2020 m. gruodžio 14 d., apie 21 val., šalia kelio Troškūnai-Latavėnai-Didžiuliškiai, buvo rastas gulintis 37 metų vyras polietileno plėvele apvyniota galva ir surištomis rankomis. Jis buvo atvežtas apie 300 km nuo pagrobimo vietos. Vyras dėl kūno atšalimo ir sumušimų buvo paguldytas į ligoninę. Tai vienas žiauriausių nusikaltimų Lietuvoje šiais laikais. Jį ištyrė Utenos kriminalistai. Byla dar nebaigta, todėl pareigūnai iki šiol nenori įvardyti nusikaltimo motyvų – tepasako, kad tai sena nesantaika.

Utenos aps. VPK Kriminalinės policijos Organizuoto nusikalstamumo tyrimo skyriaus pareigūnai, vadovaujant Panevėžio apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokurorams, ėmėsi intensyvių tyrimo veiksmų. Iškeltos įvairios nusikaltimo įvykdymo ir motyvų versijos, kurios buvo intensyviai tikrinamos.

Pirminė tyrimo stadija buvo labai sudėtinga, nes įvykio vieta nuošali, nebuvo nei įvykio liudytojų, nėra įrengta vaizdo stebėjimo kamerų. Pareigūnai pirmiausia dirbo įvykio vietoje, siekdami surinkti įkalčius ir nustatyti galimą nukentėjusiojo pagrobimo bei laikymo vietą, buvo naudojama bepilotė skraidyklė, fiziškai tikrintos sodybos, esančios 10-15 km spinduliu aplink nukentėjusio asmens radimo vietą.

Tikrinant pagrobimo versijas buvo apklausti galimi liudytojai, taikytos kitos procesinės prievartos priemonės, surinktos ir suskaitmenintos informacijos dydis siekia šimtus gigabaitų. Įvairių duomenų analizės metodų panaudojimas, operatyvus ir kokybiškas tyrimo veiksmų atlikimas bei profesionalus surinktos medžiagos vertinimas, leido nustatyti, kad nukentėjęs vyras, panaudojant smurtą ir šaunamąjį ginklą (vėliau paaiškėjo,savadarbį), buvo pagrobtas ir iš Anykščių r., kur įsirenginėjo sodybą, išvežtas į Druskininkų savivaldybėje esančią nuošalią sodybą, kur beveik dvi paras buvo laikomas mažoje, aklinai uždarytoje medinėje dėžėje. Pagrobėjai ją pasigamino specialiai šiam reikalui - dėžės ilgis 104 cm, kad žmogus kankintųsi.

Po to automobilio bagažinėje nukentėjusysis atvežtas į Anykščių rajoną ir paliktas nuošalioje vietoje be pagalbos, kai grėsė realus pavojus jo gyvybei.

2021 m. sausio mėn., bendradarbiaujant su Alytaus aps. VPK pareigūnais, buvo sulaikytas pirmas asmuo, galimai dalyvavęs vykdant šį nusikaltimą. Įtariamojo vyro gyvenamojoje vietoje atliekant kratas buvo rasti daiktai ir priemonės, kaip įtariama, naudoti nusikaltimo metu.

Tęsiant intensyvius tyrimo veiksmus buvo sulaikyti dar penki įtariamieji, galimai dalyvavę vykdant šį nusikaltimą. Vienas iš jų – galimai nusikaltimą suplanavęs ir parengęs asmuo. Sulaikius ir apklausus visus įtariamuosius paaiškėjo, kad nusikaltimas buvo itin kruopščiai suplanuotas, jam iš anksto ruoštasi, laikomasi konspiracijos.

Su nukentėjusiuoju įtariamieji elgėsi itin žiauriai – jis buvo mušamas lazdomis, vežamas automobilio bagažinėje, žiemos metu laikomas nešildomoje patalpoje mažoje uždaroje dėžėje surištas, be maisto ir galimybės judėti beveik dvi paras. Per dvi paras pagrobėjai tik vieną kartą buvo trumpam atidarę dėžę - davė gurkšnį vandens.

Šio brutalaus nusikaltimo įvykdymas sukėlė sunkias pasekmes nukentėjusiajam – jam padarytas sunkus sveikatos sutrikdymas, grėsė realus pavojus jo gyvybei.

Šiuo metu ikiteisminis tyrimas tęsiamas pagal LR BK 135 str. (sunkus sveikatos sutrikdymas), 146 str. (neteisėtas laisvės atėmimas), LR BK 259 str. (disponavimas narkotinėmis medžiagomis be tikslo jas platinti), 253 str. (neteisėtas disponavimas šaunamaisiais ginklais, šaudmenimis, sprogmenimis ar sprogstamosiomis medžiagomis).

Kiek pavyko sužinoti Delfi, auka - teistas už prekybą narkotikais. O į dėžę jį sukišo buvęs draugelis - narkotikų prekeivis, prieš porą mėnesių grįžęs iš emigracijos Jungtinėje Karalystėje.

Bylą tiriantys pareigūnai dar neatskleidžia, kokie buvo šio nusikaltimo motyvai - asmeninės priežastys. Esą konfliktas buvo labai ilgas.

Pagrobėjai - Vilniaus, Alytaus ir Varėnos r. gyventojai.

Baigus publikuoti pasakojimų ciklą, Delfi skaitytojai galės balsuoti ir išrinkti labiausiai jiems patikusį tyrimą.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (72)