Vyras iš Liverpoolio buvo sulaikytas rugsėjo 8-ąją Hagoje (Nyderlandai) – tuo metu, kai britas valgė restorane, į jį įsiveržė gausiai ginkluotos policijos pajėgos ir išvedė šį žmogų lauk uždėję ant galvos gobtuvą daugybės šokiruotų klientų akivaizdoje.

Jis nugabentas į aukščiausio saugumo Vught kalėjimą.

Vyro tapatybė neatskleidžiama – jo advokatas pasakė tiek, kad tai 54 metų Markas L., kuris yra didžiulis automobilių lenktynių „Formulė-1“ gerbėjas ir Nyderlanduose lankėsi būtent dėl to, kad šioje šalyje rugsėjo 5-ąją vyko šių varžybų etapas.

Britų areštuotą Nyderlandų policija vykdė pagal Italijos išduotą specialų tarptautinį orderį, pagal kurį ieškomas nuo 1993 metų pasislėpęs Sicilijos mafijos bosas Matteo Messina Denaro. Tai – labiausiai ieškomas žmogus Italijoje.

„Tai košmaras, kuris galėjo įvykti man ar bet kuriam kitam žmogui ir, šiuo atveju, atsitiko būtent jam. Kai išgirdau, kad jis sulaikytas tik dėl to, jog buvo laikomas Matteo Messina Denaro, pamaniau, kad tai pokštas.

Juk jis gimė ir užaugo Anglijoje, kalba su stipriu Liverpoolio akcentu. Nuo pat pradžių buvo aišku, kad tai nesusipratimas.

Kai mano kliento žmonai pranešiau apie tai, kad jos vyras sulaikytas, nes buvo supainiotas su mafijos bosu, ji negalėjo nustoti juoktis“, – sakė sulaikytojo advokatas Leonas van Kleefas.

Britas kalėjime išbuvo 3 dienas, tiek laiko prireikė Italijos teisėsaugai įsitikinti, kad jis – ne ieškomas mafijozas. Advokatas siūlė atlikti DNR testą, bet tapatybė nustatyta ir be šios priemonės.

„Anksčiau šią savaitę Hagos restorane sulaikytas asmuo nėra žmogus, ieškomas Italijos valdžios“, – rašoma Nyderlandų policijos pranešime.

„Jeigu jie sako – „sulaikykite tą žmogų“, mes jį sulaikome. Toks yra dvišalis susitarimas“, – pasakojo vienas pareigūnas nacionaliniam šalies transliuotojui NOS.

Tiesa, net po paleidimo Europos arešto orderis brito atžvilgiu nenutrauktas, tad formaliai vyras gali bet kada būti išduotas Italijai. Advokatas Leonas van Kleefas italų paprašė kuo greičiau panaikinti šį orderį bei „užbaigti šią istoriją kaip įmanoma greičiau“.

„Diabolik“ pravarde žinomas Matteo Messina Denaro (59 m.) yra laikomas kandidatu užimti aukščiausią įmanomą Sicilijos mafijos postą – bosų bosas. Ši pozicija laisva laikoma po to, kai mirė ją užėmę Bernardo Provenzano (2016 m.) ir Salvatore Rinna (2017 m.).

Teigiama, kad Matteo Messina Denaro priklauso frazė „aš vienas užpildžiau visas kapines“. Manoma, jog prabangiu gyvenimo būdu garsėjęs italas turtus ir įtaką susikrovė ne tik žiauriais nusikaltimais, bet ir bankininkų, politikų ir verslininkų įtraukimu į savo veiklą.

Mafijozo ieškantys tyrėjai kaltina jį daugiau kaip 50 žmogžudysčių, jų užsakymu ir vykdymu. 2002 metais vyras už akių nuteistas kalėti iki gyvos galvos.

Rasti jį – sunki užduotis: teisėsauga neturi pastaruosius dešimtmečius darytų jo nuotraukų ir bando atvaizdą rekonstruoti pasitelkę dirbtinį intelektą.

1993 metų kovą jis teisme turėjo patvirtinti, ar garso įraše girdimas jo balsas. Nuo tada vyras spruko ir nerastas iki šiol.