Vilniaus miesto apylinkės teismas 2020 m. sausio 17 d. I. Š. nuteisė už tai, kad, turėdamas tikslą apgaule savo naudai įgyti didelės vertės svetimą turtą, skelbimų portale patalpino skelbimą apie neva parduodamą namą. Šiuo skelbimu susidomėjo nekilnojamąjį turtą norėjęs pirkti A. K. Nurodęs, kad parduoda neva jam nuosavybės teise priklausančius namą ir žemės sklypą už 170000 Eur, bei melagingai pranešęs pirkėjui A. K., kad nėra faktinių ir teisinių kliūčių parduoti namą bei žemės sklypą, I. Š. iš pirkėjo paėmė 5000 eurų užstatą grynaisiais pinigais. Kiek vėliau A. K. į I. Š. banko sąskaitą pervedė 60000 eurų už perkamą namą bei žemės sklypą. Gavęs pinigus, I. Š. juos panaudojo savo reikmėms, namo su žemės sklypu nepardavė. Negrąžindamas pirkėjui sumokėtų pinigų, I. Š. apgaule savo naudai įgijo didelės vertės svetimą turtą – 65000 Eur.

Pirmosios instancijos teismas I. Š. pripažino kaltu dėl sukčiavimo, skyrė jam vienerių metų laisvės atėmimo bausmę bei įpareigojo atlyginti nukentėjusiojo patirtą turtinę ir neturtinę žalą.

Su šiuo teismo nuosprendžiu nesutiko ikiteisminiam tyrimui vadovavęs ir valstybinį kaltinimą byloje palaikęs Vilniaus apylinkės prokuratūros prokuroras. Teikdamas apeliacinį skundą, jis prašė teismo nuteistajam skirti griežtesnę bausmę – laisvės atėmimą 3 metams. I. Š. apeliacinės instancijos teismo prašė panaikinti apkaltinamąjį nuosprendį ir jį išteisinti.

Vilniaus apygardos teismo 2020 m. liepos 17 d. nuosprendžiu I. Š. buvo išteisintas dėl sukčiavimo kaip nepadaręs veikos, turinčios šio nusikaltimo požymių.

Principingai gindamas nukentėjusio asmens interesus, Vilniaus apylinkės prokuratūros prokuroras teikė Lietuvos Aukščiausiajam teismui kasacinį skundą, prašydamas panaikinti I. Š. išteisinamąjį nuosprendį ir perduoti bylą iš naujo nagrinėti apeliacine tvarka.

Lietuvos Aukščiausiasis Teismas tenkino prokuroro kasacinį skundą ir dėl netinkamo baudžiamojo įstatymo pritaikymo bei dėl padarytų esminių Baudžiamojo proceso kodekso pažeidimų Vilnius apygardos teismo 2020 m. liepos 17 d. nuosprendį panaikino. Vilniaus apygardos teismas, iš naujo išnagrinėjęs bylą apeliacine tvarka, paliko galioti pirmosios instancijos teismo nuosprendį, kuriuo kaltinamasis nuteistas už sunkų nusikaltimą realia laisvės atėmimo bausme.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)