Kraupus nusikaltimas pradedamas narplioti Klaipėdos apygardos teisme. Vyras penktadienį į teismą atvežtas lydimas pareigūnų. Moteris teismo posėdyje dalyvauja nuotoliniu būdu.

Moteris kaltinama nužudžiusi naujagimį. Vyras prieš teismą stoja dėl kaltinimų sukurstymu nužudyti. Už tokį nusikaltimą maksimali galima bausmė – laisvės atėmimas iki gyvos galvos. Kaltinimą palaikantis Klaipėdos apygardos prokuratūros prokuroras Arūnas Saunorius tyrimo metu išsiaiškino, kad moteris net gimdymo metu buvo neblaivi. Numigęs vyras paskambino policijai ir papasakojo, kad bijo pažiūrėti, ar mažylis gyvas, ar miręs, o moters kartu jau nebuvo.

Vyrui ir moteriai suėmimo metu atstovavę advokatai neslėpė, kad tragediją abu sunkiai suvokė, neatmetama, kad pora nuolat girtavo, o apie moters nėštumą medikai nežinojo.

Dar suėmimo metu moters advokatas Edvardas Staponkus teigė, kad moters būklė prasta ir suėmimas jai bus naudingas. Anksčiau vyrui atstovavusi advokatė Asta Mačernytė teigė, kad jos ginamasis taip pat vargu ar aiškiai suvokia nusikaltimą ir panašu, kad gaili labiau savęs, nei šiurpiai mirčiai palikto naujagimio.

Anot advokato, moteris kaltę pripažįsta.

Teismo salėje kalbintas vyras tikino, kad jis nekaltas dėl kūdikio mirties.

„Nepripažįstu. Aš kaltinamas tokiais dalykais...“, – vos valdydamas ašaras tikino vyras.

Kaltinamasis pasakojo, kad jis anksčiau smurtavo prieš moterį, jai įstatė po akimi mėlynę, nes ji buvusi neištikima, tačiau atviraujantį kaltinamąjį ėmė tildyti jo advokatė, esą tik teismas turi žinoti jų istoriją.

Teisme vyras pasakojo, kad moteriai pagimdžius, jis liepęs ne atsikratyti kūdikiu, o skambinti į greitąją, kad mažylį išvežtų. Visgi policijai vyras apie paliktą lauke kūdikį pranešė tik po pusės paros.

„Paskambinau, kai išsimiegojau“, – prisipažino vyras.

Sugyventinis: ji buvo neištikima

Kaltinamojo bičiuliai, laukdami, kada teismas pakvies apklausai, svarstė, kiek kartų galima atleisti neištikimai moteriai. Esą ji ne kartą sugyventinį apgaudinėjo, kažkur išeidavo, po kiek laiko vėl sugrįždavo į garažą.

Tyrimo duomenimis, vyras nėra kūdikio tėvas. Pats teigė turintis kelis vaikus, kurie jau užaugę. Yra ir vienas auginęs vaiką, kuris gimė ne santuokoje.

Kaltinamasis tikino, kad būtent su šia moterimi jis ėmė ristis į dugną, esą tik su ja prasidėjo girtavimai. O kai jis ėmė įtarti, kad moteris laukiasi, sugyventinė visą laiką neigė. Apie garaže kartu gyvenusią moterį vyras nelabai ką gero galėjo papasakoti. Esą ji yra dingusi ir su jo telefonu, ir vos gavusi išmokas.

Kūdikio gimimo dieną pas porą atėjo bičiulis, visi girtavę. Anot kaltinamojo, kad moteris pagimdė, pasisakiusi tik jų draugui, tad tas išėjęs nupirkti moteriai paketų. Tačiau moteris kažkur dingusi.

Garažus prižiūrintis sargas sako, kad apėjęs garažus nematė neramumų, negirdėjo ir verkiančio kūdikio.

„Apie vaiką sužinojau, tik kai atvažiavo policija. Atvažiavo ekipažas, atvažiavo greitoji. Manęs paklausė, kur tas garažas kur vaiką nužudė“, – pasakojo teisme garažuose dirbęs sargas.

Į teismą apklausau pakviestas dar vienas sargas teigė, taip pat nieko nežinojo, nei vieno kaltinamųjų jis nematė, kūdikio taip pat dar nebuvę.

Kraupių liudijimų klausiusi moteris nedaugžodžiavo, tik kelis kartus pasakė, kad pasakojama tiesa.

Kad moteris laukėsi, nematė ne tik jos sugyventinis. Keli liudytojai teigė, kad moteris nešiojo plačius drabužius, tad nekreipė dėmesio į jos kūno pokyčius.

Paprašyta papasakoti savo versiją moteris sunkiai rinko žodžius. Sakė, kad jau prašvitus prasidėjo skausmai.

„Išėjau į lauką, po to grįžau, po to vėl išėjau į lauką. Vaikas man gimė netikėtai, toks atvejis, kad namuose pagimdyčiau man pirmas gyvenimas. Sakiau, Zeniau, kviesk man greitąją, o jis sakė, kad kvies policiją. Prieš gimdymą aš buvau išgėriau alaus, degtinės. Kai pagimdžiau, pasakiau jam, kad pagimdžiau. Aš buvau šoke, žiūrėjau į kūdikį, rankytės, kojytės judėjo. Man buvo šokas. Sako: nešk tą vaikėlį kur nors. Paėmiau audeklą, nunešiau ant fotelio ir palikau. Atėjau, atsiguliau šalia“, – pasakojo moteris.

Moteris tikino, kad abu buvo sutrikę, bet po gimdymo lauke palikusį sūnelį ji užmigo šalia sugyventinio. Po kiek laiko alkoholiu nešimas bičiulis atėjo ir kartu jie išgėrė. Anot moters, kai baigėsi gėrimas, bičiulis nusprendė nueiti į parduotuvę ir ji paprašiusi nupirkti jai priemonių ir prisipažino pagimdžiusi.

Moteris tvirtino ne iškart išėjusi iš garažų, dar likusi miegoti, girtavusi, tik jau vakarop prastai pasijutusi išėjusi į parduotuvę. Tada pamačiusi į garažų masyvus atvažiuojant policijos pareigūnų automobilius su švyturėliais.

Mirti palikto kūdikio mama: norėčiau, kad nebūčiau to padariusi

„Bijojau pareiti. Sakiau, geriau numirčiau, man buvo bloga“, – padrikai pasakojo moteris.

Anot moters, į parduotuvę ji ėjo su kartu girtavusiu bičiuliu, tad kai ji išsakiusi baimę grįžti, bičiulis pasiūlęs eiti į jo gyvenamą vietą.

Kodėl moteris paliko kūdikį teisme tvirtino neprisimenanti. Ar buvo parsinešusi į garažą vaiką, dabar jau sakė nepamenanti, nors iškart po įvykių ji tvirtino naujagimį parnešusi, suvyniojusi į užvalkalą, tačiau sugyventinis liepęs mažylį išnešti.

Pirmoje apklausoje moteris teigė aiškiai supratusi, kad sugyventinis liepęs atsikratyti mažyliu, o ji supratusi, kad paliktas bejėgis mažylis mirs.

Vos sulaikyta moteris aiškino, kad sugyventinio prašiusi iškviesti greitąją, bet jis atšovęs, kad gali mirti ir ji.

Teismui pasidomėjus, ar moteris ruošėsi gimdymui, ji patikino nieko negalvojusi. Kas yra mažylio tėvas, moteris sakė nežinanti.

„Jaučiu, bet ne tas žmogus, – nuleidusi galvą atsakė moteris. – „Jaučiau, kad ne jo kūdikis, ne jis tėvas“.

Prisipažinti, kad laukiasi, moteris sakė nedrįsusi, nors esą tyčia per daug neslėpusi. Apie tai, kas bus, kad mažylis gims, ji nelabai galvojusi, esą svarstė, kad gal reiks kviesti greitąją, gal paliks mažylį Gyvybės langelyje.

Alkoholis moterį įtraukė senokai, ji pasakojo, kad labiausia slydo po mamos mirties. Kelis kartus bandė keisti gyvenimo būdą, tačiau po gydymo vis grįždavo į alkoholizmo liūną.

Moteris ne pirmą kartą susilaukė vaikų, kurių ji neaugina.

„Norėčiau, kad nebūčiau to padariusi. Man sunku suvokti tai“, – prisipažino moteris teismui.

Su pora girtavęs vyras sugyventinių istoriją teisme pasakojo kiek kitaip. Esą moteris jau jam išgėrusiam prisipažino, kad susilaukė kūdikio, tačiau kad mažylis gimė gyvas, jis nesupratęs. Apie kūdikį žinojęs ir sugyventinis, dar pasakęs, kad kūdikį kitą dieną užkas.

Anot liudininko, jiems girtaujant pritrūko alkoholio, tad susiruošęs į parduotuvę išgirdo moters prašymą nupirkti priemonių po gimdymo. Tuo metu kaltinamasis buvęs lauke. Tačiau grįžęs su alkoholiu ir priemonėmis vyras sako toliau girtavęs su pora, kai kaltinamasis įsiaudrino, ėmė grasinti moteriai smurtu.

„Parsivedžiau ją namo, nes Zenonas rėkė, kad ją užmuš“, – tikino liudininkas.

Delfi.lt primena, kad apie kraupų radinį policija pranešimo sulaukė antradienį, sausio 4 d., apie 18 valandą. Į Šilutės plente esančių garažų masyvą atskubėję pareigūnai netrukus sulaikė negyvo mažylio mamą ir galimą tėvą. Antradienio vakarą ikiteisminis tyrimas buvo padėtas tik dėl palikimo be pagalbos, kai gresia pavojus žmogaus gyvybei, tačiau jau trečiadienį, apklausus įtariamuosius ir atlikus pirminius tyrimo veiksmus, kilo įtarimų, kad kūdikis nužudytas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)