Šia nerimastinga žinia su tėvais suskubo pasidalinti Klaipėdos miesto visuomenės sveikatos biuras. Nors nepilnamečiai svaiginasi ir kitais inhaliantais, žiebtuvėliams užpildyti skirtos dujos jiems yra lengviausiai prieinamos.

Paaugliai būriuojasi ir dažniausiai dujomis svaiginasi didžiuosiuose prekybos centruose ar net jų prekybos salėse, kur galima rasti žiebtuvėlių. Tačiau yra ir kitų vietų. Ne visas jas pavyksta užfiksuoti“, - „Vakarų ekspresui“ sakė biuro visuomenės sveikatos specialistė Gintarė Baštunova.

Ši situacija kelia didžiulį susirūpinimą. Pasak G. Baštunovos, todėl ir suskubta apie tai viešai kuo plačiau paskelbti dar prieš prasidedant moksleivių vasaros atostogoms.

„Problema yra, todėl ir ieškoma jos sprendimo būdų. Vienas iš pastarųjų yra tėvų dėmesio atkreipimas, jų perspėjimas. Tyrimai rodo, kad didžioji dalis vaikų problemų prasideda būtent šeimose.

Tačiau kartu turi veikti visi, esantys šalia vaikų. Tėvai, pedagogai, sveikatos specialistai, pasitelkiant į pagalbą policiją ir prekybos centrus. Viešinimas yra tik mažytė dalelė visų veiksmų“, - patikino G. Baštunova.

Tokio pobūdžio svaiginimasis gali sukelti daugybę sveikatos problemų. Neretai apsvaigę nuo inhaliantų vaikai patenka į ligoninę, o kai kuriems šis tik nekaltai atrodantis „žaidimas“ baigiasi ir mirtimi.

Tragiškų pasekmių neišvengta ir uostamiestyje. Prieš daugiau nei dešimtmetį prisikvėpavę žiebtuvėliams skirtų dujų Klaipėdoje mirė du nepilnamečiai.

Šalia jų kūnų aptikti dujų flakonėliai ir polietileno maišeliai. Prieš dvejus metus Šilutės rajone šiomis dujomis mirtinai apsinuodijo septyniolikmetis.

Teisėsaugininkų teigimu, svaiginimosi žiebtuvėlių dujomis būdas nėra naujas. Jis atkeliavo iš įkalinimo vietų. Taip svaigindavosi ir sovietų armijos kariai.

Klaipėdos miesto policijos komisariato viršininkės Rasos Bekėžienės teigimu, padėtis dėl galimo nepilnamečių svaiginimosi žiebtuvėliams ar kitiems smulkiems buities prietaisams skirtomis dujomis policijai žinoma ir akylai stebima, nors ypač didelio suaktyvėjimo pastaruoju metu nefiksuojama.

Policijos pareigūnai ragina ir tėvelius, globėjus, kitus su jaunimu dirbančius specialistus atidžiau stebėti vaikus, kalbėti su jais apie tokio elgesio sukeliamas grėsmes sveikatai, pavojų gyvybei.

Pastebėjus galimus pažeidimus, netinkamą ar įtarimų keliantį elgesį, rekomenduojama nelikti abejingiems ir pranešti policijai.

Pasak medikų, iš talpyklos išleistos suspaustos dujos plečiasi. Patekusios į kvėpavimo takus, jos išstumia deguonį ir žmogus apsvaigsta. Jei dujų į organizmą patenka per daug, be deguonies sutrinka kraujotaka, žmogus netenka sąmonės ir miršta.

Atsižvelgiant į susidariusią situaciją, Klaipėdos miesto visuomenės sveikatos biuras ragina imtis visų įmanomų priemonių, padedančių stabdyti šį vaikų sveikatą žalojantį elgesį.

Yra keletas būdų, kaip atpažinti, jog vaikas vartoja inhaliantus (klijus, dujas, aerozolius, benziną, eterį, skiediklius). Tėvai sunerimti turėtų pamatę, kad jų atžalai niekas nebeįdomu, svyruoja jo nuotaika, jis meluoja, laiką leidžią su įtarimą keliančiais draugais.

Psichoaktyviąsias medžiagas vaikai bando siekdami pasimiršti patiriamą spaudimą ar patyčias mokykloje, išgyvendami tėvų konfliktus ar skyrybas, norėdami pabėgti nuo kylančių nemalonių jausmų.

Paaugliai mano, kad tai leis jiems pritapti prie bendraamžių ir būti „kietiems“, išvaikys nuobodulį bei suteiks nekasdienių ir malonių potyrių, leis labiau pasitikėti savimi bendraujant su bendraamžiais.