigas pripažintas kaltu

Teigiama, kad visa neteisminio baudžiamojo proceso medžiaga buvo perduota vyskupo paskirtiems asesoriams, kurių išvadose pažymima, kad kunigas J. Kusas yra kaltas dėl nepilnamečių tvirkinimo ir seksualinio išnaudojimo..

Telšių vyskupas A. Jurevičius informuoja, kad kunigas J. Kusas pašalinimas iš dvasininkų luomo.

Siūloma pagalba

Nukentėjusiems asmenims siūloma dvasinė ir psichologinė pagalba, numatyta Bažnyčios normose.

„Vykdydami savo misiją trokštame būti arti kiekvieno nukentėjusiojo žmogaus siūlydami dvasinę pagalbą, nes net ir seniai patirta prievarta bei pažeminimai palieka gilias vidines žaizdas.

Žinia, kad praėjus nemažai laiko visgi triumfavo teisybė, nukentėjusiųjų širdyse tesužadina viltingą pasitikėjimą Viešpačiu. „Juk nėra nieko uždengta, kas nebus atidengta, ir nieko paslėpta, kas nepasidarys žinoma“ (Mt 10,26).

Kviečiu visą tikinčiųjų bendruomenę padaryti viską, kad tokie baisūs nusikaltimai daugiau nepasikartotų. Tuo pačiu raginu uoliai laikytis Lietuvos vyskupų konferencijos priimtų Prevencijos gairių dėl Katalikų Bažnyčioje dirbančių dvasininkų, vienuolių, savanorių ir kitų darbuotojų elgesio su nepilnamečiais bei pažeidžiamais suaugusiais“, - teigia vyskupas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)