Taip pat jie pripažinti kaltais dėl pasikėsinimo sunkiai sutrikdyti asmens sveikatą ir dviem pasikėsinimais nužudyti asmenį dėl savanaudiškų paskatų. Kaltinamieji nuteisti laisvės atėmimo bausmėmis, konfiskuotos nusikalstamos veikos priemonės ir įrankiai.

Teismas pripažino, kad sunkūs ir labai sunkūs nusikaltimai buvo padaryti veikiant organizuotoje grupėje.

Šios grupės lyderiui Ernestui Miliui teismas skyrė griežčiausią bausmę – subendrintą 16 metų laisvės atėmimą. Aktyviems grupės dalyviams Latvijos piliečiams Raimondsui Robuliui - 14 metų laisvės atėmimo bausmė, o Viktorsui Aizpursui - 11 metų laisvės atėmimo bausmė.

Itin sudėtingam ikiteisminiam tyrimui padėjęs Latvijos pilietis Sandris Talbergsas nuteistas 3 metų 9 mėnesių laisvės atėmimo bausme, o Lietuvos Respublikos piliečiams Edvinui Šimkui teismas skyrė 2 metų 6 mėnesių laisvės atėmimo bausmę, Valdemarui Kotelkinivui - 2 metų laisvės atėmimą.

Edvinas Šimkus ir Valdemaras Kotelnikovas

Šį ikiteisminį tyrimą atliko jungtinės kriminalistų pajėgos – Klaipėdos ir Šiaulių apskričių vyriausiųjų policijos komisariatų Organizuoto nusikalstamumo tyrimo valdybos ir Lietuvos kriminalinės policijos biuro pareigūnai. Jungtinei tyrėjų grupei vadovavo Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento vyriausiasis prokuroras Artūras Urbelis. Valstybinį kaltinimą teisme palaikė Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento ir Klaipėdos apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokurorai.

Ikiteisminio tyrimo duomenimis, vieno kaltinamųjų Ernesto Miliaus nurodymu Latvijos pilietis R.Robulis galimai vykdė neteisėtą užsakovą dominančių asmenų bei jų šeimų sekimą. Nieko neįtariantys žmonės buvo slapta filmuojami, aiškinamasi jų dienotvarkė, judėjimo maršrutai.

Kai kuriuos iš sektų asmenų buvo suplanuota nužudyti, sunkiai sužaloti ar sunaikinti jų turtą. Tačiau kaltinamiesiems nepavyko sėkmingai šių planų įgyvendinti.

2017 metų rugsėjį metaliniais strypais ginkluotų vyrų prie namų užpultas šiaulietis nuo jų sėkmingai apsigynė ir privertė sprukti pačius užpuolikus.

2017 metų lapkričio mėnesį buvo pasikėsinta visuotinai pavojingu būdu sunaikinti didelės vertės turtą – brangiakailių žvėrelių fermą, įsikūrusią Šiaulių rajone. Ji buvo padegta, tačiau gaisrą laiku pastebėjus ir užgesinus, daugiau nei 260 tūkst. eurų vertės turtas išsaugotas.

Viktorsas Aizpursas (Viktors Aizpurs)

Į nusikaltėlį iš Rusijos šovė 7 kartus

2018 metų sausį Klaipėdoje buvo pasikėsinta į Rusijos piliečio gyvybę – laiptinėje į jį iš pistoleto paleisti ne mažiau kaip 7 šūviai, tačiau į kojas sužeistas vyras sugebėjo pabėgti ir liko gyvas.

Tyrimo duomenimis, dar vieną Šiauliuose gyvenantį vyrą kaltinamieji iš pradžių planavo nušauti, kai jis bėgioja parke, tačiau vėliau planus pakeitė. Prie minėto vyro automobilio slapta buvo pritvirtintas savadarbis sprogmuo, kuris 2018 metų liepą buvo susprogdintas. Tuo metu automobiliu važiavo ne tik šiaulietis, su kuriuo kaltinamieji norėjo susidoroti, bet ir jo žmona bei mažametis vaikas. Tik todėl, kad nugriaudėjus sprogimui vairuotojas sugebėjo suvaldyti automobilį, jame buvę žmonės nenukentėjo.

Prokuroro A. Urbelio teigimu, tyrėjai atliko sudėtingą darbą tirdami kruopščiai parengtas ir kryptingai vykdytas nusikalstamas veikas.

Prokuroro manymu, profesionalus neatidėliotinų pirminių tyrimo veiksmų atlikimas, glaudus skirtingų policijos padalinių bendradarbiavimas ir sumanus kriminalinės žvalgybos metu gautų duomenų panaudojimas padėjo išaiškinti ne tik nusikalstamų veikų vykdytojus, bet ir užsakovą, padėjo atskleisti eilę pagal užsakymą vykdytų nusikaltimų.

Atliekant šį ikiteisminį tyrimą Lietuvos pareigūnams teko aktyviai bendradarbiauti su Latvijos, Lenkijos, Rusijos, Ukrainos, Vengrijos, Baltarusijos teisėsaugininkais. Šių nusikaltimų išaiškinimui buvo skiriamas ypatingas pareigūnų dėmesys, kuris padėjo užkardyti galimą skirtingų su organizuotu nusikalstamumu susijusių grupuočių priešpriešą.

Klaipėdos apygardos teismo priimtas nuosprendis gali būti skundžiamas apeliacine tvarka.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)