Tyrimas buvo pradėtas 2019 m. Kauno apskr. VPK KPONTV gavus patikimos informacijos apie tai, kad vienoje krovinių pervežimo paslaugas teikiančioje įmonėje dirbantys asmenys organizuoja ir gabena narkotinių medžiagų – kanapių kontrabandą. Pareigūnų gautais duomenimis, prisidengdami pervežimo paslaugas teikiančios įmonės veikla asmenys vilkikų puspriekabėse įrengtose slėptuvėse slepia kanapes bei perveža jas iš Ispanijos į Vokietiją ir Nyderlandus. Gerai organizuotas tinklas galimai valdomas asmenų iš skirtingų valstybių, pirminius išvežimo taškus kontroliuojant Ispanijoje gyvenantiems lietuviams.

Taip pat KPONTV pareigūnų dėmesį atkreipė tų metų gegužės mėn. įvykiai Kauno rajone, Neveronių kaime. Į policiją paskambinę vienos įmonės darbuotojai nurodė būdami lauke atsitiktinai pamatę, kaip prie šalikelėje sustojusio vilkiko Scania privažiavo automobilis, iš kurio išlipę du vyrai sumušė vilkiko vairuotoją, prievarta jį įsodino į sidabrinės spalvos VW markės automobilį ir nuvažiavo. Vilkikas užvestas liko stovėti.

Grobikai asmeniui uždėję maišą ant galvos nugabeno jį į vieną garažą, kur pririšę prie lentų grasino susidorojimu bei nupjauti pirštus. Vėliau grobikai asmenį paleido. Pareigūnams suradus nukentėjusįjį, jis įvykio aplinkybių nepasakojo. Jis teigė niekam pretenzijų neturintis, užpuolikai esą susimaišė, jį pagrobė per klaidą.

Vykdant intensyvius tyrimo veiksmus, paaiškėjo, kad Ispanijoje kelių lietuvių vyrų grupė užpuolė minėtą vilkiko vairuotoją ir pagrobė 120 kg kanapių kontrabandą, gabenamą tarp legalaus krovinio. Dėl dingusių kanapių jam grįžus į Lietuvą jis buvo pagrobtas Kauno rajone. Tokiu būdo grupuotės nariai norėjo išsiaiškinti dėl dingusio krovinio. Kuo toliau, tuo labiau stiprėjo prielaida, kad pervežimo paslaugas teikiančios įmonės organizuojamas neteisėtų medžiagų gabenimas ir asmens pagrobimas yra tampriai susiję įvykiai.

2019 m. spalio 26 d. magistraliniame kelyje Kaunas–Marijampolė Suvalkai, bendradarbiaujant su Muitinės kriminalinės tarnybos Kauno skyriaus pareigūnais, patikrinimui sustabdytas iš Lenkijos į Lietuvą atvykstantis krovininis automobilis MAN su gabenamais žaislais ir vaikiškais drabužiais, kurį vairavo Lietuvos pilietis. Vilkike rasta gabenama narkotikų kontrabanda su 2,84 kg kokaino ir 158,59 kg (397 100 vnt.) MDMA (Ekstazy) tablečių. Vairuotojas pareigūnams bandė teigti, kad tabletės yra sportui skirti vitaminai. Juodojoje rinkoje šios kontrabandos vertė siektų apie 2 mln. 210 tūkst. eurų. Ši narkotikų kontrabandos siunta buvo organizuota nusikalstamo susivienijimo narių.

Netrukus, 2019-ųjų lapkričio 17 d. Muitinės kriminalinės tarnybos Vilniaus skyriaus pareigūnai Latvijos pasienyje sulaikė vienai iš su grupuote siejamų įmonių priklausantį vilkiką, kurį vairavo Baltarusijos pilietis. Jame rasta apie 320 kg MDMA (Ekstazy) tablečių.

Tyrimo metu gauti duomenys apie skirtingais laikotarpiais užsienyje sulaikytas grupuotei priklausančias narkotikų siuntas. 2018 m. Prancūzijoje sulaikytas vilkikas, gabenęs krovinį, kuriame rasta paslėpta apie 143 kg kanapių ir 40 kg kanapių dervos. 2019 m. liepos mėn. grupuotės siuntimu važiavęs vilkikas buvo sulaikytas vykstantis į Didžiąją Britaniją, kuomet vandens filtrų dėžėse rasta apie 15 kg kokaino. Byla iš Didžiosios Britanijos dėl sulaikytos narkotikų kontrabandos buvo perduota Lietuvos Respublikai bei prijungta prie KPONTV atliekamo tyrimo.

Nustatyta, kad nusikalstamas susivienijimas aktyviai veikė 2017–2019 m. Grupuotės nariai, kurių jauniausiam nariui yra 33 m., o vyriausiam – 61 m., veikė pasiskirstę vaidmenimis ir užduotimis, laikėsi itin griežtos konspiracijos, buvo gerai apsirūpinę transporto, ryšio priemonėmis bei kitais nusikaltimo įrankiais. Nusikalstamam susivienijimui vadovavo vienas iš buvusių Šančių grupuotės, pavadinimu „Šančiovski“, autoritetų.

Nusikalstamo susivienijimo nariai vedė prabangų gyvenimo būdą, naudojosi brangiais automobiliais, disponavo didelėmis pinigų sumomis. Asmenys iš nusikalstamo susivienijimo veiklos gaudavo milžiniškas pajamas. Vien žinomų susivienijimo narių pergabentų narkotinių ir psichotropinių medžiagų kiekiai gatvės rinkoje siektų apie 11 mln. eurų. Pavyzdžiui, vienam iš vairuotojų už sėkmingai atliktus 5 pervežimus buvo sumokėta 58 000 eurų.

Narkotikų kontrabanda vykdyta tarptautiniu mastu bei keliomis kryptimis - nuo tiekimo taškų Ispanijoje ir Nyderlanduose iki tolimiausio gavėjo Rusijos Federacijoje. Identifikuota neteisėtų medžiagų gabenimo schema iš/į Ispaniją, Prancūziją, Didžiąją Britaniją, Vokietiją, Nyderlandus, Belgiją, Lietuvą, Latviją, Rusiją. MDMA (Ekstazy) tabletes nusikalstamam susivienijimui tiekė Nyderlandų pilietis, kuris buvo sulaikytas narkotikų laboratorijoje Belgijoje. Jis šiuo metu yra suimtas Belgijoje, sprendžiamas klausimas dėl jo perdavimo Lietuvai.

Tyrimas vykdytas tarptautiniu mastu. Teikti Europos tyrimo bei arešto orderiai Ispanijos, Belgijos, Nyderlandų, Didžiosios Britanijos institucijoms. Bendradarbiauta su kitų šalių teisėsaugos institucijomis, Europolu, Eurojustu, „Aro“ rinktinės pareigūnais.
Atliekant didelės apimties ikiteisminį tyrimą, buvo sudaryta bendra jungtinė tyrimo grupė iš Kauno apskr. VPK KPONTV ir Muitinės kriminalinės tarnybos Kauno skyriaus pareigūnų. Tyrimą organizavo ir jam vadovavo Kauno apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokurorai.

Įtariamiesiems už dalyvavimą nusikalstamo susivienijimo veikloje gresia laisvės atėmimas nuo 3 iki 15 metų. Už neteisėtą disponavimą narkotinėmis ir psichotropinėmis medžiagomis labai dideliu kiekiu gresia laisvės atėmimas nuo 10 iki 15 metų.

Baigus publikuoti pasakojimų ciklą, Delfi skaitytojai galės balsuoti ir išrinkti labiausiai jiems patikusį tyrimą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (26)