Pasak Lietuvos kriminalinės policijos biuro Prekybos žmonėmis tyrimo skyriaus viršininkės Redos Sirgedienės, lyginant su kitomis Europos sąjungos valstybėmis Lietuva neturi didelės problemos dėl prekybos vaikais, išskyrus tuos atvejus, kai merginos nuo 15 metų, įtikintos, kad gali palydėti gražius berniukus maloniam savaitgaliui užsienyje arba ten įsidarbinti, patiki ir vyksta kartu su jais.

„Tačiau tai pasitaiko ne dažnai, kitos valstybės turi problemų, kai vaikai dingsta ir užsienyje verčiami elgetauti, daryti smulkius nusikaltimus, apie lietuvaičius tokių atvejų negirdėti“, - teigia R. Sirgedienė.

Lietuvos vidaus reikalų ministerijos sekretoriaus Stanislovo Liutkevičiaus teigimu, pas mus nėra nė vieno atvejo, kad vaikai būtų parduodami organų transplantacijai, Lietuvos vaikai išimtinai parduodami dėl seksualinio išnaudojimo.

Baltijos jūros valstybių Tarybos sekretoriato Vaikų reikalų skyriaus viršininkas Larsas Lööfas teigia, kad nepakankamai žinoma apie vaikų prekybos atvejus, jo manymu, policijos tyrimai ir išaiškinimai, sudaro 10-20 proc. realių atvejų.

Nevyriausybinės organizacijos „Vaiko namas“ direktorius, psichologas Evaldas Karmaza teigia, kad per pastaruosius 10 metų poreikis prostitucijai pajaunėjo 10 metų, dabar labiausiai pageidaujami 15-25 m žmonės.

„Vaiko namas“ direktorius teigia, kad policija per pastaruosius 2 metus tyrė du prekybos vaikais atvejus.

„Lietuvos caritas“ organizacija pateikė apie 50 vaikų prekybos atvejų, apie pusę jų sudarė vaikų prekyba šalies viduje.

„Didesne problema tampa būtent vaikų pardavimas šalies viduje, kai vaikai ne pervežami, bet užrakinami butuose. Iš mažų rajonų į didmiesčius dažniausiai vežamos merginos. Situacija problematiška Lietuvos pasieniuose su Latvija ir Lenkija, kur jaunimas teikia seksualines paslaugas. Prostitucijos problema Lietuvoje yra didelė, Vilniuje veikia maždaug 32 prostitucijos paslaugų įmonės“, - teigia E.Karmaza.

Rado būdų nelegaliai kirsti sienas

Nustatyta, kad vaiką, kuris ilgiau nei pusę metų teikė sekso paslaugas, labai sunku ištraukti iš sekso industrijos. Pasaulio organizacijų duomenimis, apie 85 proc. prostitucija užsiimančių moterų šiuo amatu pradėjo verstis dar paauglystėje.

„Mūsų šalis nemažai pažengė sukurdama pagalbos sistemą suaugusiems žmonėms, bet pagalbos sistemos vaikams kaip ir nėra. Tokie vaikai būna atitrūkę nuo šeimos ir nepasitiki suaugusiais, dažnai net prisiima aukos vaidmenį. Dažnai vaikai stengiasi nematyti prekybos žmonėmis minusų, be to, nusikaltėliai prekybos žmonėmis moka gerai pririšti auką“, - teigia psichologas.

Šiuo metu nepilnamečiai asmenys iš Lietuvos gali išvykti turėdami pasą bei notaro patvirtintą tėvų sutikimą. Tačiau R.Sirgedienė teigia, kad neseniai nustatyta, jog nepilnamečiai pereidavo Lietuvos-Latvijos sieną ir su padirbtais dokumentais išskrisdavo iš Rygos oro uosto į kitus ES miestus. Jos teigimu, būna atvejų, kad vaikai išvyksta su sutvarkytais dokumentais, nes tėvai patiki ir išleidžia.

Pernai išvaduota arba su teisėsauga bendradarbiauti sutiko 150 merginų, iš jų buvo kelios nepilnametės Prekybos žmonėmis tyrimo skyriaus viršininkė teigia, kad daugiausiai nukentėjusiųjų nuo prekybos žmonėmis yra Šiaulių regione, dabar vis daugiau dėmesio policija kreipia ir į Tauragės regioną.

Lietuvos respublikos įstatymai už vaiko pirkimą arba pardavimą šiuo metu numato laisvės atėmimą iki 15 metų.