Gyvenimo laisvėje sąlyga: lankytis pas medikus ir gerti vaistus

Kauno policija pranešė, kad medikams leidus pareigūnai pagaliau apklausė 2021 metų gruodžio 4-osios naktį Kauno Kalėdų eglę padegusį vyrą.

Pasak policijos, nustatyta, kad sulaikymo metu jis nebuvo apsvaigęs nuo alkoholio ar narkotinių medžiagų. Nurodoma, kad padegėjui skirtos kardomosios priemonės, tačiau daugiau informacijos motyvuojant jo sveikatos būkle neteikiama.

Dėl eglutės padegimo pradėtą ikiteisminį tyrimą kuruojantis Kauno apygardos prokuratūros prokuroras Mindaugas Šukys portalui „Delfi” sakė, kad įtariamasis išleistas į laisvę. Jis įpareigotas sistemingai lankytis pas medikus ir vartoti jų skiriamus medikamentus. Policijos pareigūnams pavesta stebėti, ar įtariamasis laikosi jam nustatyto režimo.

Gaisro nuniokota Kauno Kalėdų eglė

Pasak prokuroro M. Šukio, artimiausiu metu bus kreipiamasi į ekspertus, kurie turės įvertinti įtariamojo sveikatos būklę ir atsakyti į esminį klausimą: ar nusikaltimo padarymo metu jis galėjo suvokti savo veiksmus ir juos valdyti.

Būtent nuo ekspertų išvados priklausys, ar vandališku išpuoliu kaltinamas žmogus galės stoti prieš teismą. Tuo atveju, jei ekspertai konstatuos, jog tokį elgesį nulėmė žmogų užvaldžiusi liga, jis negalės būti teisiamas, bus sprendžiama dėl priverčiamųjų medicininių priemonių taikymo.

Žala siekia 26 tūkst. eurų

Ugnies nuniokotą Kauno eglės dalį pilnai atstatyti jos kūrėjų komandai pavyko per rekordiškai trumpą laiką – dvi paras. Vėliau paaiškėjo, kad visi šie darbai Kauno savivaldybei kainavo dešimtis tūkstančių eurų.

„Padaryta žala siekia apie 26 tūkst. eurų. Didžioji sumos dalis – 24 tūkst. eurų – tai atlygis eglės kūrėjų komandai už darbą bei sunaudotas medžiagas. Buvo perkamos girliandos, lazeriu pjaustomi nauji drugiai, tvarkoma elektros instaliacija. Dar 2 tūkst. eurų kainavo bendrovės „Kauno gatvių apšvietimas“ paslaugos ir tvorų nuoma“, – portalui „Delfi“ yra sakiusi Kauno savivaldybės Kultūros skyriaus vedėja Agnė Augonė.

Baigiama atkurti gaisro nuniokota Kauno Kalėdų eglė

Padegtą Kauno Kalėdų eglę apžiūrėję savivaldybės atstovai minėjo, kad 160 tūkst. eurų kartu su visa Rotušės aikštės puošyba kainavusi žaliaskarė yra apdrausta, todėl esą dėl vandalo išpuolio miesto biudžetas papildomų išlaidų patirti neturėtų.

Visgi paaiškėjo, kad džiaugtasi per anksti. Vėliau išsiaiškinta, kad draudimo sutartis iš esmės apima civilinę atsakomybę.

„Pavyzdžiui, jei puošybos elementai krisdami kliudytų žmogų ar sukeltų kitokios žalos. Tuo metu gaisro padarinių šiuo atveju draudimas neaprėpia“, – komentavo Kauno mero patarėjas Tomas Jarusevičius.

Jis minėjo, kad aiškinamasi dėl eglę ir visą kalėdinį miestelį saugojusios apsaugos bendrovės civilinės atsakomybės draudimo, taip pat ketinama pareikšti finansines pretenzijas miestui žalą padariusiam vandalui.

„Ruošiam civilinį ieškinį asmeniui, kuris įtariamas tyčia sukėlęs gaisrą. Už tokius piktybiškus veiksmus jis privalo atsakyti, vos tik bus įrodyta kaltė teisme. Darysime viską, kad šitas liguistas išpuolis nepareikalautų papildomų kaštų iš miesto biudžeto ir nekainuotų kauniečiams papildomų lėšų“, – sakė T. Jarusevičius.

Tačiau savivaldybės civilinis ieškinys gali būti teismo paliktas nenagrinėti. Taip įvyktų tuomet, jei įtariamojo sveikatos būklę įvertinę ekspertai konstatuotų, kad jis negalėjo suvokti savo veiksmų ir jų valdyti, todėl negali būti teisiamas.

Išpuolį matė liudininkai, užfiksavo stebėjimo kameros

Sunkiai suvokiamas išpuolis prieš Kauno Kalėdų eglę įvykdytas gruodžio 4 d. apie 1 val. 40 min. Visureigiu „Mitsubishi“ į Rotušės aikštę atvykęs vyras apipylę eglę atsivežtu benzinu ir padegęs spruko.

Vandalą bandė sulaikyti aikštėje buvę žmonės, tačiau jam pavyko ištrūkti. Sėdęs į automobilį padegėjas skubiai išvažiavo iš Senamiesčio.

Sulaukus pranešimų apie degančią Kauno eglę liudininkai pareigūnams nurodė ne tik jo vairuoto automobilio markę, bet ir išskirtinį požymį – Norvegijos valstybinius numerius. Nustatyti jo judėjimo kryptį bei maršrutą padėjo ir vaizdo stebėjimo kamerų tinklas.

Žinoma, kad įtariamasis gyveno Norvegijoje, o portalo kauno.diena.lt duomenimis, prieš keliolika metų šis kaunietis buvo teistas už prekybą kvaišalais, jam skirta 4 metų laisvės atėmimo bausmė.

Vandalo automobilis buvo susektas ir sustabdytas po keliolikos minučių A. Juozapavičiaus prospekte.

Sulaikant policijos pareigūnams įtariamasis nesipriešino, tačiau jį sučiumpant nukentėjo vienas policijos pareigūnų – susižalojo koją bei ranką. Iš karto po sulaikymo paaiškėjo, kad žmogus yra blaivus, tačiau rimtų abejonių jo būkle sukėlė kai kurie pasisakymai.

Todėl įtariamasis buvo nuvežtas į gydymo įstaigą, kur paimti mėginiai siekiant nustatyti, ar jis nėra vartojęs psichiką veikiančių medžiagų. Paėmus mėginius į areštinę šis žmogus jau nebuvo nugabentas, liko medikų žinioje.

Policija pradėjo tyrimą dėl svetimo turto ar kultūrinės reikšmės turinčios vertybės sugadinimo pavojingu būdu. Už tai gresia bauda, laisvės apribojimu, areštu arba laisvės atėmimu iki penkerių metų.

Baigiama atkurti gaisro nuniokota Kauno Kalėdų eglė
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)