Praėjusio šeštadienio rytą į Šiaulių tardymo izoliatorių atėjusi jauna mergina paprašė vienam suimtajam, kurį ji vadino pusbroliu, perduoti siuntinį. Užpildžiusi prašymą ir pateikusi asmens tapatybės kortelę, šiaulietė 20 metų Gitana S. paliko krepšį ir išėjo.

Krepšyje buvo citrinų, obuolių, cigarečių, sportinis kostiumas ir trys minkšti žaislai, panašūs į tuos, kuriuos paauglės mėgsta nešioti prisirišusios prie kuprinių.

Viename iš žaisliukų, meškutyje, prižiūrėtojas aptiko du polietileno paketėlius. Viename rasta maždaug 2 gramai žalios spalvos specifinio aštraus kvapo medžiagos, kitame - apie 3 gramai baltų miltelių.

Pasak Kalėjimų departamento, įtariama, jog tai - narkotinė medžiaga džiovintos kanapės ir jų dalys bei psichotropinė medžiaga - amfetaminas.

Išėmus kvaišalus meškiukas buvo atiduotas šešis kartus teistam 26 metų Viktorui Z. Šio šiauliečio už plėšimą laukia dvejų metų ir aštuonių mėnesių laisvės atėmimo bausmė, jeigu jos nepakeis aukštesnės instancijos teismas.

Rastosios medžiagos perduotos ekspertams. Dėl šio įvykio įstaigos Vidaus tyrimų tarnyba pradėjo ikiteisminį tyrimą.

Nuo šių metų sausio 1-osios nuteistieji, atliekantys bausmę laisvės atėmimo vietose, prarado teisę gauti pašto bei perduodamus siuntinius. Tačiau šis įstatymo pakeitimas netaikomas kitai įkalinimo įstaigose esančiai asmenų kategorijai - suimtiesiems, kurie laikomi tardymo izoliatoriuose ir kuriems apkaltinamasis teismo nuosprendis dar neįsiteisėjo.

Tokių asmenų laikymo sąlygas reglamentuoja ne Bausmių vykdymo kodeksas, kurio pakeitimo ir papildymo įstatymą Seimas priėmė praėjusių metų balandžio 21 dieną, o Kardomojo kalinimo įstatymas.

Šiaulių tardymo izoliatoriuje bausmę atlieka areštu nubausti vyrai, taip pat laikomi asmenys, suimti teismo sprendimu. Šiuo metu įstaigoje yra apie pusseptinto šimto tokių asmenų.