Bylą išnagrinėjęs pirmosios instancijos teismas nustatė, kad V. Š. neturėdamas tikslo platinti neteisėtai laikė su savimi psichotropinę medžiagą – sintetinį kanabinoidą. Ši psichotropinė medžiaga 2020 m. gruodžio 7 d. aptikta kratos metu Šiaulių tardymo izoliatoriuje vienoje iš kamerų, kurioje buvo kalinamas šis kaunietis. Kratą atlikę Kalėjimų departamento Kriminalinės žvalgybos pareigūnai tarp kalinamojo daiktų pastebėjo įtartinus languotus popieriaus lapus. Kaip vėliau nustatė ekspertai, šie popieriaus lapai buvo impregnuoti – supurkšti, išmirkyti – sintetiniu kanabinoidu, toks popierius yra rūkomas. Vyrui buvo iškelta baudžiamoji byla.

Šią bylą nagrinėjant pirmosios instancijos teisme V. Š. savo kaltę pripažino iš dalies. Nurodė neneigiantis turėjęs lapus, išmirkytus narkotinėse medžiagose, tačiau to nežinojęs, nes lapus rado kameroje, į kurią buvo perkeltas, ir įsidėjo į savo krepšį prie kitų savo daiktų. V. Š. tikino, kad šioje kameroje anksčiau kalėjęs kitas asmuo ir tą asmenį iškėlus kitur, kamera buvusi palikta nesutvarkyta. Taigi, jo žodžiais, šiuos popieriaus lapus jis paėmęs, nes rašė skundus ir jam lapai buvo reikalingi. Kaunietis dievagojosi suprantantis, kad tie lapai buvo išmirkyti ir mano, jog tai turėjo padaryti kažkokie asmenys, kurių DNR pėdsakų galėtų būti likę. Kaltinamasis net labai stebėjosi, ir negalėjo paaiškinti, dėl kokios priežasties minėtoje kameroje iki jo perkėlimo sėdėjusiam asmeniui, jo žodžiais, nemokančiam nei rašyti, nei skaityti, būtų reikėję tų popieriaus lapų. V. Š. pridūrė, kad atvykęs į Šiaulių tardymo izoliatorių rašė skundą dėl netvarkingos kameros. Skundą parašė gruodžio 7 dieną, kai atvažiavo, norėjo jį pateikti tą pačią dieną, tačiau nebuvę reikiamo asmens, todėl pateikė kitą dieną. Dar paaiškino, kad prieš kelias dienas buvo vartojęs amfetaminą – išgėrė miltelius su arbata.

Šioje byloje tarp apklaustų liudytojų – ir Kriminalinės žvalgybos pareigūnai. Vienas iš kurių parodė, kad minėtas įvykis buvo beveik prieš metus – gruodžio 7 d., kai Šiaulių tardymo izoliatoriuje buvo atlikta neplaninė krata, kurios metu ir buvo aptikt narkotinėmis medžiagomis supurkšti popieriaus lapai. Pareigūnas sakė, kad kaltinamasis V. Š. kameroje sėdėjo vienas, jo žodžiais, per kratą, kurią jis atlikęs su kolegomis, viskas buvo filmuojama. Anot kriminalisto, tie supurkšti lapai buvę rasti tarp kaltinamojo asmeninių daiktų. Pareigūnas patikslino, kad neplaninės kratos atliekamos siekiant užkardyti daromus nusikaltimus, tokios kratos atliekamos pasirinktinai. Dar vienas pareigūnas liudijo, kad kaltinamasis V. Š. turėjo du kelionių krepšius. Anot liudytojo, viename iš krepšių prekybos maišelyje buvo vokų, kažkokių sąsiuvinių, įmautė. Jis tikrino visus popierius, juos žiūrėjo prieš šviesą, kad nebūtų dėmių, uostė, ar neskleidžia kvapo. Anot pareigūno, keli popieriaus lapai sukėlė įtarimų – pažiūrėjus į šviesą matėsi riebaluotos dėmės, sklido keistas kvapas.

Dar per ikiteisminį tyrimą buvo apklaustas ir vyras, kuris kalėjo toje kameroje, į kurią vėliau pareigūnai perkėlė V. Š. Liudytojas tyrėjai teigė gerai žinąs, kad kameroje turi būti palaikoma tvarka, taigi, iškeliamas į kitą, ją paliko sutvarkytą, o visus savo asmeninius daiktus pasiėmė, jokių pastabų negavo. Vyras patikslino, kad skaityti ir rašyti nemoka, todėl, jo teigimu, jokių lapų su savimi neturi ir neturėjo. Liudytojas tvirtino, kad nei narkotinių, nei psichotropinių medžiagų niekada nevartojęs. Bylą nagrinėjant teisme, šio liudytojo apklausti dar kartą nepavyko, tuo metu jis buvo jau miręs, praneša Šiaulių apygardos teismas.

Bylą išnagrinėjęs pirmosios instancijos teismas konstatavo, kad V. Š. padaryta nusikalstama veika yra įrodyta liudytojų pateiktais parodymais, ekspertų išvadomis, kita byloje esančia medžiaga. Teismas V. Š. pripažino kaltu ir paskyrė jam 1 metų laisvės atėmimo bausmę, ši bausmė yra subendrinta su kitos neatliktos bausmės dalimi. Tokį teismo nuosprendį V. Š. apskundė Šiaulių apygardos teismui.

Apeliacinės instancijos teismo V. Š. ir jo gynėjas prašė panaikinti Šiaulių apylinkės teismo nuosprendį ir V. Š. išteisinanti arba bylą gražinti nagrinėti iš naujo, arba sušvelninti bausmę. Anot apeliantų, pirmosios instancijos teismas, pripažindamas V. Š. kaltu, nuosprendžio išvadas grindė ir įrodymus vertino selektyviai ir rėmėsi tik ta jų dalimi, kuri patvirtina prokuroro kaltinime nurodytas bylos aplinkybes, visiškai ignoruojant gynybos pateiktas versijas dėl tam tikrų veiksmų ar aplinkybių buvimo.

Apeliacine tvarka bylą išnagrinėjusi teisėjų kolegija padarė išvadą, kad byloje surinkta pakankamai objektyvių įrodymų, kurie patvirtina nuteistojo kaltę padarius jam inkriminuotą nusikalstamą veiką. Teisėjų kolegija pabrėžė, kad pirmosios instancijos teismas byloje surinktus įrodymus išsamiai ir objektyviai ištyrė, padarė išsamias ir motyvuotas išvadas dėl V. Š. kaltės, teisingai kvalifikavo nuteistojo veiką. Paskelbta nutartimi apelianto skundas atmestas ir paliktas galioti pirmosios instancijos teismo nuosprendis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją