Didelį atgarsį sukėlęs nusikaltimas buvo įvykdytas beveik prieš 11 metų - 1995 metų gegužės 27 dieną. Tądien pačiame sostinės centre, Vilniaus gatvėje, prie tuometinės parduotuvės "Rigonda", Vyriausybės rūmų pašonėje sprogo po R.Grainio automobiliu "Mercedes-Benz" pritvirtintas sprogmuo.

R.Grainys po kelių dienų ligoninėje mirė nuo sunkių kūno sužalojimų.

Prieš mirtį tuometiniam Vilniaus miesto vyriausiojo policijos komisariato kriminalinės policijos pareigūnui, o dabar Kriminalinės policijos biuro Nusikaltimų tyrimo vyriausiosios valdybos viršininkui Tomui Ulpiui R.Grainys pasakė, kad sprogdinti galėjo Olegas Lysenka arba Alius Albrechtas iš Kauno.

Už R.Grainio sprogdinimą kalėti yra nuteistas Valerijus Januškevičius. Už šį ir kitus nužudymus 2001-siais V.Januškevičius buvo nuteistas kalėti iki gyvos galvos. Toje pat byloje kartu su V.Januškevičiumi buvo nuteistas visas būrys vyrų, kurie buvo pripažinti kaltais taip pat dėl sunkių nusikaltimų.

Teisme jis prisipažino kaltu dėl sprogdinimo ir smulkiai paaiškino, kaip pagal vadovėlį sukonstravo sprogmenį. V.Januškevičius tuomet prisipažino, kad už R.Grainio nužudymą gavo 10 tūkst. JAV dolerių (40 tūkst. litų pagal tuometinį kursą).

Prieš A.Albrechtą parodymus davė ir kitas V.Januškevičiaus gaujos narys - Genadijus Bazurinas. Kalėti nuteistas vyriškis kaltina, kad A.Albrechtas užsakė žmogžudystę.

Parodymus davė ir įslaptintas liudytojas. Neseniai apklaustas teisme jis paliudijo, kad į kamerą uždarytas A.Albrechtas papasakojo, kaip užsakė nužudymą.

"Iškvieskit kitus žmones, apklauskite, aš to nekalbėjau", - teismui pareiškė A.Albrechtas. Teismas po pertraukos ketina apklausti du liudytojus, su kuriais kaltinamasis laukdamas teismo kalėjo vienoje kameroje.

Byloje yra duomenų, kad A.Albrechtas 4 kartus skambino R.Grainiui į telefoną, 3 kartus į mobilųjų ir vieną - į stacionarų.

A.Albrechtas teisme gynėsi, sakydamas, kad tais laikais tvarkydamas verslo reikalus skambindavo daug kam, todėl galėjo skambinti R.Grainiui, tačiau, kad būtent skambino jam, negalįs patvirtinti. "Tai galima suprasti, kad skambinote nežinodamas kam?", - stebėjosi bylą nagrinėjantys teisėjai.

A.Albechtas atsikirto, kad negali detaliai atsiminti, kas buvo prieš 11 metų. Apklausę kaltinamąjį, teisėjų kolegija byloje paskelbė pertrauką.

Jos prašė valstybės kaltintojas, Generalinės prokuratūros prokuroras Justas Laucius. Teismui jis pranešė, kad iš Rusijos gautas pranešimas, kad pareigūnams pavyko nustatyti, kad žuvusiojo R.Grainio žmonos giminaitis gyvena Maskvoje. Manoma, kad šis liudytojas gali patvirtinti, kad po R.Grainio mirties jis mėgino atgauti pinigus iš skolininkų.

Manoma, kad R.Grainys buvo nužudytas siekiant jam negrąžinti didelės pinigų sumos. R.Grainys buvo vedęs čečėnų tautybės moterį, su ja susilaukė vaikų. Netrukus po automobilio susprogdinimo R.Grainį įamžinusiose televizijos filmuotoje medžiagoje matyti, kaip moteris rauda ant rankų laikydama sunkiai sužalotą vyrą.

Žinomas automobilių lenktynininkas, varžybų "Aplink Lietuvą" pagrindinio prizo - Prezidento taurės laimėtojas A.Albrechtas buvo sulaikytas pernai gegužę - praėjus lygiai dešimčiai metų po R.Grainio žūties.

Vienu geriausių lenktynininkų šalyje vadinamas kaunietis yra iškovojęs daug pergalių varžybose. 2001 metais jis laimėjo ralio maratoną "Aplink Lietuvą" ir iškovojo Prezidento taurę. Tada jam šią taurę įteikė premjeras Algirdas Brazauskas.

Vėliau A.Albrechtas iškovojo daug prizinių vietų kitose svarbiose varžybose Lietuvoje ir užsienyje. Operatyviniais policijos duomenimis, jaunystėje A.Albrechtas buvo priskiriamas vienai Kauno nusikalstamai grupuotei.

Sportininkas teismo nuosprendžio laukia suimtas Lukiškių tardymo izoliatoriuje kalėjime Vilniuje.