A.Janukoniui priklausantis prabangus automobilis „BMW 740“ praėjusios savaitės penktadienio rytą Lietuvos sieną su Rusija kirto Nidos pasienio kontrolės poste. Kadangi BMW nesustojo patikrinimui, o pasieniečių teigimu, prašvilpė pro postą tokiu greičiu, kad negalima buvo įsidėmėti valstybinių automobilio registracijos numerių, tokį ekipažo elgesį pasieniečiai pavadino įžūliu.

Pirmadienį pradėjus ikiteisminį tyrimą dėl neteisėto sienos kirtimo į apklausas VSAT buvo iškviesti L.Samuolis ir Ž.Lapinskas, kuris ir prisipažino vairavęs automobilį. Jis teigė, kad pravažiavę Kaliningrado srities pasienio postą ir praėję visus patikrinimus, jie važiavo link Lietuvos, kur Nidos pasienio kontrolės poste nepamatė nė vieno pareigūno. Ž.Lapinskas pamanė, kad galioja supaprastinta sienos kirtimo tvarka ir kiek pastovėjęs nuvažiavo.

VSAT tyrėjai pirmadienį apklaustiems verslininkams įteikė pranešimus apie įtarimus, tačiau neskyrė jokių kardomųjų priemonių. Skirti jas ar ne antradienį spręs Klaipėdos prokurorai, kurie organizuoja tyrimą.

Incidentą tiria ir vidaus tyrimų funkciją atliekantis VSAT Imuniteto skyrius. Jis kol kas nėra gavęs informacijos, kuri patvirtintų „Rubicon group“ vadovų versiją, jog tuo metu, kai jie kirto sieną, pasienio kontrolės punkte nebuvo nė vieno pareigūno.

Tuo tarpu Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Alvydas Sadeckas antradienį kreipėsi į Valstybės sienos apsaugos tarnybą, prašydamas pateikti tarnybinio tyrimo išvadas dėl Nidos pasienio kontrolės poste įvykusio incidento.

„Turime išsiaiškinti ne tik buvo ar nebuvo poste pasienietis bei kodėl jis neatliko savo pareigų, bet ir kodėl nesuveikė visa valstybės sienos apsaugos sistema, turinti efektyviai reaguoti į tokį įvykį”, - teigė komiteto pirmininkas.

Incidentas įvyko prie išorinės Europos Sąjungos sienos, todėl A. Sadecko teigimu „nuo mūsų valstybės atsakingų tarnybų veiksmų priklauso ir visos Europos Sąjungos sienų saugumas”.