Teismas informavo, kad nelaimė įvyko praėjusiųjų metų rugpjūčio viduryje viename Šiaurės Lietuvoje esančiame mieste. Nustatyta, kad motina savo kūnu užgulusi miegančią mažametę dukrą, kėsindamasi nužudyti, be jokios priežasties tyčia du kartus peiliu dūrė mažametei į kairę krūtinės ląstos pusę, taip padarydama nukentėjusiajai sužalojimus, kurie sukėlė pavojų mergaitės gyvybei. Tačiau baudžiamojo įstatymo uždraustų veiksmų moteris nebaigė dėl nuo jos valios nepriklausančių priežasčių, nes kitame kambaryje buvusi mergaitės močiutė išgirdo anūkės pagalbos šauksmą ir, atbėgusi į kambarį, nustūmė dukterį nuo užgultos mergaitės.

Kaip vėliau, per ikiteisminį tyrimą liudijo nukentėjusiosios močiutė, nelaimė įvyko apie vidurnaktį. Savo kambaryje žiūrėdama televizorių ji išgirdo anūkės šauksmą. Liudytojos žodžiais, tai nebuvo verksmas, nes mergaitė šaukė „skauda“. Močiutė šoko iš lovos, įbėgo į dukters ir anūkės kambarį ir pamatė savo dukterį virš vaiko. Liudytojos žodžiais, dukra tiesiog buvo apžergusi anūkę. Atplėšusi nuo mergaitės dukterį, ji savo dukters rankoje pamatė peilį. Pasak liudytojos, tada ji buvo labai sutrikusi. Moteris teigė girdėjusi, kaip dukra išbėgo iš namų ištardama žodžius „laiminu tave“, kurie, pasak liudytojos, buvę skirti anūkei. Sužalota mergaitė močiutei pasakė bendrosios pagalbos telefono numerį, kuriuo moteris ir iškvietė medikus. Kaip vėliau konstatavo medikai, lemtingąją naktį mergaitei buvo sužaloti plaučiai, mažąją pacientę teko operuoti nedelsiant.

Valstybinės teismo psichiatrijos tarnybos atliktos teismo psichiatrijos, psichologijos ekspertizės metu nustatyta, kad minėta moteris baudžiamojo įstatymo uždraustos veikos padarymo metu sirgo lėtiniu psichikos sutrikimu – paranoidine šizofrenija, negalėjo suvokti veikos pavojingumo ir valdyti savo veiksmų. Medikų teigimu, šiuo metu moteris serga lėtiniu psichikos sutrikimu – paranoidine šizofrenija, negali suprasti savo veiksmų esmės ir jų valdyti. Anot specialistų, moteris dėl savo psichikos būsenos negali visiškai aiškiai suprasti teisiškai svarbių baudžiamojo įstatymo uždraustos veikos padarymo aplinkybių, dėl savo psichikos būsenos yra socialiai pavojinga.

Teismo psichiatrė ekspertė teisiamajame posėdyje patvirtino komisijos pateiktą išvadą, kad moteris baudžiamojo įstatymo uždraustos veikos padarymo metu sirgo lėtiniu psichikos sutrikimu, todėl negalėjo suvokti veikos pavojingumo ir valdyti savo veiksmų. Anot jos, ekspertizės atlikimo metu moteris taip pat sirgo ir šiuo metu serga šiuo lėtiniu psichikos sutrikimu, ji negali suprasti savo veiksmų esmės ir jų valdyti, todėl jai buvo rekomenduotos priverčiamosios medicininio pobūdžio priemonės – stacionarus stebėjimas specializuotoje psichikos sveikatos priežiūros įstaigoje sustiprinto stebėjimo sąlygomis.

Kaip konstatavo bylą išnagrinėjusi teismo Baudžiamųjų bylų skyriaus teisėjų kolegija, atsižvelgiant į ekspertizės akto išvadas ir ekspertų rekomendacijas, moteriai taikytinas priverstinis gydymas – stacionarinis stebėjimas specializuotoje psichikos sveikatos priežiūros įstaigoje. Teismas paskelbta nutartimi pripažino, kad moteris padarė baudžiamojo įstatymo uždraustą veiką būdama nepakaltinama ir nutarė taikyti jai priverčiamąją medicinos priemonę – priverstinį gydymą – stacionarinį stebėjimą specializuotoje psichikos sveikatos priežiūros įstaigoje sustiprinto stebėjimo sąlygomis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją