Dėl dar liepos 15 dienos įvykių kilęs skandalas įgauna pagreitį, dėl jo pradėtas ikiteisminis tyrimas pagal Baudžiamojo kodekso 140 str. – dėl nežymaus sveikatos sutrikdymo ar fizinio skausmo sukėlimo.

Visą istoriją į viešumą iškėlęs Lietuvos žmogaus teisių centras (LŽTC) antradienį pranešė, kad panašių atvejų, kai kavinėje „Pilnas pilvas“ atsisakoma aptarnauti romų tautybės asmenis, yra ir daugiau.

„Keturios moterys patvirtino, kad jos taip pat nebuvo aptarnautos minėtoje kavinėje: joms pasiūlyta maistą išsinešti, nes kavinėje romams valgyti neleidžiama. Anot jų, romai taip pat vaikomi nuo kavinės prieigų“, – rašo LŽTC.

Susisiekus su kavinės savininku Laimonu Žeimiu, jis iš pradžių Delfi žadėjo situaciją pakomentuoti raštu. Visgi sulaukęs klausimų perskambino ir pasakė, kad visgi susilaikys nuo komentarų, motyvuodamas tokį sprendimą pradėtu ikiteisminiu tyrimu.

Atsisakė aptarnauti

Kaip skelbė LŽTC, visa ši istorija prasidėjo, kai trys marijampolietės, kartu su 7 metų mergaite, aplankiusios artimųjų kapus Jonavoje užsuko į kavinę „Pilnas Pilvas“ papietauti.

„Aptarnaujantis personalas pasakė, kad „čigonai yra kiaulės, visur prišiukšlina, todėl direktorius neleidžia jų aptarnauti“. Ir pasiūlė tik maisto išsinešimui. Moterys paprašė pakalbėti su direktoriumi ir kad jis raštiškai parašytų, kodėl atsisako jas aptarnauti.

Iš virtuvės išėjęs vyras net neįspėjęs griebė moteris, užlaužė rankas ir šaukdamas pareikalavo išeiti iš kavinės, stūmė lauk. Vienai moteriai 70 metų. Kita turi stuburo traumą. Vienai moterų išsilaisvinus iš, kaip paaiškėjo, kavinės šeimininko rankų, vyras ranka kirto jai į nugarą. Viskas vyko mažametės akivaizdoje.

Kavinėje buvo daug žmonių: vieni iškvietė policiją, kiti žodžiais bandė sustabdyti siautėjantį vyrą, sakydami, kad viešoje kavinėje visi turi teisę pavalgyti“, – rašė LŽTC.

Netrukus pasirodė ir policija, tačiau jie esą ignoravo moterų skundus, pasikalbėjo su kavinės šeimininku ir grįžo į automobilį. Moterys dar išreiškė norą parašyti pareiškimą dėl prieš jas panaudotos jėgos, tačiau reakcijos nesulaukė – pareigūnai esą tiesiog išvažiavo. Pačios policijos teigimu, nufilmuotas ekipažas nevyko į šį įvykį.

„Nepaisant į jokius proto rėmus netelpantį teisėsaugos atstovų elgesio, moterys nusprendė nenuleisti rankų ir nuvyko į Jonavos policijos komisariatą. Ten sutiko tą patį policininką, kuris jų paklausė, „ko čigonai nepatenkinti?“ ir nuėjo juokdamasis.

Priimamajame moterys vis dėlto išsireikalavo, kad jas priimtų. Atėjo dvi pareigūnės, kurios prisistatė esančios tardytojos, viena iš jų pavarde Markevičė.

Pareigūnės teigė, kad savininkas savo teritorijoje gali daryti ką nori, kad įstaigos turi savo vidaus taisykles.

Reikia suprasti, kad, anot pareigūnių, Lygių galimybių įstatymas ir Baudžiamasis kodeksas galioje ne visoje Lietuvos teritorijoje?“ – skelbiama feisbuko įraše.

Priduriama, kad ši kavinėje Jonavoje jau yra liūdnai pagarsėjusi romų tarpe – jie čia esą nepageidaujami ir grubiai išvaromi.

Kauno policijos atstovė Delfi nurodė, kad Imuniteto valdyboje vis dar atliekamas patikrinimas, kuris turėtų atsakyti į visus klausimus, ar pasakojimai apie pareigūnų elgesį turi pagrindo.

Įrodymai – tik iš vienos pusės

Dabar komentuoti nebenorintis L. Žiemys iškart po įvykio „Jonavos žinioms“ sakė, kad šis pasakojimas – šmeižtas.

„Prieš jas tikrai nebuvo panaudota jokia fizinė jėga. Tai būtų griežtai netoleruotina ir yra siekis apšmeižti mus ir iškreipti situacijos tikrovę. Yra vaizdo įrašai, kuriuose viskas puikiai matosi“, – pasakojo L. Žiemys.

Delfi prašė pateikti šiuos vaizdo įrašus, tačiau jų negavo. Visgi kavinėje incidentą filmavo ir pačios moterys, kurios paviešino tai socialiniuose tinkluose.

Įraše matoma, kaip moterys už kadro garsiai piktinasi, kad jas atsisakoma ir prašo paaiškinti, kodėl. Kavinės darbuotojos atkerta, kad sakė, jog valgyti duos tik išsinešimui. Galiausiai viskas baigiasi kai vyriškis sugriebęs klientę ją jėga išstumia iš kavinės.

„Galėsit lauke rėkaut“, – priduria jis.

Nors įraše girdima, kad moterys prašo kviesti pareigūnus, pasak policijos, juos iškvietė kavinės savininkas, pranešęs, kad jo maitinimo įstaigoje Jonavoje, Turgaus g., yra moterys, kurios sukėlė konfliktą.

Tiesa, ikiteisminis tyrimas pradėtas tiriant 2 moterų pareiškimą, kad būtent jos patyrė fizinį smurtą.

Visgi kol kas ikiteisminis tyrimas nėra pradėtas dėl neapykantos nusikaltimo.

„Įtariant įvykus neapykantos nusikaltimui, policija privalo pradėti ikiteisminį tyrimą, net ir nesant nukentėjusiojo skundo“, – pastebi žmogaus teisių gynėjai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)