Ikiteisminio tyrimo, kurį atlieka Kalėjimų departamento Kriminalinės žvalgybos valdybos pareigūnai pagal Baudžiamojo kodekso 181 str. („Turto prievartavimas“) 1 d., metu nustatyta, kad Alytaus pataisos namai su minėta įstaiga pasirašė bendradarbiavimo sutartį dėl nuteistųjų įdarbinimo, kurios pagrindu, su laisvės atėmimo bausmę atvirosios kolonijos sąlygomis atliekančiais nuteistais asmenimis sudarė darbo sutartis.

Kalėjimų departamentas informuoja, kad viešosios įstaigos vadovas, įtariama, panaudodamas psichinę prievartą ir neturėdamas jokio teisėto pagrindo, tiesiogiai arba per telekomunikacijos priemones iš kiekvieno įdarbinto nuteistojo reikalaudavo jam perduoti ne mažiau kaip po 200 eurų kiekvieną mėnesį.

Reikalaudamas pinigų iš nuteistųjų grasino paskelbti Alytaus pataisos namams informaciją, dėl kurios atskleidimo nuteistieji prarastų galimybę atlikti bausmę atvirojoje kolonijoje, arba policijai pateikti informaciją, kurios pagrindu nuteistiesiems būtų pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl neva jų padarytos nusikalstamos veikos.

Tyrimo metu taip pat nustatyta, kad viešoji įstaiga nesilaikė su Alytaus pataisos namais pasirašytos sutarties sąlygų, nuolat jas pažeidinėjo, dėl to sudarė sąlygas nuteistiesiems nesilaikyti nustatytų bausmės atėmimo sąlygų ir taisyklių, piktnaudžiauti jiems suteikta teise dirbti. Įtariama, kad šios aplinkybės galėjo lemti ir nuteistųjų pasišalinimą iš darbo vietos bei negrįžimą į pataisos namus nustatytu laiku.
Kalėjimų departamento Kriminalinės žvalgybos valdybos pareigūnai, atlikdami minėtą ikiteisminį tyrimą, viešosios įstaigos vadovo gyvenamojoje ir deklaruojamoje vietose atliko kratas, kurių metu rasti dokumentai, susiję su atliekamu tyrimu.

Kalėjimų departamentas kviečia socialiai atsakingą verslą bendradarbiauti organizuojant realų nuteistųjų įdarbinimą, sąžiningai ir atsakingai vykdyti nuteistųjų įdarbinimo veiklą ir socialiai atsakingai prisidėti prie nuteistųjų resocializacijos proceso.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją