Paskelbti nuosprendžiai Klaipėdos apygardos prokuratūros prokurorų baigtose trijose baudžiamosiose bylose dėl pinigų gabenimo kontrabanda. Teismo sprendimus išgirdo keturi Rusijos piliečiai, praneša prokuratūra.

Ikiteisminio tyrimo duomenimis, šių metų rugsėjį Panemunės kelio poste įprasta tvarka buvo patikrintas mikroautobusą „Volkswagen Crafter“ vairavęs 50-metis Rusijos pilietis. Pareigūnams vyras žodžiu nurodė gabenantis tik 70 litrų dyzelinio kuro bei 40 cigarečių, tačiau apie gabenamą grynųjų pinigų sumą vyras nutylėjo. Atliekant muitinį tikrinimą, Rusijos pilietis nemenkai sunerimo. Netrukus paaiškėjo to priežastis – pareigūnai jo rankinėje rado 10 tūkst. eurų grynųjų, o vėliau – ir daugiau po rūbais slepiamų pinigų. Iš viso pas užsienietį rasta daugiau nei 31 tūkst. eurų suma. Klaipėdos apygardos teismo sprendimu nuteistasis privalės sumokėti 6 900 eurų baudą. Iš jo konfiskuota dalis – 10 tūkst. eurų – gabentų nedeklaruotų pinigų.

Kitas ikiteisminis tyrimas, kuris taip pat buvo pradėtas šių metų rugsėjo mėnesį, atskleidė, kad 53 metų Rusijos pilietis iš Rusijos federacijos į Lietuvą neteisėtu būdu bandė įsivežti beveik 25 tūkst. eurų grynųjų. Panemunės kelio postą užsienietis mėgino kirsti kaip krovininio automobilio „DAF“ keleivis. Jis teigė, jog su savimi gabena tik 400 eurų, tačiau, atlikus asmens apžiūrą, vyro rūbų kišenėse rasta gerokai daugiau grynųjų. Klaipėdos apygardos teismas šiam kontrabanda grynuosius pinigus gabenusiam vyrui skyrė 7 tūkst. eurų baudą bei konfiskavo 9 tūkst. neteisėtai gabentų eurų.

Dar vieno atlikto tyrimo duomenimis, šių metų rugpjūčio 31 dieną iš Rusijos Federacijos į Lietuvą „Mercedes Benz“ automobiliu vykę du Rusijos piliečiai muitinės kontrolei deklaravo, jog su savimi gabena po du cigarečių pakelius bei teigė, jog kiekvienas jų turi po 6 tūkst. eurų grynųjų. Patikrinimo metu paaiškėjo, kad abu vyrai siekė nutylėti apie kur kas didesnę gabenamą pinigų sumą.

Nustatyta, kad 33 metų Rusijos pilietis iš tiesų su savimi turėjo daugiau nei 10 tūkst. eurų sumą, o 44 metų jo bendrakeleivis – daugiau nei 11 tūkst. eurų. Abiems nuteistiesiems vyrams Tauragės apylinkės teismas skyrė po 3 500 eurų baudą ir iš kiekvieno jų konfiskavo po 2 tūkst. eurų kontrabanda gabentų pinigų.

Ikiteisminiams tyrimams vadovavo ir valstybinį kaltinimą palaikė Klaipėdos apygardos prokuratūros Antrojo baudžiamojo persekiojimo skyriaus prokurorai, tyrimus atliko Muitinės kriminalinės tarnybos Klaipėdos skyriaus pareigūnai.

Teisėsaugos pareigūnai primena, kad kiekvienas asmuo, atvykstantis į Lietuvos Respubliką iš trečiosios šalies ar išvykstantis į ją ir gabenantis ne mažesnę kaip 10 000 eurų grynųjų pinigų sumą (arba ją atitinkančią sumą kita valiuta), privalo pinigus deklaruoti muitinės įstaigoje. Užpildytą ir pasirašytą Grynųjų pinigų deklaravimo formą asmuo turi pateikti be atskiro muitinės pareigūno reikalavimo. Prievolė deklaruoti grynuosius pinigus leidžia efektyviau taikyti Lietuvos Respublikos įstatymų nustatytas pinigų plovimo ir teroristų finansavimo prevencijos priemones.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)