Pareigūnai nustatė, kad vairuotojas, 32 metų Panevėžio rajono gyventojas yra neblaivus. Alkoholio matuoklis parodė 1,42 promilių girtumą.

Pasak policijos pranešimo, pamatęs alkoholio matuoklio parodymus, vairuotojas bandė papirkti policijos pareigūnus ir įbrukti 200 litų kyšį, kad nebūtų įformintas administracinės teisės pažeidimas.

Pasvalio rajono policijos komisariate pradėtas ikiteisminis tyrimas. Vairuotojas po apklausos buvo paleistas.

Šiemet jau užfiksuota ne mažiau 14 atvejų, kada policininkai iš neblaivių, greitį viršijusių vairuotojų atsisakė imti kyšius. Vairuotojai kyšius policininkams siūlė, siekdami išvengti administracinės nuobaudos už vairavimą neblaiviems, greičio viršijimą bei vairavimą neturint teisės vairuoti.

Tiek policija, tiek ir visuomenė sutinka, kad korupcija policijoje prisideda prie didelio avaringumo keliuose. Tačiau už kelių eismo taisyklių pažeidimus sustabdyti vairuotojai nevengia pasiūlyti kyšio pareigūnui ir taip išvengti piniginės baudos, teisių vairuoti automobilį atėmimo.

Su pareigūnais nesėkmingai buvo bandoma "susitarti" Pasvalio rajone, Vilniuje, Utenoje, Varėnos rajone, Marijampolėje, Varėnos rajone, Kaune, Kauno rajone, Raudondvaryje, Kaišiadorių rajone, Žiežmariuose.

Siūlytos įvairios pinigų sumos - nuo 20 litų iki 200 eurų. Šiems vairuotojams ne tik buvo surašyti protokolai už kelių eismo taisyklių pažeidimus, bet ir iškeltos bylos už bandymą papirkti policijos patrulius.

"Visi bandymai papirkti policijos pareigūnus ar kitais neteisėtais veiksmais vengti atsakomybės yra fiksuojami. Asmenys, siūlę duoti kyšį ar bandę kitaip susitarti, bus pristatomi į policijos įstaigas ikiteisminiam tyrimui pradėti, o pareigūnai, kurie pristatys asmenis į policijos įstaigas, bus skatinami", - yra sakęs vidaus reikalų ministras Gintaras Furmanavičius.

Baudžiamajame kodekse numatyta, kad tas, kas tiesiogiai arba netiesiogiai pasiūlė, pažadėjo duoti arba davė kyšį valstybės tarnautojui ar jam prilygintam asmeniui už pageidaujamą teisėtą veikimą ar neveikimą vykdant įgaliojimus, arba tarpininkui siekdamas tų pačių rezultatų - baudžiamas laisvės apribojimu arba bauda, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki dvejų metų.

Už didesnės negu 250 MGL vertės kyšį baudžiama laisvės atėmimu iki ketverių metų, o už mažesnės negu 1 MGL vertės kyšį - laisvės apribojimu arba bauda, arba areštu.

1 MGL šiuo metu yra 125 litai.

Visose Lietuvos policijos eismo priežiūros tarnybos specialiosiose policijos transporto priemonėse (į jas įsėdusiam vairuotojui matomoje vietoje) yra pritvirtintas įspėjamasis-informacinis užrašas dėl baudžiamosios atsakomybės už bandymą papirkti policijos pareigūną.

Tikimasi, kad ši prevencinė informacinė priemonė taip pat padės sumažinti korupciją tarp kelių policijos patrulių.