Lietuvos apeliacinio teismo vertinimu, nėra pagrindo sutikti, kad įrodymai dėl M. Kūrio padaryto nusikaltimo byloje buvo vertinami selektyviai, išskirtinę reikšmę suteikiant kelių liudytojų parodymams. Priešingai, liudytojų parodymai buvo nuoseklūs, vieni kitus papildantys, be to, juos patvirtina kiti byloje surinkti įrodymai, todėl nėra abejonių dėl M. Kūrio kaltės paėmus kyšius.

Lietuvos apeliacinis teismas, atkreipdamas dėmesį į tai, kad M. Kūris, būdamas valstybės pareigūnas bei vykdydamas tarnybines pareigas, padarė du sunkius kyšininkavimo nusikaltimus, pažymėjo, kad už tokius nusikaltimus skiriamos poveikio priemonės terminas turi būti nustatomas ne minimalus, bet atitikti baudžiamajame įstatyme įtvirtinto termino vidurkį, t. y. 5 metai. Tai, kad skiriamos poveikio priemonės terminas turi atitikti vidurkį, buvo nurodyta ir pirmosios instancijos teismo nuosprendžio motyvuojamoje dalyje, tačiau rezoliucinėje dalyje buvo nustatytas minimalus 3 metų terminas. M. Kūriui paskirta bausmė – 25 000 Eur bauda bei 700 Eur konfiskuotino turto vertės išieškojimas liko nepakeisti.

Bylą nagrinėjusi teisėjų kolegija sutiko su pirmosios instancijos teismu, kad byloje esančių duomenų nepakanka kategoriškai išvadai, jog kartu su M. Kūriu patruliavęs M. Jukna bendrininkavo provokuojant dėl kyšių ėmimo ar juos imant. Teisėjų kolegija, atsižvelgdama į tai, kad M. Jukna išteisintas nenustačius jo kaltės, pakeitė išteisinimo pagrindą ir nurodė, kad M. Jukna išteisinamas ne neįrodžius, jog jis dalyvavo darant nusikalstamą veiką, bet dėl to, kad nepadaryta veika, turinti nusikaltimo ar baudžiamojo nusižengimo požymių.

Lietuvos apeliacinio teismo nuosprendis baudžiamojoje byloje įsiteisėja jo priėmimo dieną, tačiau kasacine tvarka per tris mėnesius gali būti skundžiamas Lietuvos Aukščiausiajam Teismui.

Vienas teisėjų kolegijos narys parašė atskirąją nuomonę dėl nuteistojo M. Kūrio kaltės įrodytumo. Baudžiamojo proceso įstatyme įtvirtinta, kad teisėjas, kuris procesinio sprendimo priėmimo metu laikosi kitos nuomonės, turi teisę ją išdėstyti raštu. Tokia atskiroji nuomonė skelbiant procesinį sprendimą neskaitoma, bet yra pridedama prie bylos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją