Tiesioginę transliaciją iš Kauno Rotušės aikštės galite stebėti čia:

Šeštadienio rytą Lietuvos policija feisbuke patvirtino, kad Kauno Kalėdų eglė padegta, operatyviai sureagavę patruliai, maždaug po 15 minučių, Juozapavičiaus pr., sulaikė su automobiliu iš įvykio vietos pasišalinusį įtariamą padegėją.

Ugniagesiai ugnį užgesino, žmonės nenukentėjo.

Pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl turto sugadinimo.

Vėliau policija pateikė daugiau informacijos apie incidentą Kaune.

„Gruodžio 4 d. apie 1 val. 40 min. Kaune, Rotušės a., prie stovinčios eglės privažiavo automobilis „Mitsubichi ASX“ iš kurio išlipęs vairuotojas apipylė eglę degiu skysčiu ir ją padegęs pasišalino su automobiliu.

1 val. 57 min. Kaune, A. Juozapavičiaus pr., sulaikant pasišalinusį asmenį buvo sužalotas Kauno apskr. VPK pareigūnas (g. 2000 m.), kuris, suteikus med. pagalbą, gydomas ambulatoriškai. Įtariamasis (g. 1982 m.) sulaikytas“, – rašoma policijos suvestinėje.

Štai kaip Kauno eglė atrodė šeštadienio rytą:

Policija pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl svetimo turto ar kultūrinės reikšmės turinčios vertybės sugadinimo pavojingu būdu. Už tai gali būti baudžiama bauda, laisvės apribojimu, areštu arba laisvės atėmimu iki penkerių metų.

Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato atstovė Odeta Vaitkevičienė šeštadienį patikslino, jog policijos sulaikytas asmuo pristatytas į gydymo įstaigą. Daugiau aplinkybių kol kas nenurodoma.

Šaltinių teigimu, panašu, jog įtariamas eglės padegėjas nuvežtas į specifinės paskirties gydymo įstaigą turint pagrįstų įtarimų, kad šį jo poelgį galėjo lemti psichikos sutrikimas.

Kaip BNS patvirtino Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento atstovai, pranešimas apie gaisrą gautas 1 val. 43 minutės. Atvykę ugniagesiai rado atvira liepsna degančią Kalėdų eglę – gaisras likviduotas per tris minutes, iš viso apdegė apie 15 kvadratinių metrų eglės dekoracijų ir konstrukcijų.


Žmonės per įvykį nenukentėjo.

Pasak PAGD, policija sulaikė įtariamuosius padegimu asmenis. Savo ruožtu savivaldybė pranešė, kad sulaikytas vienas automobiliu pasišalinęs įtariamasis.

Savivaldybė informuoja, kad gaisro padariniai buvo šalinami dar šeštadienio naktį, o po detalesnės apžiūros bus siekiama rasti sprendimą, kaip Kalėdų simbolį kuo greičiau atkurti.

Pagrindinę miesto eglę, puoštą drugelių dekoracijomis, kūrė daugiametė šio Kauno Kalėdų simbolio autorė, menininkė Jolanta Šmidtienė.

Pirmieji pranešimai apie liepsnų talžomą Kauno rojaus eglę naujienų portalą pasiekė gruodžio 4 d., 1.48 val. Kol vieni pačiupę automobilinius gesintuvus skubėjo prie eglės, kiti filmavo šiurpų vaizdą.

„Dega eglutė Kauno. Kas vietoj buvo minėjo, kad mašina atvarė, padegė ir išvažiavo“, – taip įvykius Rotušės aikštėje nupasakojo skaitytojas, nors gaisro priežastis kol kas nenustatyta.

Kauno priešgaisrinės gelbėjimo valdybos (PGV) budėtojas „Kas vyksta Kaune“ nurodė, kad pranešimas apie gaisrą Rotušės aikštėje gautas 1.43 val. Čia išskubėjo dvi automobilinės cisternos ir keltuvas.

Pašnekovo duomenimis, gaisras operatyviai, per kelias minutes, buvo lokalizuotas ir užgesintas. Visgi sudegė nemažas plotas eglišakių, supleškėjo apie 15 kv. m kalėdinio medžio.

Kauno PGV duomenimis, žmonės įvykio metu nenukentėjo, tyrėjas tebedirba nelaimės vietoje.

Šiek tiek po 3 val. liūdną naujieną savo „Facebook“ puslapyje pranešė Kauno savivaldybė:

„Sunku surasti deramus žodžius žiniai, kurią tenka pranešti čia ir dabar. Deja, bet kartais net ir patys gražiausi dalykai gali akimirksniu pavirsti liūdnomis grimasomis. Šiąnakt atvira liepsna degė pagrindinė šių dienų Kauno puošmena – Kalėdų eglutė Rotušės aikštėje. Laimė, žmonės nenukentėjo. Ugniagesiai buvo maksimaliai operatyvūs. Ačiū Jiems!

Įvykio aplinkybes ir gaisro priežastis nustatinėja ekspertai. Tikime, kad viskas paaiškės, tad kol kas spėlioti anksčiau laiko nėra jokios prasmės. Vis dėlto, jei tai buvo piktavališkų veiksmų pasekmė, jų autoriui rastume griežtesnių apibūdinimų nei vien tik Grinčo epitetas.

Neprarandame vilčių, kad po detalesnės apžiūros bus surastas sprendimas, kaip šį unikalų Kalėdų simbolį kuo greičiau atkurti, kad visi su pasigėrėjimu ir toliau mėgautųsi jo grožiu“, – šeštadienio naktį skelbė savivaldybė.

4.05 val. Kaunas socialiniame tinkle paskelbė, kad sulaikytas automobiliu pasišalinęs įtariamasis. Miestas dėkojo pareigūnams ir pridėjo, kad eglutės kūrėjų komanda jau dirba Rotušės aikštėje šalindama gaisro padarinius.