Jam pareigūnai uždavė klausimus, susijusius su praėjusios savaitės penktadienį Nidos pasienio kontrolės poste įvykusiu įvykiu.

Pasieniečių teigimu, tądien A.Janukoniui priklausantis automobilis „BMW 740“ nesustojo patikrinimui ir prašvilpė pro postą tokiu greičiu, kad negalima buvo įsidėmėti valstybinių automobilio registracijos numerių.

Klausimai, susiję su šiuo įvykiu buvo užduoti ir A.Janukonio kolegoms „Rubicon city service“ vadovui Žilvinui Lapinskui ir „Rubicon group“ valdybos nariui Linui Samuoliui. Jiems pareigūnai pranešimus apie įtarimus dėl neteisėto sienos kirtimo pateikė pirmadienį po apklausų.

Automobilį vairavęs prisipažino Ž.Lapinskas. Jis teigė, kad pravažiavę Kaliningrado srities pasienio postą ir praėję visus patikrinimus, jie važiavo link Lietuvos, kur Nidos pasienio kontrolės poste nepamatė nė vieno pareigūno. Ž.Lapinskas teigė pamanęs, kad galioja supaprastinta sienos kirtimo tvarka ir kiek pastovėjęs nuvažiavo.

VSAT tyrėjai pirmadienį apklaustiems verslininkams įteikė pranešimus apie įtarimus, tačiau neskyrė jokių kardomųjų priemonių. Dėl jų sprendę Klaipėdos apylinkės prokurorai teigė, kad kardomųjų priemonių įtariamiesiems nereikia, nes jie neturėtų slėptis nuo tyrimo ar bėgti dėl to iš šalies.

Incidentą tiria ir vidaus tyrimų funkciją atliekantis VSAT Imuniteto skyrius. Jis kol kas nėra gavęs informacijos, kuri patvirtintų „Rubicon group“ vadovų versiją, jog tuo metu, kai jie kirto sieną, pasienio kontrolės punkte nebuvo nė vieno pareigūno. Dėl to susirūpinimą antradienį išreiškė Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Alvydas Sadeckas.

Parlamentaras kreipėsi į VSAT ir paprašė pateikti tarnybinio tyrimo, kai tik jis bus baigtas, išvadas dėl Nidos pasienio kontrolės poste įvykusio incidento. „Turime išsiaiškinti ne tik buvo ar nebuvo poste pasienietis bei kodėl jis neatliko savo pareigų, bet ir kodėl nesuveikė visa valstybės sienos apsaugos sistema, turinti efektyviai reaguoti į tokį įvykį“, - teigė A.Sadeckas.

Jo teigimu, incidentas įvyko prie išorinės Europos Sąjungos sienos, todėl jį reikia kruopščiai ištirti. „Nuo mūsų valstybės atsakingų tarnybų veiksmų priklauso ir visos ES sienų saugumas“, - sakė A.Sadeckas.