Klaipėdos apygardos teisme nagrinėjamojoje byloje moteris kaltinama nužudžiusi kūdikį, o jos sugyventinis – kurstymu nužudyti. Moteris neneigė savo kaltės, tačiau sugyventinis teigė, kad iškart žinojęs nesąs kūdikio tėvas, tačiau nekurstęs moters tokiam žiauriam nusikaltimui. Vyras dėl lauke paliko naujagimio iškvietė policiją, tiesa, tik tuomet, kai kelias valandas po išgertuvių išmiegojo.

Abu kaltinamieji atvežti į teismą. Abu slėpė veidus, moteris dengėsi ir rankomis, ir žurnalu.

Prokuroras Arūnas Saunorius teisme sakė, kad kurstymu nužudyti kaltinamo vyro parodymai kito. Vienu metu jis liepęs išnešti vaiką, kitose apklausose kaltę visiškai neigė. Moteris kaltę prisipažino iškart, ji papasakojo, kad nuo sugyventinio slėpė nėštumą, kad pagimdė išėjusi iš jų gyvenamo garažo atlikti gamtinių reikalų.

Prokuroras sako, kad abu sugyventiniai yra kalti dėl vos gimusio kūdikio mirties. Be to, abu kalinamieji neslėpė, kad iš vakaro girtavo, girtavo ir kūdikio gimimo dieną.

„Skiriant bausmę kaltinamajai atsižvelkime į tai, kad ji neteista, nusikaltimas padarytas iškart po gimdymo, tai irgi turėjo jos adekvačiam vertinimui, kaltinamojo įtaką. Atsižvelkime į tai, kad nusikaltimas padarytas prieš bejėgiškos būklės kūdikį, kuris negalėjo apsiginti. Skiriant bausmę kaltinamajam, atsižvelkime į tai, kad jis girtauja, nedirba“, – sakė teisme prokuroras.

Moteriai prokuroras prašė skirti 11 metų laisvės atėmimo bausmės, o vyrui skirti 15 metų laisvės atėmimo bausmę. Į bausmės laiką abiems prašoma įskaičiuoti ir suėmimo laiką.

Moters advokatas Edvardas Staponkus teigė, kad moteris pati gimusi normalioje šeimoje, buvo vienturtė dukra ir pati sukūrusi šeimą. Visgi medikų pažymos rodo, kad moteris turėjo „lengvą protinį atsilikimą“. Advokatas teigė, kad moteris buvo palikta sutuoktinio, o maždaug nuo 20 metų ėmė „draugauti“ su alkoholiu.

„Ji net keturis kartus gydėsi psichiatrinėje ligoninėje, matyt, siejant su ta liga, jai apribotos teisės į vaikus. O trečiąjį ištiko va toks likimas (buvo paliktas sušalti – Delfi.lt patikslinimas). Jis jau du mėnesius priekaištavo, kad vaikas ne jo. Svarbu ne tai, kad vaikas ne jo, bet juk reikia kalbėtis, reaguot, ką darysim. O gimus vaikus – dink tu su vaiku kur nori, atsikratyk. Nesuprantamas vyro elgesys. Mes teismo metu nagrinėjome, kur parduotuvės, kur stotelės. O ten per keturias valandas niekas nesilankė. Kad išnešus vaiką kažkas paims, suras, vilties mažai. Eit iki parduotuvių, po gimdymo, na neįtikima, kad suaugęs vyras galėjo tuo tikėti. Aš tikiu, kad nusikaltimą padarė įtakojama kaltinamojo“, – dėstė moters advokatas.

E. Staponkus teismo prašė atsižvelgti į moters situaciją bei būklę ir prašė neskirti moteriai daugiau nei dešimtiems metų įkalinimo bausmės.

Teismo salėje moteris šalia sugyventinio, prokuroro ir jai atstovaujančio advokato, verkė ir kūkčiojo, dengė veidą. Vyras klausė nuleidęs galvą.

Kaltinamojo advokatė teismo prašė išteisinti jos ginamąjį, esą byloje nėra surinkta objektyvių įrodymų, esą jie grindžiami tik „prokuroro prielaida“. Esą kaltinimai jos ginamajam suformuluoti tik pagal jo sugyventinės parodymus.

„Gerbiamas teisme, dėl vienokio ar kitokio suinteresuotumo gali būti nuteistas nekaltas asmuo. Aišku, visuomenė labai susidomėjusi šia byla. Kaltinimas šioje byloje subliuško, kai teisme buvo galima užduoti klausimus tiek liudytojams, tiek kaltinamajai <...>. Kurstymui yra keliamas konkretumo reikalavimas, kad pateikti kaltinimus <...> turėjo būti nustatyta visuma“, – neigė kaltinamojo kaltės įrodymus jį ginanti advokatė.

Advokatė teigė, kad moteris dar laukdamasi antro vaiko jau buvo pažįstama, o kai jai prasidėjo gimdymas, vyras sugyventinis iškvietė pagalbą ir moteris pagimdė ligoninėje. Advokatė tikino, kad moters nėštumo slėpimas kelia įtarimų, kad ji nė neketino auginti mažylio, kad ketinusi atsikratyti vaiku.

Kaltinamojo gynėja priminė teismui ir moteris neištikimybę, nes ir tyrimai parodė, kad lauke sušalti palikto naujagimio tėvas nėra jos sugyventinis. O kūdikį moteris kone per minutę galėjo nunešti garažų sargui.

Advokatė teigė, esminės įtakos moters gimdymas neturėjo – tokią išvadą pateikę medikai, kurie moterį apžiūrėjo, kai ji buvo sulaikyta. Kaltinamojo advokatė teigė, moterį ir vyrą siejo net ne šeimyniniai santykiai, o „daugių daugiausia girtuoklystė“. Vyras iki pažinties su moterimi vienas užaugino vaiką, o garaže apsigyveno, nes dėl negalios neteko darbingumo. Esą vyras ne kartą moters prašęs nebegrįžti, tačiau ji vis ateidavo pas jį.

Advokatė vardijo vieną po kito baudžiamojo kodekso straipsnius ir teigė, kad vyras nė negali būti įvardytas kaip kartu nusikaltimą įvykdęs šeimos narys.

Apie moters elgesį kalbėjusi advokatė sakė, kad jos kaltinamojo teigimu, moteris pagimdė išėjusi į lauką, o „grįžusi į garažą ji valėsi kruvinas rankas“, o moteris teigė, kad supratusi, jog ant fotelio lauke paliktas kūdikis mirs.

„Mano kaltinamasis galėtų būti kaltinamas tik jei būtų mirusi gimdyvė, kad jis nepasirūpino. Vietoj to, kad ji pagimdžiusi būtų pamaitinusi kūdikį, rūpinosi savimi <...>. Mano ginamasis nė negalėjo pasekti, kur moteris vėliau nuėjo, nes nebuvo sniego. <...> Ji kūdikį nunešė ant fotelio <...>, tai ne mano ginamojo neveikimo padarinys“, – dėstė advokatė.

Be to, advokatė suabejojo, kodėl kartu girtavęs vyras, nusikaltimo dieną pakvietęs moterį į savo namus, buvo apklaustas teisme, kodėl jam nebuvo suteiktas specialaus liudytojo statusas, ar net kaltinimai. Kodėl jis niekam nepranešęs apie nusikaltimą, kai moteris papasakojo apie gimdymą. Advokatė suabejojo, ar jo parodymai nebuvo suderinti su moterimi, nes jie turėjo laiko pasikalbėti apie nusikaltimą, kai buvo jo namuose.

Kaltinamojo advokatė teigė, kad moters sugyventinis neturi būti nuteistas pagal jam pateiktus kaltinimus ir prašė teismą visiškai išteisinti vyrą.

„Prašau teismo pasigailėti manęs“, – sakė kaltinamoji ir žadėjo atlikusi bausmę susirasti darbą, gyvenamą vietą, rūpintis augančiais vaikais.

„Labai gailiuosi, kad taip pasielgiau, niekada, niekada nebūčiau taip pasielgęs, vienas užauginau vieną savo vaikų. Prašau teismo išteisinti, aš nekaltas“, – pro ašaros sunkiai rinko žodžius vyras.

Delfi.lt primena, kad apie kraupų radinį policija pranešimo sulaukė antradienį, sausio 4 d., apie 18 valandą. Į Šilutės plente esančių garažų masyvą atskubėję pareigūnai netrukus sulaikė negyvo mažylio mamą ir galimą tėvą. Antradienio vakarą ikiteisminis tyrimas buvo padėtas tik dėl palikimo be pagalbos, kai gresia pavojus žmogaus gyvybei, tačiau jau trečiadienį, apklausus įtariamuosius ir atlikus pirminius tyrimo veiksmus, kilo įtarimų, kad kūdikis nužudytas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją